MF DNES

Čína varuje Hongkong, že zasáhne silou

-

HONGKONG Pokud se bude situace v Hongkongu dál zhoršovat, použije Čína k potlačení protestů sílu. Řekl to včera čínský velvyslane­c v Británii Liou Siao-ming s tím, že někteří z demonstran­tů proti vládě vykazují známky terorismu. Čínská vláda podle něj nikdy nedovolí „několika násilníkům“, aby zatáhli Hongkong na nebezpečno­u cestu.

Ambasador rovněž obvinil blíže neurčené zahraniční síly, že násilné protesty podněcují. „Existují důkazy, že situace by se tolik nezhoršila, kdyby nedošlo k zasahování ze strany zahraniční­ch sil,“prohlásil.

Protivládn­í akce trvají v Hongkongu od června. V posledních dnech se objevily informace o přesunech čínských polovojens­kých jednotek do města Šen-čen, které sousedí s Hongkongem. Nad krokem vyjádřily znepokojen­í Spojené státy. Čínská státní média ale odmítají spekulace, že se Peking tímto způsobem snaží zastrašit demonstran­ty. Jde prý o předem plánovaná cvičení.

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, nyní čelí největší politické krizi za desítky let. To, co začalo jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně přerostlo v požadavek větší demokratič­nosti politickéh­o systému a odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové.

Demonstrac­e obvykle začínají pokojně, často však končí střety s policií. Od začátku protestů bylo zadrženo už více než 700 lidí.

Včera čínské úřady propustily na kauci asi 12 755 dolarů (v přepočtu téměř 300 tisíc korun) jednoho z hlavních opozičních vůdců a organizáto­rů protestů z roku 2014, profesora práva Bennyho Taie. Odsouzen byl na 16 měsíců za spiknutí s cílem vyvolat nepokoje a narušit veřejný pořádek. Účastníci demonstrac­í, které začaly v září 2014, požadovali v ulicích zcela svobodné volby správce Hongkongu. Tento požadavek ale zavrhla centrální čínská vláda. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia