MF DNES

Prostitutk­u ubil kamenem. Chtěla prý víc peněz

- Monika Gordíková redaktorka MF DNES

TEPLICE Devětadvac­etiletý Ukrajinec Andrii Matsola přijel do Česka loni v zimě. Plánoval si tu najít práci. V den příjezdu na Teplicko – 11. prosince, popíjel na ubytovně v Novosedlic­ích s ostatními dělníky. Večer vyrazil do ulic, kde se rozhodl najít si prostitutk­u. Oslovil jich několik, jednu zavraždil. Zemřela poté, co ji po pohlavním styku vší silou mlátil kamenem do hlavy. Včera ho za to poslal ústecký krajský soud na sedmnáct a půl roku do vězení.

Podle trestního senátu se nepodařilo prokázat, že by ji před ubitím znásilnil, jak tvrdila obžaloba. „Oslovil poškozenou, požádal ji o sexuální služby a došlo k potyčce. To dokazují kamerové záznamy. Ty zároveň ukazují, že příchod k místu, kde došlo k pohlavnímu styku, byl ze strany poškozené dobrovolný. Jeden ze svědků navíc tvrdil, že když procházel kolem místa, žena na něj vykoukla, ale nic neřekla,“uvedl soudce Roman Felzmann.

Potyčku před pohlavním stykem kvalifikov­al soud jako výtržnictv­í.

Rozsudek není pravomocný. Zatímco Matsola se práva na odvolání vzdal, státní zástupce Vladimír Jan se hned odvolal. Pro Matsolu navrhoval devatenáct­iletý trest.

Matsola se před soudem k vraždě přiznal, znásilnění odmítl. Podle něj sex proběhl dobrovolně. Prostitutk­a po něm pak prý chtěla vyšší sumu, než na jaké se domluvili, a vyhrožoval­a, že oznámí na policii, že ji napadl.

Po odpykání trestu by měl na deset let opustit Česko. Soud ho totiž zároveň vyhostil.

Zemřela poté, co ji po pohlavním styku vší silou mlátil kamenem do hlavy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia