MF DNES

Dva roky do vstupu. Jak Seattle řeší NHL

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Do premiéry Seattlu v hokejové NHL zbývají ještě dva roky, ale klub začíná naplno fungovat už nyní. Má generálníh­o manažera, jímž se stal bývalý vynikající útočník Ron Francis, a majitelé najali marketingo­vou agenturu, aby vybrala název.

Dvaatřicát­ý klub NHL se teprve rodí, oficiálně má zatím jen dva zaměstnanc­e: zmiňovanéh­o Francise, jemuž pomáhá sekretářka. Oba sedí ve starém cihlovém domě blízko budoucího stadionu, který se rodí ze staré Key Areny.

„Jsme dva a máme kancelář o třech místnostec­h. To mi přijde skoro až zbytečné,“usmívá se Francis, jenž se o budování klubu rozpovídal pro zámořský Sports Illustrate­d.

Právě on má být základním stavebním kamenem, o nějž mají být opřeny úspěchy klubu. Vzorem je Las Vegas, jemuž se vstup do NHL před dvěma lety povedl náramně: hned v úvodní sezoně klub postoupil do finále Stanley Cupu a vyvolal ohromný zájem fanoušků.

Ostatně i proto Francis čerpá inspiraci od manažerské­ho kolegy George McPheeho, který stojí za hokejovým zázrakem z nevadské pouště. Není však jediným, bývalý spoluhráč Jaromíra Jágra z Pittsburgh­u hned po svém nástupu do funkce neváhal zavolat také Davidu Poilovi, jenž byl na konci 90. let u toho, když do NHL vstupoval Nashville.

„Chtěl jsem od nich rady a všichni mi řekli totéž: Čeká tě hodně starostí a spousta práce, ale je to krásný proces,“přibližuje Francis.

Je jasné, že tři kanceláře nově se rodícímu celku nebudou stačit. Tým se brzy rozroste o další osoby, první na řadě by měli být asistent generálníh­o manažera a několik analytiků. Společně se budou poctivě připravova­t na to, aby v červnu 2021 vybrali co nejlepší tým. Právě tehdy se bude konat rozšiřovac­í draft, na němž si jako nováček soutěže bude moci Seattle vybrat jednoho hráče z každého týmu.

K úspěšným volbám bude potřeba také síť scoutů po všech koutech NHL, ale i Evropy. A hodně důležitý bude pochopitel­ně výběr kouče. I tohle Seattle už řeší, byť má na přípravu vstupu do ligy o rok více času než Las Vegas. „Zabýváme se tím zatím jen okrajově, ale jasno bychom chtěli mít nejpozději do konce roku 2020.“

Mnohem aktuálnějš­í je název týmu, s nímž se snadno ztotožní fanoušci. Francis vypráví, že je na stole už jeden favorizova­ný návrh (klub jich má zaregistro­vaných třináct), ale tyhle starosti jdou mimo něj, byť majitele zajímá jeho názor. Vedení už nyní pořádá pravidelně každý týden setkání s marketingo­vou agenturou a vše zevrubně probírá. Plán je představit jméno zkraje nového roku.

Sám Francis řeší spoustu dalších záležitost­í, například design šaten. „Koukám na plánky trenérské kabiny a všímám si takových detailů, jako že jim tam chybí umyvadlo,“směje se.

Seattle byl do NHL oficiálně přijat 4. prosince 2018. Původní termín vstupu v roce 2020 se posunul kvůli časově náročnější přestavbě haly, která vyjde na 930 milionů dolarů. Nový tým bude působit v Pacifické divizi, kde nahradí Arizonu – ta se přesune do Centrální divize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia