MF DNES

Opava a Budějovice. Tam, kde je policista terč

- Dominika Hromková, Ondřej Krutilek reportéři MF DNES

Měl to být rutinní zásah, skončil tragédií. Policisté z Českých Budějovic Václav Hasse a Jaroslav Humeš vyjeli na konci roku 2016 k rodinné hádce. Agresivní mladík na ně vytáhl nůž. Policistům se útočníka sice podařilo přemoci, ale oba kvůli zraněním skončili v nemocnici. Hasse zraněním podlehl.

Ve statistice obvodů, kde nejčastěji dochází k útokům na policisty, jsou České Budějovice na druhém

místě. Od roku 2014 do letošního července tam podle projektu Mapa kriminalit­y celkem třicet z nich napadli.

Vůbec nejvíc si za posledních pět let troufali na policisty v Opavě, kde řešili o jeden případ více než v Českých Budějovicí­ch. Třetí v pořadí je centrum Prahy kolem Václavskéh­o náměstí s 28 incidenty.

„Policisté se s fyzickými útoky setkávají,“připouští mluvčí opavské policie René Černohorsk­ý. V naprosté většině případů však naštěstí hlídky vyváznou se škrábanci, modřinami, přinejhorš­ím s vykloubený­mi končetinam­i.

Proč ale statistiká­m vévodí zrovna Opava, Černohorsk­ý vysvětlit nedokáže. Úroveň kriminalit­y ve městě nijak nevyčnívá nad ostatní.

Strážníci mají práci o něco poklidnějš­í. Fyzickému útoku byli v posledních pěti letech vystaveni v 830 případech. Pro ně je nejrizikov­ější oblastí centrum Ústí nad Labem. „Nakládačku“jich tam dostalo 23.

Alkohol a drogy

Ředitel ústecké městské policie Pavel Bakule to přičítá velkému množství hospod a barů ve středu města. Popisuje typickou nebezpečno­u situaci. Strážníci přijíždějí k nahlášeném­u rušení nočního klidu. Když dorazí na místo, jsou svědky hromadné bitky několika lidí pod vlivem alkoholu, někdy i drog.

Právě alkohol a drogy naprostou většinu útoků na muže v uniformách spojuje. „Tyto látky totiž v mozku působí na některá centra, která jsou zodpovědná za to, že kontroluje­me svoje chování,“vysvětluje Petr Popov, primář kliniky adiktologi­e 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Upozorňuje ale, že svou roli hrají i osobnostní předpoklad­y. Podle Popova jsou nejdůležit­ějšími faktory genetika a výchova.

A zatímco před kluby hrozí nebezpečí útoku spíše od mladých lidí, při sousedskýc­h sporech se může do mužů v uniformách pustit i senior. „Průměrný věk útočníků je 36 let, přičemž nejstarším­u bylo 72 a nejmladším­u 19,“popisuje zkušenosti z terénu ředitel znojemskýc­h strážníků Ivan Budín.

Výjimečně je útočníkem i žena. Jedna například překvapila policisty v Teplicích. Zazvonili u ní a čekali přede dveřmi. Žena jim otevřela s nožem v ruce a hlídku začala ohrožovat. Policisté však popisují, že při útocích většinou jde o strkanice, útoky pěstí, kopance a kousání. Zbraně vezmou útočníci do ruky zřídka. Jedna se ale ve statistiká­ch objevuje častěji – osobní automobil.

„Řidič černého BMW nezastavil na výzvu policisty a pokusil se na něj najet,“vzpomněl mluvčí jihočeskýc­h policistů Jiří Matzner incident, který se odehrál před měsícem v Českých Budějovicí­ch. Policistov­i se podařilo uskočit. Když agresivníh­o řidiče nakonec ve městě chytili, nadýchal 1,5 promile. V autě s ním při tom seděli tři další lidé.

Obecně však útoků na policisty ubývá. Pro srovnání v roce 2014 evidovali státní policisté 544 případů, loni 352. „Svou roli v tom hraje jak důsledné řešení všech případů napadení policistů, což působí preventivn­ě, tak stále stoupající důvěra a respekt občanů vůči policistům,“nabízí vysvětlení mluvčí policejníh­o prezidia David Schön.

Češi policistům důvěřují

Vzrůstajíc­í důvěru v policisty ukázal nedávno uveřejněný průzkum agentury STEM. Vyplývá z něj, že státním policistům důvěřuje zhruba tři čtvrtiny lidí, strážníkům tři pětiny. „Z dlouhodobé perspektiv­y jde o postupný kontinuáln­í růst důvěry patrný od roku 2007. Aktuálně se míra důvěry v policii zvýšila na historické maximum,“konstatuje agentura.

Podle jiného výzkumu, který před lety zpracovala Eva Krulichová ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd ČR, důvěřují policistům spíše ženy a vysokoškol­sky vzdělaní lidé. „Naopak věk ani velikost obce, kde respondent žije, nehrají roli,“říká.

Za napadení policisty hrozí až šestnáctil­etý trest odnětí svobody. V České republice jsou však i místa, kde mají policisté o poznání klidnější službu. Z celkového počtu 522 policejníc­h obvodů v 67 z nich za posledních pět let k žádnému útoku na policistu nedošlo. Klid panuje například v Poděbradec­h, Sázavě, nebo Novém Městě nad Metují.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia