MF DNES

Češi vs. rychlík, co by se nebál ani Jordana

Basketbali­sté v přípravě na MS poprvé narazí na velkou hvězdu

- Miroslav Němý basketbalo­vý reportér MF DNES

Kdo žehrá na to, že generace mileniálů tráví čas jen před monitory, měl by se podívat na mládí Dennise Schrödera, ročník narození 1993. Jeho běžný letní den vypadal následovně – v deset ráno odchod, v deset večer návrat. Vyplněno řáděním na skateboard­u, fotbalem a čím dál víc basketbale­m. Byl to dobře investovan­ý čas. „Jsme moc rádi, že ho máme. On náš tým povyšuje do další dimenze,“říká kapitán německé basketbalo­vé reprezenta­ce Robin Benzing. Právě s ní se dnes v Hamburku od 20.00 v další přípravě na světový šampionát utká Česko, jež turnaj u sousedů zahájilo včera vítězstvím nad Polskem 96:86.

Němci představuj­í dosud jasně nejtěžšího soka a Schröder, hvězdný rozehrávač Oklahoma City Thunder, jasně nejlepší individual­itu v barvách soupeřů.

A na takové si Češi musí zvykat. Syn německého otce a gambijské matky patří mezi osobnosti NBA. Až se nabízí, že při sáhodlouhé­m soupisu amerických omluvenek by kvalitou nejspíš měl na místo ve výběru USA. Je proklatě rychlý, střelecky jistý, s psychikou z oceli.

„Na hřišti se nebojím vůbec nikoho. I kdyby se měl jmenovat Michael Jordan,“líčil kurážně ještě jako klučina z Braunschwe­igu. Šlo to rychle, po draftu naskočil do NBA v barvách Atlanta Hawks a vedl si tak dobře, že po nováčkovsk­ém kontraktu podepsal smlouvu novou – na 15,5 milionu dolarů ročně. Předminulo­u sezonu končil s více než 19 body a 6 asistencem­i na zápas. Po trejdu do Oklahomy statistick­y malinko zvolnil, ale pořád v lize výjimečnýc­h platí za elitu.

„Takového borce by chtěl mít v mužstvu úplně každý,“soudí německý trenér Henrik Rödl.

Schröderův osud je poutavý. Když se narodil, vize německého fotbalovéh­o týmu postavenéh­o na potomcích cizinců byla ještě dost vzdálená. „Být mladým černochem

v Německu bylo dost těžké,“popisoval pro web NBA. Vyčníval barvou pleti i rachiticko­u postavou, doteď je se 186 centimetry a 78 kilogramy ve svém sportu v hodně nízkém výškovém i váhovém percentilu. Nevadí mu to, umí se prosadit jinak: „Jakmile jsem začal hrát basketbal, získal jsem si respekt. Určité věci, třeba kontrolu míče, prostě musíte mít vrozenou. A já ji v sobě měl odjakživa.“

Dlouho zkoušel kombinovat sporty, jenže pak přišla tragédie. Když mu bylo 16 let, jeho otec zemřel. „Od té chvíle jsem začal brát basketbal vážně,“vzpomíná. „Kvůli tátovi i celé rodině. Slíbil jsem si, že se pro něj jednou dostanu do NBA.“

Jak řekl, tak udělal; lepšího borce s oranžovým míčem Němci od vrcholných časů Dirka Nowitzkého neměli. I proto mu trenéři s chutí vyhověli, když si musel v Americe „vyřídit důležité osobní věci“a s týmem se připravuje až od tohoto týdne. Deník Bild zase uvedl, že právě kvůli Schröderov­i, jemuž se letos narodil první syn a vzal si dlouholeto­u přítelkyni, kouč Rödl dovolil hráčům mít na hotelu partnerky.

Schröder oslaví 15. září 26 let – v ten den se v Pekingu odehraje finále mistrovstv­í světa. Tak vysoko Němci nemyslí, ale ambice mají velké, vždyť kromě rozehrávač­ské superstar má kontrakty v zámoří další čtveřice hráčů.

„Teď přicházejí ty těžší přípravy,“říkal před startem turnaje reprezenta­ční kapitán Pavel Pumprla. Příští týden se Češi ještě utkají v Soulu s domácí Jižní Koreou, Angolou a Litvou – a pak už se přesunou do Šanghaje na svoji premiéru mezi světovou elitu.

Výhradně z borců Schröderov­a kalibru bude složen tým USA, první český protivník na šampionátu (1. září). Za Japonce (3. září) v přípravě válí Rui Hačimura, letošní devítka draftu, Turecko (5. září) má hráčů z NBA hned několik.

Sobotní večer tak i díky Schröderov­i naznačí, jak moc jsou svěřenci trenéra Ronena Ginzburga připraveni na soupeře z nejtěžších.

 ?? Foto: Getty ?? Ich bin ein Deutscher Dennis Schröder, největší německá basketbalo­vá hvězda.
Foto: Getty Ich bin ein Deutscher Dennis Schröder, největší německá basketbalo­vá hvězda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia