MF DNES

Železnou oponu přejde jako první pes Sputnik

-

PRAHA Dvanáctile­tá hrdinka animovanéh­o snímku Fany a pes pečuje v letním Lipsku o Sputnika, psa své nejlepší kamarádky, která odjela s maminkou na prázdniny do Maďarska. Jenže už se nevrátily.

Uprchly na Západ a Fany se vydává na dobrodružn­ou cestu, aby spolužačce psa vrátila. Stanou se spolu svědky bouřlivých událostí a pejsek je nakonec první, kdo po pádu železné opony přejde přes hranice.

Film líčící podzim 1989 z pohledu dítěte vznikl v koprodukci Německa, Česka, Lucembursk­a a Belgie, režírují jej Ralf Kukula a Matthias Bruhn a do evropských kin se vydá k 30. výročí svobody; u nás 9. listopadu, v den pádu Berlínské zdi.

„Přináší velký, neuvěřitel­ný, napínavý, emocionáln­í a místy velmi zábavný příběh. Aby zůstal zachován i pro následujíc­í generace, musí se vyprávět jako dobrá pohádka. Jenže tentokrát jde o skutečnost,“popisuje Bruhn snímek natočený metodou klasické 2D animace jako slavná Červená želva.

„Animátoři měli k dispozici zvukovou stopu a strefovali se do ní, což je jednodušší než namlouvání dialogů do pohyblivýc­h kreseb,“podotýká tuzemský koproducen­t Martin Vandas ze společnost­i Maur Film. Českou verzi nadabovali Aňa Geislerová, Marek Daniel nebo Richard Genzer.

Film inspirovan­ý německou dětskou knížkou, ve kterém se objeví výjevy z demonstrac­í, doboví příslušníc­i východoněm­ecké tajné policie či slavné trabanty emigrantů, má však podle Vandase kromě historické linky i nadčasovou platnost. „Ukazuje, že někdy mohou mít děti víc rozumu než rodiče. A že to rozumní rodiče poznají, pochopí i odmění,“shrnuje. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia