MF DNES

Tuhá bitva

Andy Murray dál válčí s kyčlí, porážkám navzdory

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Do sportovníc­h dějin už se zapsal několika hrdinskými skutky. Nyní se dvaatřicet­iletý Murray pokouší o další průlomový čin. Po lednové operaci kyčle, při níž mu povrch kloubu i jamky opatřili slitinou kobaltu a chromu, se udatný Skot snaží vrátit do své nejlepší formy. V červnu v Londýně naskočil do deblu na okruhu ATP a v pondělí si v americkém Cincinnati vyzkoušel také dvouhru.

Francouzi Gasquetovi podlehl 4:6, 4:6 a vzápětí oznámil, že nepřijme volnou kartu pro US Open, poslední grandslam sezony. Ovšem

pozor, Murray neskládá zbraně.

Naopak! Dál hodlá dřít jako galejník, aby mohl po kurtech kmitat jako v časech své největší slávy. Chystá se pilovat servis i return.

Nejsem dost fit

V New Yorku, kde před sedmi lety získal svůj první velký titul, se prostě jen nechtěl představit, když není dost fit. Na zápasy na tři vítězné sety se ještě necítil.

Při tradičně divoké tenisové párty na Flushing Meadows jej diváci uvidí ve čtyřhře a mixu. V programu má několik singlových startů na podzimních asijských podnicích.

A na Australian Open 2020 fanoušci smějí očekávat zjevení starého dobrého Murrayho.

„Devět až dvanáct měsíců po zákroku bych se měl blížit své optimální kondici. A co se týče rychlosti, měl bych se plně zotavit do roka po operaci,“prohlásil pro BBC.

Murray při kříšení profesioná­lní kariéry podstupuje další zásadní misi. Jako jediný tenista v historii získal dvě zlaté olympijské medaile ve dvouhře. Jako jeden z mála se v tomto století dokázal vetřít mezi nadpozemsk­é bytosti, jež nosí příjmení Federer, Nadal a Djokovič.

V červenci 2013 se stal prvním Britem po 77 letech, který vyhrál Wimbledon. Když triumf zopakoval a ještě se v éře tří králů prosmýkl na pozici světové jedničky, byl ve vlasti pasován na rytíře.

Letos v lednu se – týrán ukrutnými bolestmi – zvolna loučil s milovaným povoláním. Jenže na jaře se nezdolný rek znovu zjevil na scéně s pokovovaný­m kloubem a ujal se role průkopníka či jakéhosi pokusného králíka.

„V tenisu něco podobného ještě nikdo nevyzkouše­l,“řekl o comebacku. „Bude tuze zajímavé sledovat, jak se mi daří. Doufám, že mi to půjde dobře. Třeba ukážu novou cestu dalším sportovcům.“

Posouvat hranice

Zákrok zvaný Birmingham hip, který je k tělu šetrnější než klasická náhrada opotřebova­né kyčle protézou, mu doporučil Bob Bryan.

Skvělý americký deblista po něm znovu válí na dvorcích a Murray teď ještě posouvá hranice snahou navázat na dřívější úspěchy ve fyzicky výrazně namáhavějš­ím singlu. K nejvzácněj­ším trofejím jej donesla ochota trpět v přípravě a posedlost i těmi nejtitěrně­jšími drobnostmi. Teď například bedlivě sleduje výsledky testů, při nichž si měří rychlost pohybu po kurtu. Časy se zlepšují, jenže cvičení úplně nevystihuj­í zápasové situace.

„Musíte reagovat na soupeřovy údery, předvídat a měnit směr běhu,“vysvětlil pro BBC v Cincinnati. „Dneska jsem se necítil pomalý, ale ani tak hbitý, jak bych si přál. V závěru už jsem měl těžké nohy.“

Podobně přísný je na sebe též při vybrušován­í ostatních prvků své hry. Kyčel ho mučila už dlouho před operací, přibližně po roce a půl v ní konečně necítí bolest.

I proto se odhodlaně utkává s kolosální výzvou. Znovu by rád zápolil o nejslavněj­ší tituly. Zdá se, že se před ním tyčí nesplnitel­ný úkol.

Rytíř Andy se ovšem předem nevzdává.

 ??  ??
 ??  ?? Prohrál, ale nevzdává se Unavený Murray s Francouzem Gasquetem prohrál 4:6 a 4:6. Na US Open nepojede, divokou kartu odmítl. Ale věří, že se do nejlepší formy vrátí. Foto: USA TODAY Sports
Prohrál, ale nevzdává se Unavený Murray s Francouzem Gasquetem prohrál 4:6 a 4:6. Na US Open nepojede, divokou kartu odmítl. Ale věří, že se do nejlepší formy vrátí. Foto: USA TODAY Sports
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia