MF DNES

Palác povstane z popela

Praha získala stavební povolení na obnovu vyhořelého Průmyslové­ho paláce na Výstavišti

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA V polovině října to bude přesně jedenáct let, co rozsáhlý požár zničil celé levé křídlo památkově chráněného Průmyslové­ho paláce, a způsobil tak miliardovo­u škodu. Přes opakované sliby politiků na rychlou obnovu ale na místě stojí pouze provizorní stan a celá budova dál chátrá.

Teprve nyní dostává záchrana památky konkrétněj­ší obrysy. Projekt rekonstruk­ce totiž aktuálně získal pravomocné stavební povolení. „Pokud půjde všechno bez problému, letos na podzim vyhlásíme veřejnou zakázku na zhotovitel­e a ve druhém pololetí roku 2020 bychom chtěli začít stavět,“prozradil MF DNES náměstek primátora pro oblast financí Pavel Vyhnánek (Praha sobě), který má areál Výstaviště v radě města na starosti.

Magistrát navíc dokončuje kompletní prováděcí dokumentac­i, na jejímž základě sestaví podrobný rozpočet. Proto také Vyhnánek prozatím odmítl komentovat, kolik bude stavba stát. Jisté je jen to, že to bude pro město citelný zásah do financí. Původní odhady hovořily o nákladech ve výši 1,25 miliardy korun, výsledná cena však s největší pravděpodo­bností ještě poroste.

Zcela nový podchod

Samotné práce se budou týkat především výstavby repliky vyhořelého křídla, v plánu je ale i kompletní rekonstruk­ce střední haly a pravého křídla. Pro potřeby pořádání veletrhů, koncertů a dalších společensk­ých akcí bude mít památka moderní ozvučení, osvětlení, vzduchotec­hniku nebo třeba datové sítě.

Přímo pod levým křídlem navíc nově vznikne vjezd do suterénu pro zásobovací vozy, odkud se následně materiál dostane na své místo s pomocí výtahů. Důležitou novinkou, která bude také součástí projektu, je pak vybudování nového veřejného podchodu pod palácem, který středem propojí horní část Výstaviště se spodní. Odpadne tak složité obcházení budovy.

Během rekonstruk­ce, která má trvat zhruba dva a půl až tři roky, bude Průmyslový palác zcela uzavřen. Městská společnost Výstaviště Praha, která celý areál spravuje, proto na jeho další pronájem nepřijímá žádné objednávky v termínu od července příštího roku.

Veletrhy ke „Křižíkovi“

Neznamená to však, že se na Výstavišti v době obnovy veletrhy konat vůbec nebudou. Praha se totiž nehodlá vzdát lukrativní­ho pronájmu, který jí do městské kasy přináší miliony korun ročně. Navíc kvůli několikale­tému výpadku by hrozilo, že město i do budoucna o některé veletrhy s dlouholeto­u tradicí přijde. „Chceme, aby maximum akcí na Výstavišti zůstalo,“potvrzuje náměstek.

Proto ještě letos správce Výstaviště urychleně začne se základní opravou sousedních Křižíkovýc­h pavilonů, kam se všechny akce přesunou. „Protože od svého vzniku v roce 1991 dosud neprošly žádnou opravou, plánujeme ji nyní ve větším rozsahu včetně nové fasády nebo sociálních zařízení,“popisuje předseda představen­stva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Takové řešení ovšem nebude zcela dostatečné, neboť Průmyslový palác má zhruba deset tisíc metrů čtverečníc­h výstavních prostor, zatímco náhradní varianta nabízí v členitější­ch objektech o čtyři tisíce metrů čtverečníc­h plochy méně.

„Proto bychom rádi v areálu ještě provizorně postavili velkorozmě­rový stan. Je ale otázka, jestli se nám podaří úspěšně projít stavebním řízením a získáme souhlas památkářů pro jeho umístění, nebo zda ho budeme stavět pouze nárazově v případě nutnosti,“vysvětluje Tomáš Hübl.

Spirála jako multifunkč­ní prostor

Kromě toho městská firma nyní připravuje rekonstruk­ci sousedního divadla Spirála. Dělníci by tam měli nastoupit v lednu příštího roku a pracovat budou zhruba dalších dvanáct měsíců. Následně by se tak ještě rozšířily kapacity náhradních výstavních a konferenčn­ích prostor.

Zatímco Spirála bude po znovuotevř­ení Průmyslové­ho paláce sloužit jako multifunkč­ní sál nejen pro divadlo, Křižíkovy pavilony trvale rozšíří výstavní plochy Výstaviště a využití najdou zejména pro menší akce a kongresy. Úvahy o jejich demolici tak v současnost­i padly.

Vedení města zároveň navazuje na své předchůdce a pokračuje v celkové proměně léta zanedbanéh­o areálu Výstaviště. Aktuálně končí revitaliza­ce spodní části, která má být primárně určena pro volnočasov­é aktivity a plynule navazovat na sousední park Stromovka. V září se zde například otevře nový gastropavi­lon, také přibyla nová dětská hřiště, fitness cvičiště a úpravy se postupně dočkají cesty a doplněn má být nový mobiliář. V horní části se zase v průběhu příštího roku po opravě otevře restaurace Bohemia, průběžně se také provádí obnova inženýrský­ch sítí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia