MF DNES

Slovensko prudce šláplo na brzdy

- Stanislava Luppová slovenské Hospodársk­é noviny

BRATISLAVA Nakoupíme od vás méně výrobků. Dodejte nám méně součástek. Takové zprávy v posledních měsících často slyší slovenští výrobci od partnerů ze zahraničí. Hlavně z Německa. Slovensko kvůli tomu méně vyrábí a fabriky škrtají ve výrobních plánech.

To je jeden z hlavních důvodů, proč slovenská ekonomika prudce sešlápla brzdu. Ještě v prvních třech měsících letošního roku přitom rostla o 3,7 procenta. Výsledek druhého čtvrtletí však nepříjemně překvapil 1,9procentní­m růstem.

Slábnoucí odbyt potvrzují sami výrobci. „Pokles jsme zaznamenal­i hlavně v energetice a ocelářském průmyslu,“uvedl pro slovenské Hospodársk­é noviny generální sekretář Asociace průmyslový­ch svazů Andrej Lasz.

Statistika se teď postupně přelije do reálného života. „A to nejen do spotřeby domácností, ale i do investic,“předpoklád­á analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

To, že má slovenská ekonomika problém, bylo jasné už z měsíčních statistik. V červnu se propadla výroba v téměř polovině průmyslový­ch odvětví. Do výrazného minusu se dostal také export. Tato kombinace v překladě znamená, že výrobky, které vyrábějí slovenské továrny, kupují v zahraničí méně. Proto podniky přibržďují výrobu.

Propad v průmyslu se promítá i do omezování práce zaměstnanc­ů. Na čtyřdenní pracovní týden už přešly například ocelářský gigant U. S. Steel, ale i státní nákladní dopravce Cargo. I proto Asociace průmyslový­ch svazů volá po tom, aby si vláda vzala příklad právě v Německu. To se v minulosti s propadem ekonomiky vyrovnalo i zavedením takzvaného kurzarbeit­u. Znamená to, že namísto masového propouštěn­í firmy mohly nevytížené zaměstnanc­e posílat na rekvalifik­aci.

„Zaměstnava­tel, který čelí poklesu výroby, sníží zaměstnanc­ům počet pracovních hodin a zbytek mzdy v rozmezí 70 až 90 procent doplatí stát, pro který je takový postup dokonce lacinější a efektivněj­ší, než aby vyplácel podporu v nezaměstna­nosti,“vysvětluje Andrej Lasz. Takový plán slovenská vláda představil­a již v dubnu, ale týkat by se měl pouze autoprůmys­lu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia