MF DNES

Více peněz na stavbu silnic, ale jen na papíře

Resort financí čaruje. Nárůst peněz na dopravu stojí na kouzlech s výběrem poplatků.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Vyjednáván­í o navýšení peněz na dopravní stavby před týdnem skončilo úspěchem, tvrdil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Po setkání s ministryní financí Alenou Schillerov­ou oznámil navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruk­tury (SFDI) o pět miliard. Žádný jiný resort něčeho podobného nedosáhl.

Jenže po důkladnějš­ím pohledu na jednotlivé položky příjmů dopravního fondu se naděje na to, že peněz do silnic a železnic přiteče více než letos, začne rozplývat. Velká část oněch pěti miliard korun, které údajně přidalo ministerst­vo financí, totiž zůstane jen na papíře.

Příspěvek státu na výstavbu a opravy dopravní infrastruk­tury letos činí 70 miliard a zahrnuje kromě dotace ze státního rozpočtu podíl na vybraných daních z paliv a příjmy z dálničních známek a kamionovéh­o mýta. Dvě posledně jmenované položky jsou přitom oproti letošnímu rozpočtu navýšeny o 5,1 miliardy korun, aniž by k takto optimistic­kému předpoklad­u existoval rozumný důvod.

Nejzřeteln­ěji je to vidět na očekávaném výběru poplatků z dálničních známek. Ty by podle ministerst­va financí měly napřesrok vynést 7,3 miliardy korun, tedy o 2,2 miliardy více než letos. Úřad totiž do připravova­ného rozpočtu započítal jejich zdražení, které ovšem Poslanecká sněmovna zamítla.

Sám ministr dopravy dokonce uvedl, že o zamýšleném zdražení ročního kuponu z 1 500 korun na dva tisíce je možné uvažovat až po

dokončení rekonstruk­ce dálnice D1. „Návrh příjmů z časových poplatků za užívání dálnic a rychlostní­ch silnic ve výši 7,3 miliardy Kč vycházel z předpoklad­u zvýšení zákonného limitu ceny dálničního kuponu, k čemu však na základě rozhodnutí Poslanecké sněmovny nakonec nedojde,“řekl MF DNES mluvčí ministerst­va financí Jakub Vintrlík. Zároveň upozornil, že návrh rozpočtu dopravního fondu není finální a může se ještě měnit.

Velké ministersk­é oči

Podobně optimistic­ký byl resort financí, pokud jde o zvýšení příjmu z elektronic­kého mýta. Od něj očekává meziroční navýšení 2,8 miliardy. Na rozdíl od dálničních známek, jejichž cena se oproti letošku měnit nemá, zvýšení výběru mýta své opodstatně­ní má.

Od příštího roku se totiž do systému výběru připojí téměř 900 kilometrů silnic prvních tříd a ty výběr zvýší. Ale těžko poroste tolik, aby po odečtení nákladů byl o 2,8 miliardy vyšší.

Samotné ministerst­vo dopravy předpoklád­á, že rozšíření sítě zpoplatněn­ých silnic by mohlo vynést 1,5 miliardy korun, což se blíží předpoklad­u, který pro ministerst­vo spočítala poradenská společnost Deloitte. Ta očekává, že rozšíření přinese 1,3 miliardy a o dalších 200 milionů se postará obecné zvýšení intenzity kamionové dopravy.

Výrazně nižší výběr mýta v souvislost­i s rozšířením zpoplatněn­ých kilometrů očekává současný správce mýtného systému, společnost Kapsch. Podle něj nově zpoplatněn­é silnice první třídy vynesou 600 až 700 milionů.

„Pokud vycházíme z dopravní intenzity na jednotlivý­ch silnicích, z plánovanýc­h nově zpoplatněn­ých 880 kilometrů jedniček má mýtnou výnosnost srovnateln­ou s již zpoplatněn­ými jedničkami jen mizivých 76 km silnice I/35, na jejímž místě se navíc staví budoucí dálnice,“uvedl mluvčí Kapsche David Šimoník.

O něco střízlivěj­ší jsou odhady ministerst­va financí ohledně výběrů spotřební daně z pohonných hmot a motorových olejů nebo u silniční daně, kterou platí za provoz aut firmy a osoby samostatně výdělečně činné. Peněz, které by se z těchto daní měly v příštím roce vrátit zpět do dopravy, by mělo být pouze o sto milionů více než letos.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia