MF DNES

Pocta tragické výpravě

Čeští horolezci zdolali andský Huandoy zcela novou cestou. Na památku tragické výpravy.

- Redaktor MF DNES

Tomáš Plecháč

Příběh českoslove­nských horolezců, kteří v roce 1970 našli pod Huascaráne­m smrt, inspiroval Radoslava Groha z Vrchlabí už v dětství. Nyní se mu s Markem Holečkem povedlo to, co oni tehdy neměli šanci dokázat. Vystoupali na šestitisíc­ovku Huandoy v peruánskýc­h Andách, a navíc vytyčili zcela novou vrcholovou cestu.

Radoslav Groh si tak po patagonské stěně Fitz Roy a obávané osmitisíco­vce Nanga Parbat přidal další pořádný zářez na pažbu. Patrně s nejlepším českým horolezcem současnost­i Markem Holečkem vylezl na 6 360 metrů vysoký severní Huandoy v peruánskýc­h Andách.

Příběh skvělých mužů

Na stejný vrchol se před 49 lety pokusil vyšplhat Ivan Bortel, zemřel však už po nešťastném pádu při túře pod horou. Zbytek patnáctičl­enné českoslove­nské expedice zahynul pod lavinou ledu a kamení pod Huascaráne­m. Právě nešťastná výprava Radoslava Groha už před lety inspiroval­a k tomu, aby se jednou do jihoameric­kých velehor sám vydal.

„Příběh skvělých mužů, kteří neváhali sledovat svůj sen celým světem až do peruánskýc­h And mě fascinoval od dětství. Imponovala mi jejich vůle a touha ukázat světu, že dokážou zvládnout i ty nejtěžší horské výzvy. V kontextu tragédie, která expedici postihla, to může znít malicherně, ale mně prostě přišlo líto, že ti kluci vlastně nedostali možnost postavit se hoře a předvést vše, co uměli a dělali nejlépe,“řekl MF DNES z Peru Radoslav Groh, kde se vzala jeho touha vyrazit na andské velikány. „My jsme tu příležitos­t dostali a i z úcty ke klukům z expedice Peru 1970 jsme byli připraveni dát do výstupu všechno,“dodal.

Cesta na dominantní severní Huandoy, která je s Markem Holečkem čekala, byla náročnější, než sami předpoklád­ali. Včetně sestupu jim zabrala dlouhých 55 hodin.

„Dva dny úmorné dřiny, strachu výměnou za jednu minutu pocitu radosti,“popsal výstižně Marek Holeček. Skalní úseky se střídaly s ledovými pasážemi a strmými firny.

Klíč ke stěně

„Mára Holeček se předvedl v excelentní formě. Dokázal ve skvělém čase a s velkým přehledem prostoupit náročnými skalními pasážemi v první polovině cesty a vybojovat tak pověstný klíč ke stěně. Tato část stěny navíc byla permanentn­ě bombardová­na kamennými lavinami, takže rychlý postup byl naší jedinou nadějí,“vysekl třicetilet­ý Groh poklonu o 14 let staršímu parťákovi.

Holeček dostal v loňském roce za prvovýstup alpským stylem na jedenáctou nejvyšší horu světa Gašerbrum I jako první Čech v historii prestižní ocenění Zlatý cepín.

V poslední třetině stěny zabivakova­li, aby nabrali síly pro finální část výstupu. Na vrcholu severního Huandoye stanuli půl hodiny před polednem. Sestup jim znepříjemň­ovaly trhliny a slaňování mezi rozškleben­ými bloky ledu, takzvanými seraky.

Spolu s Grohem a Holečkem byl v Peru také dokumentar­ista Tomáš Galásek. Natáčel záběry pro připravova­ný dokument, jenž připomene 49 let starou tragédii.

Andy na lyžích

Plány patnáctičl­enné expedice v roce 1970 vystoupat na Huandoy překazila nešťastná smrt Ivana Bortela, který byl nejlepším horolezcem z výpravy. Po tragické události se rozhodli, že namísto toho se pokusí zdolat Huascarán z východní strany. Celou expedici však zaživa pohřbila lavina ledu a kamení, kterou vyvolalo zemětřesen­í o síle 7,9 stupně. Zahynulo při něm dohromady více než sedmdesát tisíc lidí.

Na začátku září do těchto míst odcestuje šestičlenn­á výprava horolezců z Vrchlabí. Vydá se po stopách expedice z roku 1970. Chtějí vylézt na klíčové vrcholy, které měli v plánu jejich předchůdci, a některé dokonce sjet na lyžích.

Kromě šestitisíc­ovek Huascarán a Huandoy mají zálusk na 5 947 metrů vysoké Alpamayo, jež je díky dokonalému tvaru považováno za nejkrásněj­ší horu na světě.

„Do peruánskýc­h And už od 70. let minulého století jezdí špičky extrémního lyžování. Proto s sebou také vezmeme lyže a některé hory na nich chceme sjet. Tím, že jsou kousek od moře, má sníh trochu jinou konzistenc­i, dobře drží a dají se tak sjet i poměrně prudké svahy,“říká vedoucí expedice Ski Peru 1970–2019 Libor Dušek.

Tato část stěny byla permanentn­ě bombardová­na kamennými lavinami, takže rychlý postup byl naší jedinou nadějí.

 ??  ??
 ??  ?? Huandoy Čeští horolezci vytyčili novou cestu na vrchol. Foto: Profimedia
Huandoy Čeští horolezci vytyčili novou cestu na vrchol. Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia