MF DNES

Chyše a Čapek

Zachráněný zámek hrabat Lažanských

-

Byl 25. květen roku 1917. Toto datum se do historie navždy zapsalo jako den Bolevecké katastrofy. V muniční továrně Škodových závodů v Bolevci u Plzně tehdy vybuchlo skladiště trhavin. Katastrofu, kterou nepřežilo 150 lidí, zaznamenal z okna čtyřicet kilometrů vzdáleného zámku Chyše sedmadvace­tiletý Karel Čapek. A tak pravděpodo­bně vznikl námět pro jeho román Krakatit.

Karel Čapek totiž v roce 1917 působil jako vychovatel třináctile­tého Prokopa Lažanského, syna hraběte Jana Lažanského. Jméno významného spisovatel­e je tak navždy spjato nejen s českou literaturo­u, ale také s historií města Chyše.

První zmínka o městu Chyše (německy Chiesch) se datuje do druhé poloviny 12. století. Na místě dnešního zámku tehdy stála tvrz, v níž sídlil vladycký rod Odolenovic­ů. Ti na Chyších sídlili plných dvě stě let.

V dalších staletích se na chyšském panství vystřídala řada majitelů. V roce 1766 jej ve veřejné dražbě získal hrabě Prokop Lažanský z Bukové. Rod Lažanských zde zůstal až do roku 1945, kdy bylo panství na základě Benešových dekretů zestátněno. Prokop IV. Lažanský pak panství definitivn­ě opustil v roce 1946. Právě Lažanští přitom vtiskli chyšskému zámku současnou romanticko­u podobu.

Novodobou historii zámku začal v roce 1996 psát Vladimír Lažanský z Děčína. Za finanční podpory ministerst­va kultury v letech 1997 až 2001 provedl rozsáhlou opravu celého areálu. Obnova zámku ovšem zdaleka nekončí. Manželé Lažanští mají v plánu postupně zpřístupňo­vat další interiéry novogotick­é památky.

Zámek ovšem není zdaleka jedinou zajímavou stavbou v Chyšich. Mezi další významné stavby patří raně barokní kostel Zvěstování Panny Marie na vrchu zvaném Špičák. Stavba z konce 17. století prošla v roce 1854, kdy byla už zchátralá, generální opravou. Zatím poslední práce na střeše kostela se datují do 90. let minulého století.

Zajímavý je i klášter obutých karmelitán­ů. Základní kámen byl položen 16. srpna 1660. Už po třech letech se do objektu začali stěhovat první karmelitán­i. Klášter však v roce 1678 do základů vyhořel, o rok později byl ale opět postaven. Karmelitán­i v něm sídlili do roku 1787, kdy byl klášter zrušen. Budova později sloužila jako sídlo správy zámku či škola v přírodě pro děti z mostecké oblasti. Židovskou kulturu v Chyšich pak připomíná synagoga z roku 1848. Vznikla z jedné z bašt městského opevnění. Okolo synagogy se rozprostír­alo židovské město, které tvořilo pět domů a podél židovského rybníka další čtyři domy, jež dříve stávaly před hradbami města.

V Chyšich má dlouhou tradici také výroba piva. Panský pivovar zde vznikl v letech 1839 až 1841, pivovarnic­tví jako takové má ale ještě daleko starší kořeny. Konkrétně z roku 1580. V roce 2004 po čtyřiasedm­desátileté přestávce obnovil výrobu piva Vladimír Lažanský.

 ??  ??
 ?? Foto: Václav Šlauf, MAFRA ?? Zámek Chyše
Karel Čapek zde po ukončení univerzitn­ích studií získal svoje první zaměstnání.
Foto: Václav Šlauf, MAFRA Zámek Chyše Karel Čapek zde po ukončení univerzitn­ích studií získal svoje první zaměstnání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia