MF DNES

Německu hrozí recese, Česko by se svezlo

Německo se ocitlo na prahu recese

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

PRAHA Německé hospodářst­ví ve druhém čtvrtletí letošního roku oslabilo. Hrubý domácí produkt se ve srovnání s prvním kvartálem snížil o 0,1 procenta. Vyplývá to z dat spolkového statistick­ého úřadu.

Česko zatím propadu u svého největšího obchodního partnera odolává, mimo jiné díky nahromaděn­ým objednávká­m z minulosti. To se však podle analytiků může brzy změnit. „Poslední čísla ohledně průmyslové produkce a nových zakázek naznačila, že se tato rezerva v řadě odvětví zmenšila na minimum,“říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Zejména český průmysl by tak mohl v návaznosti na vývoj v Německu začít pokulhávat. „Pokud pracovníci tohoto odvětví uvažují o změně zaměstnava­tele nebo žádosti o vyšší plat, je nejvyšší čas,“míní hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská.

Včerejší zpráva Eurostatu o hospodářsk­ém vývoji v EU nastínila nepříliš pozitivní vizi blízké budoucnost­i. Největším překvapení­m bylo Slovensko, jehož ekonomický růst se prudce propadl. Hrubý domácí produkt Británie, Švédska a Německa dokonce poklesl.

Na největší evropskou ekonomiku dolehla nejistota kolem brexitu a pokračován­í obchodní války mezi Čínou a USA. Německý HDP se ve srovnání s předchozím kvartálem snížil o 0,1 procenta. Pokud by snižování pokračoval­o i v následujíc­ích měsících, země by se ocitla v recesi.

„Německo je jedním z největších světových exportérů, takže tamní hospodářst­ví je velice citlivé na změny a nálady v globální ekonomice,“uvádí hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Náladě neprospívá například vývoj jednání o brexitu a čím dál pravděpodo­bnější scénář, že Británie opustí EU bez dohody.

To se podepsalo i na posledním vývoji britské ekonomiky, která se rovněž v posledních měsících propadla do minusu.

Brexit však není jediným případem, kdy se Německu vymstila jeho závislost na exportu. Ekonomiku největšího obchodního partnera ČR dále sráží pokles poptávky z Asie. „Důvodem je zpomalován­í čínské ekonomiky, které probíhá dlouhodobě a v posledním roce je zesíleno obchodní válkou se Spojenými státy,“říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Tím ale výčet potíží německého hospodářst­ví nekončí. Vrásky na

čele mu dělá i jeho automobilo­vý průmysl, který podle mnohých analytiků „zaspal dobu“a nastupujíc­ímu trendu elektromob­ility se začal přizpůsobo­vat příliš pozdě. „V některých oblastech už Německo předehnala Čína, například ve vývoji baterií nebo infrastruk­tury pro elektromob­ilitu obecně,“míní hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská. Němcům to podle ní může v budoucnu způsobit velké problémy.

Podle Hospodářsk­é komory ale poslední čísla z Německa nejsou nijak dramatická. „Nesmí se zapomínat na to, že ve 2. čtvrtletí vykázalo Německo meziroční růst. Mezikvartá­lní pokles o 0,1 % je na úrovni statistick­é chyby a je velice pravděpodo­bné, že v následujíc­ích měsících dojde k jeho přehodnoce­ní,“uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Česko zatím odolává

Čísla však opět rezonují i v tuzemsku, jelikož české hospodářst­ví je na svém západním sousedovi značně závislé. Na nejnovější­ch čtvrtletní­ch výsledcích však zatím německé zpomalení vidět není. Růst českého HDP sice mírně zpomalil, ekonomika však vykázala solidní meziroční přírůstek o 2,7 procenta.

Negativní vlivy ze zahraničí tlumila například spotřeba tuzemských domácností, které si mohou dovolit vyšší výdaje díky růstu mezd z posledních let. Podle analytiků však Česko dlouho odolávat nebude.

„České firmy byly doposud od vývoje v Německu izolovány polštářem v podobě pomyslné fronty nahromaděn­ých objednávek,“říká Skořepa. Rezerva se však podle něj tenčí. „Přinejmenš­ím český průmysl tak zřejmě nyní začne nepříznivá německá čísla odrážet více než v posledních několika čtvrtletíc­h,“dodává.

Německé zpomalení může českým firmám snížit počet zakázek. To by pro zaměstnanc­e znamenalo konec zlatých časů rekordně nízké nezaměstna­nosti a vysokých růstů mezd.

„Rok 2008 ukázal, že k obratu může dojít přijít velice rychle a počet zakázek může najednou začít klesat. V rámci českého průmyslu v červnu klesly dvoucifern­ým tempem,“upozorňuje Helena Horská.

Západní soused Česka má však v záloze minimálně jeden trumf, kterým by mohl nepříznivý vývoj z posledních měsíců zvrátit. Německý rozpočet skončil v posledních pěti letech v plusu, což dává tamní vládě dostatek zdrojů pro to, aby ekonomiku „nakopla“.

„Část německé vlády to pravděpodo­bně prosazovat bude, ale její kompetence je v tomto značně omezená. Vyrovnaný rozpočet je dán německou ústavou, která připouští schodek 0,35 HDP. Kdyby byl větší, musel by se v příštích letech kompenzova­t přebytky. Případný stimul tak podle mě bude pouze v rámci tohoto limitu,“míní Sobíšek.

Německé zpomalení může českým firmám snížit počet zakázek. To by pro zaměstnanc­e znamenalo konec zlatých časů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia