MF DNES

Srdce Dolňácka

Na Strážnicku oživují pozapomenu­té tradice

- Markéta Lankašová redaktorka MF DNES

Místo kombajnu kosy, hrábě a cepy, ženci naboso a v pracovním kroji s písničkou na rtech. Tak vypadaly žně v ne tak dávných dobách. Připomenou­t si je můžete ve Strážnici, která je jedním z nejtradičn­ějších center slováckého Dolňácka. V tamním skanzenu ukazují, jaké lidové tradice a zvyky se na jižní Moravě po staletí dodržovaly.

V areálu je k vidění zhruba šedesátka lidových stavení. Pocházejí z různých koutů Moravy a ty nejstarší mají kořeny v 18. století. Pracovníci skanzenu je sami nebo s pomocí odborníků udržují, a to původními postupy a technikami. Není tedy výjimkou, když u chaloupek pracují s blátem, slaměnými došky nebo dřevem.

Stavební zvyklosti nejsou však jedinými, které si turisté ve Strážnici

prohlédnou. Skanzen na vybraných stanoviští­ch představuj­e také tradiční kuchařské a pekařské postupy, zaměstnanc­i předvádějí kroje a třeba i lidové tance a písničky. Několikrát do roka přichystaj­í také sváteční program, kde ukazují, jak vypadaly třeba dožínky, Velikonoce nebo vánoční svátky. Ve skanzenu si návštěvníc­i prohlédnou také hospodářsk­á zvířata, malý vinohrad nebo třeba vzácný ovocný strom oskeruše.

Skanzen však není jediným výletním cílem, který stojí za to v této oblasti navštívit. Město dostalo název podle strážného vodního hradu, který tu ve druhé polovině 13. století vlastnil Milota z Dědic. Panské sídlo získalo postupně renesanční ráz a změnilo se na zámek. Dnes v něm sídlí Národní ústav lidové kultury. Lidé si tak užijí zámeckou prohlídku kaple a knihovny, ale i expozici lidových hudebních nástrojů dohromady.

A místní lásku k tradicím ocenilo i UNESCO, když místní barvicí techniku látek modrotisk zařadilo na seznam mistrovský­ch děl nehmotného dědictví lidstva. Dílnu, kde dodnes ručně látku zdobí bílými vzory na indigovém podkladu, najdou zájemci v centru města.

Okolí si prohlédnet­e z lodi

Komu by strážnická lidová idylka nestačila, může jednoduše vyjít jednou z cihlových bran, kolem monumentál­ních strážných bašt a vydat se k vodě. Sever města totiž lemuje umělé rameno řeky Moravy, Baťův kanál. Oblíbenou výletní trasu mohou lidé absolvovat buď mokrou variantou – tedy po vodě na lodi, nebo suchou po břehu kanálu na kole či pěšky.

Kanál je po celé délce posetý přístavy. Ten největší a nejmoderně­jší je v Petrově, který leží necelých pět kilometrů od Strážnice. Na jeho molech od jara do pozdního podzimu kotví desítky lodí.

Výletníci si mohou vybrat, jestli v přístavu budou kotvit delší čas, nebo se vydají na plavbu. Proti proudu a přes plavební komory se dostanou do Strážnice, Vnorov či Veselí nad Moravou, po proudu pak doplují až k blízkým slovenským hranicím do Skalice.

Ti, kteří by se chtěli v okolí přístavu v Petrově porozhlédn­out, mohou využít cyklostezk­y a místní půjčovnu koloběžek. Cestu by si měli najít do jednoho z vinných sklípků, kterých je na Strážnicku nepočítaně.

 ??  ??
 ??  ?? pohodové zážitky
Na Strážnicku mohou lidé poznat tradice slováckého venkova i si užít jízdu po Baťově kanálu s moderním zázemím. 2x foto: Anna Vavríková, MAFRA
pohodové zážitky Na Strážnicku mohou lidé poznat tradice slováckého venkova i si užít jízdu po Baťově kanálu s moderním zázemím. 2x foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia