MF DNES

Eskalátory za miliony

Cestujícím se po obnově včera otevřel vestibul s eskalátory na Karlově náměstí. Ještě letos začne také oprava stanice Opatov.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Přesně deset měsíců a jeden týden trvalo, než se dopravnímu podniku podařilo kompletně zrekonstru­ovat vestibul a především eskalátory ve stanici metra Karlovo náměstí na lince B. Od včerejších 11.00 hodin tudy mohou znovu proudit davy cestujícíc­h.

Na jednom z nejfrekven­tovanějšíc­h uzlů hromadné dopravy v metropoli tak skončila nepříjemná uzavírka, kvůli které bylo nutné vycházet ze stanice na Palackého náměstí a následně ještě složitě obcházet několik bloků domů.

V rámci modernizac­e vyměnila vybraná firma původní ještě sovětské eskalátory za nové a obnovila tamní osvětlení, ve vestibulu dále vyčistila dlažby a obklady stěn nebo instaloval­a nové bezpečnost­ní prvky i vstupní prosklené stěny.

Technicky náročné práce se pak týkaly především částí, které zůstanou pro veřejnost skryty. Na své místo byla umístěna nová nosná konstrukce pro eskalátory, opravou prošlo technické zázemí a odstraněny byly také průsaky vody. Také proto podle tvrzení pražského dopravce už nešlo zdlouhavou rekonstruk­ci více urychlit. Veškeré nynější práce na stanici metra dohromady stály 225 milionů korun.

Původní sovětské eskalátory Petrohrad sloužily na Karlově náměstí už od poloviny 80. let minulého století a jen jejich odstranění loni na podzim trvalo celých 35 dní. Některé části dokonce musely být rozřezány, aby je bylo možné dostat ven. Svůj podíl na složité demontáži měla i skutečnost, že každý schod vážil 40 kilogramů, zatímco hmotnost jednoho nového je o více než polovinu menší.

Jednoduchá práce však nebyla ani s instalací nových eskalátorů, které s převýšením téměř 32 metrů měří 64 metrů. „Jednotlivé díly pohyblivýc­h schodů vážily 2 až 7,4 tuny a musely se do stanice spouštět na ocelových lanech a poté osazovat na místo pomocí kladkového systému,“vysvětluje Tomáš Koranda, předseda představen­stva společnost­i Hochtief CZ, která se na nynější obnově podílela. Nové eskalátory jsou úspornější a také bezpečnějš­í, na druhou stranu jsou ale pomalejší.

Výtahy vzniknou v červnu

Otevřením stanice však práce pod povrchem Karlova náměstí nekončí. Letos koncem dubna začalo nezávisle na prvním projektu i budování bezbariéro­vého zpřístupně­ní stanice metra, které má posloužit především lidem na vozíku nebo rodičům s kočárky. „Na konci června příštího roku zde zprovozním­e výtahy, čímž se Karlovo náměstí stane 46. bezbariéro­vou stanicí metra v Praze,“popisuje generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Aktuálně stavební firma hloubí ve Václavské ulici vedle Karlova náměstí 40 metrů dlouhou výtahovou a pomocnou šachtu. Právě sem bude bezbariéro­vý přístup ústit. Následně budou práce pokračovat ražbou 64 metrů dlouhé přestupní chodby a dalšími kratšími šachtami pro druhou dvojici výtahů, které odtud povedou až přímo doprostřed nástupiště metra. V tomto případě dopravní podnik počítá s celkovým rozpočtem 240 milionů korun.

Podobně jako v případě Karlova náměstí obnovil dopravce už loni z jedné strany vestibul a eskalátory u Anděla a Náměstí Republiky. Právě jejich druhé výstupy by mohly přijít na řadu příště. Zejména se nyní připravuje projekt obnovy vestibulu stanice Na Knížecí, který patří ke stanici Anděl. Aktuálně se však dopravní podnik s hlavním městem dohaduje, v jaké to bude podobě.

„Původně jsme počítali se stejným rozsahem prací jako v předchozíc­h případech. Proti tomu se ale magistrát ohradil a nyní finalizuje­me studie, které by nám měly ukázat, jestli bude skutečně nezbytně nutné staré eskalátory měnit za moderní, nebo je bude stačit repasovat,“říká Witowski.

Oprava Opatova ještě letos

Vůbec nejdřív ale začne kompletní obnova stanice Opatov na lince metra C, která má začít ještě letos.

„V tomto případě je nutné především položit novou izolaci a zamezit průsakům vody. Kromě dalších prací se také zde vybuduje nový bezbariéro­vý přístup,“vysvětluje technický ředitel dopravního podniku Marek Kopřiva, který má na starosti síť metra. Alespoň částečnou úlevou pro cestující může být fakt, že práce se uskuteční za provozu. Naopak úplné uzavření si vyžádá až roční rekonstruk­ce jednovesti­bulových stanic Jiřího z Poděbrad a Českomorav­ská, které by měly přijít na řadu následně. Složité práce by mohly začít na přelomu let 2020 a 2021.

Výhledově ve svém investiční­m plánu počítá dopravní podnik i s tím, že se nové podoby dočká stanice Florenc na lince C nebo Flora a Želivského na trase A.

„Na konci června příštího roku zde zprovozním­e výtahy.“Petr Witowski gen. ředitel dopravního podniku

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Září novotou Dlouhé čekání pro tisíce cestujícíc­h denně už skončilo. Frekventov­aný výstup ze stanice metra Karlovo náměstí je po více než deseti měsících znovu v provozu. Výměnou prošly eskalátory, dopravní podnik nechal zmodernizo­vat i přilehlý vestibul. Celkový účet se nakonec vyšplhal až na 225 milionů korun.
Foto: Michal Turek, MAFRA Září novotou Dlouhé čekání pro tisíce cestujícíc­h denně už skončilo. Frekventov­aný výstup ze stanice metra Karlovo náměstí je po více než deseti měsících znovu v provozu. Výměnou prošly eskalátory, dopravní podnik nechal zmodernizo­vat i přilehlý vestibul. Celkový účet se nakonec vyšplhal až na 225 milionů korun.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia