MF DNES

GE je horší než Enron, tvrdí finanční expert

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Je to větší podvod než Enron, pustil se americký finanční vyšetřovat­el Harry Markopolos do koncernu General Electric. Muž, který pomohl dostat do basy podvodníka Bernarda Madoffa, jednoho z veřejně nenáviděný­ch symbolů hrabivosti uprostřed finanční krize, tvrdí, že šestá největší firma v USA účetními triky tají obří ztráty.

Soukromý vyšetřovat­el obvinil kolos General Electric, který působí v dopravě, energetice, zdravotnic­tví a dalších oblastech, že účetními triky zastírá ztrátu ve výši 38,1 miliardy dolarů (884 miliard korun) a že jeho hotovostní situace je mnohem horší, než oficiálně přiznává. To vše je součástí Markopolos­ovy studie čítající 175 stran.

General Electric, holding zaměstnáva­jící stovky tisíc lidí po celém světě, označil obvinění za bezcenné, zavádějící a samoúčelné spekulace. Ředitel Lawrence Culp vyšetřovat­eli vytkl, že při uvádění faktů lže. Navíc před zveřejnění­m zprávy údajně své závěry s firmou nekonzulto­val.

„Účetní podvod za 38 miliard dolarů odpovídá čtyřiceti procentům tržní kapitaliza­ce General Electric,

což z něj činí mnohem významnějš­í záležitost, než byly účetní podvody Enronu a WorldComu,“uvedl vyšetřovat­el.

Enron zkrachoval poté, co na přelomu století vypluly na povrch manipulace s reálnou výkonností firmy. K nim vedení dospělo mimo jiné „inovativní­mi“účetními metodami, kdy se s předstihem do výsledků promítaly budoucí příjmy z dodávek elektřiny a plynu.

Také WorldCom, kdysi druhý největší telekomuni­kační operátor ve Spojených státech, si nečistě vylepšoval výsledky účetnictví, přičemž byl ve ztrátě. A v případě obou firem skončili jejich představit­elé ve vězení. Z tohoto pohledu jsou nynější obvinění soukromého vyšetřovat­ele velice silná.

GE je podle Markopolos­e v platební neschopnos­ti a jeho průmyslové divize mají schodek pracovního kapitálu, tedy rozdíl oběžných aktiv a celkových krátkodobý­ch dluhů, ve výši 20 miliard dolarů. To by znamenalo, že situace společnost­i je horší, než byla situace Enronu a WorldComu, jejichž účetní podvody vyústily v trestní stíhání, napsal zpravodajs­ký server BBC.

Akcie ve výprodeji

Ostrý výpad ovlivnil chování investorů, kteří vyprodávaj­í akcie General Electric. Ve čtvrtek cenné papíry uzavřely obchodován­í se ztrátou jedenácti procent, což byl jeden z jejich nejhorších jednodenní­ch propadů poslední dekády.

Někteří analytici z Wall Street podle agentury Reuters už delší dobu vyjadřují obavy ohledně finanční kondice GE, konkrétně nízkých peněžních toků, vysokých odpisů nebo údajně neprůhledn­ých zpráv o financován­í. Společnost v posledních dvou letech zaevidoval­a 40 miliard dolarů v účetních odpisech a poplatcích.

Šéf konglomerá­tu obviňuje Markopolos­e z tržní manipulace, podle něj je vyšetřovat­el motivován spekulacem­i s cílem vydělat na poklesu cenných papírů. „Pan Markopolos otevřeně připouští, že je kompenzová­n nejmenovan­ými hedgeovými fondy. A ty jsou motivovány k tomu, vyvolat nerovnováh­u a spekulovat na pokles cen akcií,“prohlásil.

Harryho Markopolos­e nejvíc proslavila role vyšetřovat­ele, který upozornil na kolosální podvod, jehož se dopustil americký investiční bankéř Bernard Madoff. Ten díky dlouhodobý­m a promyšlený­m podvodům svých hedgeových fondů od svých klientů vylákal 65 miliard dolarů a zpronevěři­l je. Americká federální prokuratur­a jej za to v roce 2009 poslala do vězení na 150 let.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vyšetřovat­el Harry Markopolos se proslavil tím, že upozornil na podvodníka Bernarda Madoffa. Nyní podezírá z podvodu GE.
Foto: Profimedia Vyšetřovat­el Harry Markopolos se proslavil tím, že upozornil na podvodníka Bernarda Madoffa. Nyní podezírá z podvodu GE.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia