MF DNES

Byl náš kondor první? Asi ne

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Dne 29. března snesla samička kondora amerického ve velké ptačí voliéře vejce, informoval na jaře 1937 ze Zoo Praha denní tisk. „Zrození kondořího mláděte bylo by světovou senzací, neboť v zoologický­ch zahradách se dosud žádný kondor nevylíhl.“

Mládě kondora „amerického“– v dnešní terminolog­ii andského – se vyklubalo

31. května 1937. Zoo Praha hned v prvních letech své existence rozmnožila největšího dravého ptáka světa! A to jako úplně první! Několik dnů po vylíhnutí mláděte noviny s hrdostí psaly, že „podaří-li se mladého kondora zachovati i nadále naživu, přijedou se na něj podívat i zahraniční odborníci“. Podařilo se, dokonce bez lidského zásahu. Nevím, zda pak nějací odborníci skutečně přijeli, avšak český tisk po následujíc­í měsíce, ba léta, poctivě informoval, že mladému kondorovi „daří se báječně“.

Odchovem kondora andského – navíc odchovem přirozeným – se pyšníme dodnes. V logu Zoo Praha jej symbolizuj­e červená ptačí stopa. Byli jsme ale opravdu první na světě? Je pravda to, co vytrvale opakovala tehdejší média a co opakujeme také my? Význam odchovu kondora andského by byl přece ohromný i v případě, že by nebyl spojen s absolutním prvenstvím.

A tak jsem se za pomoci kolegů pustil do pátrání. Nejprve se mi z historický­ch záznamů vynořilo kondoří mládě vylíhlé v Amsterdamu v roce 1939, dva roky po Praze. Poté jsem nalezl informaci o vylíhnutí kondora andského v londýnské zoo, a to z vejce, které vyseděla domácí slepice. Stalo se tak prý již roku 1846! Toto mládě ovšem brzo uhynulo, a nelze jej proto považovat za úspěšný odchov.

Už už jsem začínal věřit, že nám skutečně patří naprosté světové prvenství, ale pak jsem v odborném tisku narazil na zmínku publikovan­ou v 80. letech minulého století. Uváděla, že kondor andský byl již v roce 1925 odchován v Berlíně! Tuto zmínku se mi později podařilo potvrdit a také doplnit o pár dalších podrobnost­í. Ani z nich bohužel nevyplývá, zda šlo o přirozený odchov jako v Praze. Berlínští kolegové se však domnívají, že ano.

Absolutní prvenství tedy nemůžeme upřít Berlínu. Tomu asi patří i primát v přirozeném odchovu. Pochopitel­ně mě to mrzí... Jenže lépe než opakovat domněnku, která může být mylná, je prověřit ji.

Dvacet let po úspěšném odchovu kondora andského byla v Zoo Praha odhalena jeho socha (dnes shlíží na spodní část areálu ze Zakázanky). Kondor samotný žil v Praze do roku 1942. Pak byl prodán do Lipska a odtamtud se roku 1959 odstěhoval do katovické zoo. V ní žil dalších 42 let. Uhynul

14. prosince 2001 ve věku 64 let, 6 měsíců a 14 dnů.

 ?? Foto: archiv Zoo Praha ??
Foto: archiv Zoo Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia