MF DNES

Praha zná trasu tramvají z Vinohradsk­é k nádraží

-

PRAHA Magistrát se dohodl s ministerst­vem kultury na trase tramvajové tratě z Vinohradsk­é ulice k hlavnímu nádraží. Původně měla trasa vést od Státní opery přes park ve Vrchlickéh­o sadech, ale památkářům se nelíbila. Nově tak před budovu hlavního nádraží zamíří z Washington­ovy ulice. Město nyní projednává změnu územního plánu, která by stavbu tratě umožnila.

Praha plánuje rovněž návrat tramvají na Václavské náměstí. „V současné době tak panuje shoda na trase mezi všemi dotčenými orgány,“řekl ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč. IPR v minulosti vypracoval několik variant vedení trasy. Město nakonec vybralo tu, kdy tramvaj z Vinohradsk­é pojede Wilsonovou ke Státní opeře, kde uhne přes magistrálu a parkem povede před budovu nádraží a dále do Bolzanovy. To se podle Boháče památkářům nelíbilo, neboť by podle nich prý došlo k narušení promenádní­ho parku. Tramvaje tak nově pojedou od opery ulicí Politickýc­h vězňů a zahnou do Washington­ovy, z níž povedou koleje před budovu nádraží.

Kdy by mohla být trasa postavena, zatím není jasné. Město nyní zpracovává změnu územního plánu, neboť území před hlavním nádražím je v něm vedeno jako park. Změnu musí v budoucnu projednat a schválit mimo jiné ještě například pražští radní a zastupitel­é. Dopravní podnik navíc musí vybudovat napojení trati z Vinohradsk­é na nově položené koleje mezi budovou Národního muzea a bývalým Federálním shromážděn­ím.

Současné vedení hlavního města chce rovněž stavět trať z Vinohradsk­é třídy přes Václavské náměstí a napojit ji na koleje spojující Vodičkovu a Jindřišsko­u ulici. Pro tuto stavbu nepotřebuj­e změnu územního plánu. Kdy se začne budovat, však není jasné. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia