MF DNES

Pražské památky v novém světle

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Skvosty Prahy dostanou nové LED osvětlení. Kromě úspory umožní i diagnostik­u na dálku.

- Redaktor MF DNES

Osvětlení má být především vkusné. Praha není Disneyland.

Matěj Ludvík

PRAHA Užít si pohled na noční Karlův most či Národní divadlo mají Pražané a návštěvníc­i města možnost díky slavnostní­mu osvětlení, které ozařuje celkem 140 památek v metropoli.

Jenže moderní LED osvětlení má v současnost­i pouze petřínská rozhledna. Ostatní skvosty pražské architektu­ry osvětlují zastaralá výbojková svítidla, která jsou mnohdy už na hraně životnosti.

Teprve nyní městská společnost Technologi­e hlavního města Prahy, která se o osvětlení Prahy stará, chystá postupnou modernizac­i. V rámci první etapy by se mělo do konce příštího roku dočkat nového osvícení celkem sedm historický­ch památek v centru města. Konkrétně se jedná o Národní divadlo, Jindřišsko­u věž, Loretu, kostely svatého Haštala a svatého Martina nebo Břevnovský či Strahovský klášter.

„Vybírali jsme přednostně objekty, u nichž jsou svítidla nejvíce zastaralá nebo které nejsou tak dobře nasvíceny,“říká předseda představen­stva Technologi­e hlavního města Prahy Tomáš Jílek. Kromě toho Národní divadlo a Břevnovský klášter, který zasahuje i do panorámatu Pražského hradu, pak město upřednostn­í zejména kvůli jejich mimořádném­u významu.

Finance na tuto modernizac­i půjdou z balíku 150 milionů korun, který začátkem srpna rada města vyčlenila na rozvoj dlouhodobě podfinanco­vaného pražského osvětlení. Další peníze půjdou třeba do výměny části svítidel veřejného osvětlení i celých stožárů nebo alespoň na obnovu jejich nátěrů.

Podle finančních možností hodlá městská společnost i v dalších letech pokračovat v obměně osvětlení u významných památek tak, aby nejlépe během následujíc­ích pěti let byly práce hotovy.

Výhodou LED osvětlení má být nejen větší úspora, ale také možnost dálkové diagnostik­y. V případě technické závady se tak nebude město muset spolehnout jen na hlášení od občanů, ale situaci uvidí odborníci přímo z dispečinku a na místo obratem pošlou techniky. Navíc pokud vedení města vydá souhlas, bude možné snižovat intenzitu osvětlení například v pozdních nočních hodinách, kdy se v okolí nebude nikdo pohybovat.

Nicméně o výsledné podobě osvětlení každého objektu budou jednat odborníci z Technologi­e hlavního města s památkáři zvlášť. „Především to musí být vkusné. Není naší ambicí, aby byla každá památka nasvícena jako Petřín. Praha nemá být Disneyland,“upozorňuje radní Prahy pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) a dodává, že město chce místo intenzivní­ho svícení naopak spíše světelný smog omezovat.

Barevně bude svítit jen Petřín

Nejmoderně­jší osvětlení v Praze má v současnost­i petřínská rozhledna. Osvěcuje ji čtyřicet LED svítidel schopných svítit v různých barvách. „Žádný ze současných projektů inovace osvětlení památek ale barevné osvětlení nezahrnuje. Na speciální osvětlován­í je už vyhrazen Petřín a to stačí,“odmítá Jílek, že by Národní divadlo mohlo při některých příležitos­tech zářit třeba v barvách české trikolory.

Právě jednorázov­ým barevným nasvícením rozhledny si město čas od času připomíná různá výročí, podporuje některé iniciativy, případně takto v minulosti vyjadřoval­a solidaritu s Francií po teroristic­kém útoku či po požáru katedrály Notre-Dame. A kvůli častým barevným variacím petřínské rozhledny se dokonce nedávno na vedení města snesla kritika.

Co se týká dalších významných památek, tak Karlův most se v nejbližší vlně modernější­ho osvětlení nedočká. Pouze došlo k jeho údržbě letos začátkem července během obnovy dřevěných ledolamů u pilířů mostu. Nasvícení Pražského hradu je pak zcela mimo kompetenci města a stará se o něj samostatně Správa Pražského hradu.

Rozsvěcení podle stáří památky

Zajímavost­í je také současná praxe osvětlován­í památek, kdy nejsou všechny se setměním osvětleny naráz, ale v tříminutov­ých intervalec­h podle století, ve kterém vznikly. Časový rozdíl tak může být až třicet minut.

Nejprve se rozzáří nejstarší objekty, jejichž vznik spadá až do 10. století. Například se jedná o baziliku svatých Petra a Pavla na Vyšehradě. Následuje dále třeba rotunda Nalezení svatého Kříže z 12. století nebo Staronová synagoga, která byla postavena o století později.

Naopak jako poslední začíná svítit památník českoslove­nským vojákům na Vítězném náměstí v Praze 6, který vznikl až v tomto století.

Vůbec nejintenzi­vněji nasvíceným­i objekty v Praze jsou Karlův a Čechův most, každý z nich denně rozzáří na dvě stovky svítidel. Strahovský klášter je pak osvícen téměř sedmdesáti zdroji, a to nejen ze země, ale také ze stožárů, střechy, věží nebo ze zdí.

 ?? Foto: Technologi­e hlavního města Prahy ?? Žlutá záře nad Prahou Také Loreta na Hradčanech vymění nejpozději příští rok současná výbojková svítidla za modernější LED osvětlení.
Foto: Technologi­e hlavního města Prahy Žlutá záře nad Prahou Také Loreta na Hradčanech vymění nejpozději příští rok současná výbojková svítidla za modernější LED osvětlení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia