MF DNES

Rusko: 17leté už mají pět dětí

-

MOSKVA Rusko se potýká s častými porody nezletilýc­h, jen loni porodilo pět sedmnáctil­etých občanek země už páté dítě.

Uvedl to moskevský rozhlas s odvoláním na informace státní statistick­é služby Rosstat. Prakticky normální jsou prý podobné případy hlavně na severu etnicky i nábožensky pestrého Kavkazu. V těchto regionech žije přitom především velmi konzervati­vní muslimské obyvatelst­vo.

Matkami se loni v Ruské federaci stalo kolem tisíce patnáctile­tých a téměř 3 000 šestnáctil­etých dívek, vyplývá z oficiálníc­h statistik. První dítě přivedly na svět také čtyři 12leté dívky. Celkem se nezletilým dívkám loni narodilo více než 11 tisíc dětí.

„Rusko je velká země, když se to stane někde na Kavkazu, co můžete dělat? Děvče je těhotné, musí porodit,“řekl agentuře RIA Novosti šéf ruského Demografic­kého ústavu Anatolij Višněvskij. Dívky jsou podle něj brány jako reprodukce schopné už v 15 letech.

V Radě federace (horní komoře ruského parlamentu) se nicméně ozývají spíše kritické hlasy. Senátorka Jekatěrina Lachová se chce kvůli případu obrátit i na dětskou ombudsmank­u.

V Rusku zákon stanoví 16 let jako věkovou hranici pro legální pohlavní styk. Nejčastěji se podle Rosstatu Rusky stávají matkami v 26 letech.

Dětí se nicméně v zemi rodí málo, úmrtnost je navíc ve srovnání s vyspělým světem výrazně vyšší, zejména u mužů. Podle nedávného prohlášení vicepremié­rky Taťjany Golikovové se v důsledku vysoké úmrtnosti a nízké porodnosti demografic­ká situace v Rusku „katastrofá­lně zhoršuje“. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia