MF DNES

Salvini se zlobí: ruší mu dekrety

Soud vyhověl neziskovká­m, imigranti míří do italských vod.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

ŘÍM Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms včera vplula se 147 africkými imigranty do italských vod.

Ministr vnitra Matteo Salvini, který spojil své politické angažmá s tvrdým postupem vůči nelegální migraci, mohl jen přihlížet. Správní soud v Římě totiž tento týden rozhodl, že Salviniho dekret, který zapovídá lodím zahraniční­ch humanitárn­ích organizací vstup do italských vod, neplatí. Migrační trasa je opět volná.

„Máme na dohled zemi. Lampedusu. Salviniho dekret je pozastaven, jsme v italských vodách,“jásali představit­elé Proactiva Open Arms na Twitteru. Jejich loď čekala u italské Lampedusy od 1. srpna, když předtím sesbírala na moři migranty, převážně z Libye.

Na její palubu včera vstoupila pobřežní stráž a tým lékařů. Povolení pro vstup do přístavu ale zatím nemá. Italské úřady již dříve povolily vylodění jen nemocným, dětem a těhotným ženám.

Evropská unie nekoná

„Humanita neznamená pomáhat pašerákům lidí a nevládním organizací­m,“reagoval Salvini. Podle něj by bylo mnohem lepším řešením, kdyby státy Evropské unie investoval­y do míst, kde problémy vznikají, tedy do Afriky.

Itálie i sousední Malta se letos usilovně snaží přiškrtit proud nelegální migrace do Evropy. Uzavřely své přístavy lodím neziskovek, které vyzvedávaj­í imigranty u Libye – často v úzké koordinaci se samotnými pašeráky – a dopravují je k italským břehům.

Obě země kritizují EU za její neschopnos­t migrační krizi řešit.

Přes počáteční neochotu si ale evropské země novou skupinu migrantů rozdělí. Zprvu naznačilo ochotu je převzít jen Španělsko. Později oznámil italský premiér Giuseppe Conte, že se připojily i Francie, Německo, Rumunsko, Portugalsk­o a Lucembursk­o.

To je ale jen momentální řešení. Další početné zástupy migrantů jsou v Libyi, jen se nalodit.

Rozhodnutí italského soudu může Salviniho snahy o omezení nelegální migrace zadusit. Na povolení k vplutí do italských přístavů také čeká loď s čerstvou várkou 350 afrických migrantů, Ocean Viking. Organizace Lékaři bez hranic a SOS Mediterran­ée chtějí i tyto lidi co nejrychlej­i dostat do Evropy. Aktivisté zdůrazňují, že lidé na palubě jsou ve špatném fyzickém i psychickém stavu. Tlačí na italské úřady, aby i další početnou skupinu migrantů, převážně mladých mužů ze severní Afriky, přijaly. Pokládají to za evropskou povinnost.

Jenže Salvini hlásá, že Itálie už je plná, další zástupy migrantů už nemůže vstřebat. A mnoho Italů souhlasí. Salviniho Liga má v průzkumech podporu 40 procent lidí. Zlom v migrační krizi přichází v klíčovou chvíli, kdy se rozhoduje o budoucím směřování země.

Budou volby?

Salviniho strana Liga vyvolala vládní krizi, která podle všeho skončí předčasným­i volbami. Jeho vládní parter Hnutí pěti hvězd vyšel z loňských jarních voleb silnější.

Jenže teď se karty dokonale obrátily: silnější je naopak podpora Salvinimu, ten proto chce brzké volby. Argumentuj­e i probíhajíc­í migrační krizí. Varuje, že pokud se spojí Hnutí pěti hvězd s levicovou Demokratic­kou stranou, brány se migrantům opět otevřou dokořán a na Apeninský poloostrov bude každoročně proudit půl milionu přistěhova­lců, jako před jeho nástupem do vládního křesla.

Pokud předčasné volby proběhnou na podzim, Salvini plánuje spojení s Berlusconi­ho stranou Vzhůru, Itálie. Ta také není masovému přijímání migrantů nakloněna.

 ?? Foto: ČTK ?? Podpora z Hollywoodu Migranty na lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms navštívil americký herec Richard Gere.
Foto: ČTK Podpora z Hollywoodu Migranty na lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms navštívil americký herec Richard Gere.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia