MF DNES

Vnitru radí Bublan, Špidlu už zaměstnali

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

PRAHA Z vlivných sociálních demokratů se stávají poradci současných ministrů. Na ministerst­vo vnitra se vrátil jeho někdejší šéf František Bublan, začal tam působit také Tomáš Šenkeřík, stranický tajemník Zlínského kraje.

„Napřed jsem byl pověřen činností ve vztahu ke zpravodajs­kým službám. Pak se ale moje agenda rozrostla a stal jsem se neoficiáln­ím koordináto­rem ostatních poradců, takže mám na starosti vícero oblastí,“líčil své angažmá pro Jana Hamáčka MF DNES. Jaká odměna mu za to náleží, však neuměl říct. „Je to jen částečný úvazek a odvíjí se to podle hodin.“

Bublan byl také nedávno zvolen do rady Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR). „Myslím si, že by to nemělo vzbudit rozepři,“řekl politik, který se chce angažovat jak v ÚSTR, tak na ministerst­vu vnitra.

Za poslední půlrok se však změny odehrály i na dalších ministerst­vech. Třeba na ministerst­vu práce a sociálních věcí. Zatímco jeho někdejší sociálněde­mokratický ministr Zdeněk Škromach je dál jen externím poradcem, jeho předchůdce a pozdější premiér Vladimír Špidla se stal kmenovým zaměstnanc­em ministerst­va. Stejně jako třeba šéfanalyti­k někdejšího předsedy vlády Bohuslava Sobotky Michal Pícl. Pod odborem kabinetu ministryně Jany Maláčové vzniklo totiž k letošnímu 1. lednu nové oddělení poradců, jak MF DNES potvrdila mluvčí Kristýna Křupková.

Na kolik si Špidla a Pícl přijdou, ministerst­vo s ohledem na ochranu osobních údajů odmítlo říct.

Ke změnám pak došlo i na ministerst­vu kultury. S Antonínem Staňkem skončilo i všech jeho jedenáct poradců. MF DNES to potvrdila mluvčí Martha Häckl.

A rozlučka s řadou rádců se konala i na ministerst­vu průmyslu a obchodu, kde dovládla Marta Nováková (za ANO).

 ??  ?? Návrat Bublan dříve vnitro vedl, teď mu radí.
Návrat Bublan dříve vnitro vedl, teď mu radí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia