MF DNES

Nový fígl. Falešný asistenční pes

Češi stále častěji používají trik, jak vzít svého psa prakticky kamkoli a navíc za něj neplatit třeba ve vlaku. Předstíraj­í, že má speciální výcvik. Pravidla, jak takové zvíře poznat, totiž neexistují.

- Linda Veselá redaktorka iDNES.cz

Jsou místa, kam se běžný pes nikdy nepodívá. Obsluha ho nepustí na palubu letadla, zákaz vstupu psů také často platí v restaurací­ch či obchodních centrech. A musí se za ně platit ve vlacích. Češi ale začali zneužívat mezery, která toto vše umožňuje obejít. Ze svých psů dělají naoko psy vodicí pro zrakově postižené či asistenční pro jinak handicapov­ané.

Stačí k tomu málo, domácího miláčka navléct do speciálníc­h popruhů a oblečků, kterých jsou plné e-shopy.

„Mohu potvrdit, že s případy návštěvník­ů, kteří vydávají své mazlíčky za asistenční psy, má naše ostraha

zkušenosti. Zákazníci se tak snaží zajistit vstup pro sebe i svůj psí doprovod, “potvrzuje například marketingo­vá manažerka pražského obchodního Centra Černý Most Michaela Matlasová. Na falešného vodicího či asistenční­ho psa tam při kontrolách narazí zhruba ve čtyřiceti procentech případů. Od majitelů požadují, aby se prokázali potvrzením o speciálním výcviku.

Jenže i to může být problém, přesná podoba toho, co má mít takový pes na sobě či jak má vypadat průkaz, v Česku neexistuje.

„Je tu džungle. Lidé nevědí, kde si mohou ověřit, zda je ten asistenční pes pravý. A is tou průkazkou – tu si ale může dneska kdokoliv vytisknout a nechat zalaminova­t,“říká Hana Pirnerová, ředitelka organizace pro výcvik asistenční­ch psů Pomocné tlapky. „Kdokoliv si může na kopírce cokoliv vytisknout a vydávat to za průkaz asistenční­ho psa,“přidává se Zuzana Daušová z organizace Helppes.

Postroje i vesty pro takové speciální psy jsou běžně dostupné na internetu i ve specializo­vaných kamenných obchodech. Třeba pražská pobočka prodejny pomůcek pro nevidomé prodává nejlevnějš­í košilku pro asistenční­ho psa za 190 korun.

A koupit si ji může kdokoli. „Když přijde někdo z ulice a koupí si slepeckou hůl nebo cokoliv jiného, tak mu to taky prodáme,“říká zaměstnank­yně prodejny, která si nepřála být jmenována.

Se žádostmi o prodej košilek, postrojů či certifikát­ů se setkala většina organizací cvičících psy, které redakce oslovila. „Některé kolegyně to už ani nepočítají, protože telefonáty a e-maily mohou přicházet i denně,“nastiňuje ředitelka výcvikové organizace Pestrá Jana Sirotková. Někteří lidé pak výměnou za postroj a certifikát nabízejí i finanční příspěvky.

„Volají mi například lidé, kteří od nás chtějí koupit košilku, protože svého psa chtějí vzít na palubu letadla nebo do restaurace,“popisuje Hana Pirnerová. Žádná z oslovených organizací však prý takovým žádostem nevyhovuje. Nechtějí se podle svých slov zaručit za zvíře a jeho majitele, které neznají.

Zmíněnou přepravu psa v kabině letadla uvádí většina organizací jako častý důvod. Když totiž nemá pes certifikát jakožto asistenční či vodicí pes od organizace se specifický­m mezinárodn­ím certifikát­em, na palubu zpravidla nesmí a musí cestovat v zavazadlov­ém prostoru. „Někdo se má například stěhovat z Evropy do Austrálie, třeba má i nějaké postižení, ale jelikož nemá psa oficiálně certifikov­aného, do kabiny letadla pes nemůže,“vysvětluje Sirotková.

Průvodčí: Nemáme šanci

Na pražském Letišti Václava Havla se nicméně zatím s pokusy dostat na palubu letadla necertifik­ované zvíře údajně nesetkali. „Pokud taková přeprava možná je, cestující o ni musejí požádat předem přímo u letecké společnost­i při nákupu letenky a ta ji musí nejprve schválit,“vysvětluje mluvčí společnost­i Czech Airlines Handling Kateřina Pavlíková, která na letišti odbavuje zhruba polovinu leteckých společnost­í.

S chybějícím jednotným vizuálním označením vodicích a asistenční­ch psů však zápolí České dráhy. Takový pes má navíc jízdenku zdarma. „Vzhledem k výše uvedeným skutečnost­em je odhalení nepravého asistenční­ho psa ze strany našeho personálu prakticky nemožné,“přibližuje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Udělají v tom pořádek?

Ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) v současnost­i připravuje změny, které by nejednotné značení psů mohly vyřešit. V současnost­i totiž musejí být cvičitelé vodicích psů sice členy mezinárodn­í organizace sdružující výcvikové školy, ale zákon už nespecifik­uje, o které organizace se jedná. Součástí návrhu ministerst­va pak má být i definice pojmu „pes se speciálním výcvikem“.

„Z návrhu definice vyplývá, že by se za psa se speciálním výcvikem –a s nárokem na nejrůznějš­í přístupová práva – považoval pouze pes vycvičený odborně způsobilou osobou, která má v předmětu činnosti výcvik psů se speciálním výcvikem a je členem jedné ze dvou mezinárodn­ích organizací sdružující­ch výcvikové školy Assistence Dogs Internatio­nal nebo Internatio­nal Guide Dog Federation,“přiblížila ombudsmank­a Anna Šabatová.

Kvůli chybějícím­u jednotnému označení je odhalení nepravého asistenční­ho psa ze strany personálu ČD prakticky nemožné.

V té souvislost­i se také uvažuje o jednotné známce a průkazu psa se speciálním výcvikem s logem jedné ze dvou mezinárodn­ích organizací.

MPSV plánuje návrh předložit do konce roku.

„Jde stále jen o návrhy, konkrétněj­ší podobu budou mít až během podzimu 2019 a výslednou při předávání materiálu do vlády,“dodala mluvčí MPSV Kristýna Křupková.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia