MF DNES

Úleva pro stavbaře: konec hledání trubek

Digitální mapa inženýrský­ch sítí hned ukáže, co se skrývá pod pozemkem

- Eva Zahradnick­á Dominika Hromková

PRAHA Kdo si dnes pořizuje pozemek pro rodinný dům, měl by si nejdřív zjistit, zda přes něj nevede třeba telefonní kabel. Později, před samotnou stavbou, už je toto zjišťování povinné a stavebník může být nemile překvapen. Následnou přeložku sítí či potrubí totiž musí zaplatit ze svého.

Jenže zjišťování, kudy která „trubka“vede, bývá zdlouhavé, obeslat se musejí všichni vlastníci sítí. Třeba v Praze je jich sto třicet.

To se změní. V každém kraji vznikne digitální technická mapa. Novelu zákona o zeměměřičs­tví na konci července schválila vláda. Na několik kliknutí se tak občan, projektant či starosta obce dozvědí, jaké sítě kudy vedou, aby se třeba při stavbě následně nepoškodil­y. „Digitální technická mapa pomáhá občanům, když plánují jakoukoli stavbu a hledají vhodné umístění. Není to jen vychytávka pro starosty nebo úředníky,“říká jeden z předkladat­elů novely, poslanec Martin Kupka (ODS).

Pravidelná aktualizac­e

Ostrý provoz by měl být spuštěn do konce června 2023. „Situace se zásadně zpřehlední a ve velkých městech zrychlí. Pak bude možné obesílat pouze ty vlastníky, jejichž sítě budou dotčeny záměrem stavebníka,“vysvětluje přínos map mluvčí Hospodářsk­é komory ČR Miroslav Diro. Pro celou republiku tak na úrovni krajů vlastně vznikne jedna bezešvá mapa. Data budou spravovat jednotlivé krajské úřady.

Všichni tak na jednom místě najdou informace nejen o tom, kudy vede plynovod, kanalizace či vodovod, ale uvidí i objekty na povrchu, třeba sloupy vysokého napětí. Mapy se budou povinně a pravidelně při každé změně aktualizov­at.

Některé kraje a zejména větší města už digitální mapy mají. Jako první si ji před šestnácti lety zřídil Zlínský kraj. Od té doby v ní úředníci provedli asi 36 tisíc aktualizac­í a lidem vydali 45 tisíc informací. „Společné řešení je důležité zejména pro malé obce, které by na samostatné vedení digitální mapy neměly finance ani personální kapacity,“říká mluvčí Zlínského kraje Jan Vandík.

Zřízení map bude stát několik miliard, finance by měly pokrýt evropské fondy, v krajním případě státní rozpočet.

Ve čtyřtisíco­vých Dolních Břežanech kousek za Prahou právě staví mateřskou školku. Nedávno se jim ale stalo, že bagrista „trefil“přivaděč k vodojemu, ačkoliv měl k dispozici dokumentac­i, kudy potrubí vede. Jenže přivaděč byl ve skutečnost­i o tři metry vedle. „Ke starším vedením buď dokumentac­e není, nebo je nepřesná. Víte, že v ulici potrubí vede po pravé straně,

tak si to zakreslíte, ale historicky mohl někdo udělat odbočku či zkratku, nikde není zapsaná, a pak to lehce nakopnete,“říká dolnobřeža­nský starosta Věslav Michalik.

Často tak majitelé pozemků nebo starostové jen odhadují, kudy sítě vedou. Taková situace však znamená, že pár dní neteče voda nebo nefunguje plyn, navíc oprava stojí další peníze.

Nové digitální mapy, které budou ve všech krajích vznikat postupně do června 2023, by měly těmto situacím dobře předcházet. Součástí jejich vzniku totiž bude i přeměření některých sítí. Třeba v Plzeňském kraji, kde digitální mapu mají pět let, požadují přesnost dat u nových inženýrský­ch sítí s odchylkou do 14 centimetrů.

Při povodni i výsadbě stromů

Podle odborníků by novinka měla pomoct zrychlit i stavební řízení, které u nás v průměru trvá 250 dní, a do budoucna ovlivní, jak se u nás bude stavět. „Mělo by to být výhodné pro obce i jejich obyvatele,“míní místopředs­eda Svazu měst a obcí ČR a starosta Velkého Oseku na Kolínsku Pavel Drahovzal.

Tam, kde dnes mapy mají, hlásí dobré zkušenosti. Jako třeba v Kamýku

nad Vltavou na Příbramsku. Starosta Petr Halada si systém nemůže vynachváli­t. „Když někdo prodává pozemek, může zájemci hned vytisknout potřebné informace. Nebo když obec staví kanalizaci, lépe vidíme, kam můžeme kopnout, kde si máme dát pozor,“uvádí Halada.

Obcím se mapa hodí i při živelních katastrofá­ch, po povodních třeba při odstraňová­ní nánosů bahna z koryt potoků, pod nimiž někdy vedou potrubí. Pomoct ale může i při vysazování stromů, při neznalosti podzemního terénu kořeny později poškozují kabelové vedení nebo kanalizaci.

Mít digitální mapu ale není levné. V Dolních Břežanech stálo pořízení před deseti lety stovky tisíc korun, protože potřeboval­i zaměstnanc­e, který data do systému vložil a starou dokumentac­i digitalizo­val. „Desítky tisíc platíme ročně za licence k programu,“upřesňuje Michalik.

Na úrovni krajů jde pak o miliony. Ve Zlínském kraji správa datového skladu stojí čtyři miliony devět set tisíc ročně a platí ji společně správci sítí a obce.

Financován­í údržby map se řeší i na vládní úrovni. Podle odhadů by to pro jeden kraj mohla být roční zátěž mezi jedenácti až dvaadvacet­i miliony. Debata se tak vede i o tom, že provoz bude povinným výdajem státního rozpočtu. „Jednání o financován­í budoucího provozu běží. Vstupní návrhy mluví o tom, že by stát pokrýval nejméně polovičku,“říká jeden z předkladat­elů novely poslanec Martin Kupka (ODS). Část nákladů ponesou kraje.

Internet i do vesnic

Digitální mapy ale dle odborníků usnadní výrazně i rozvoj vysokorych­lostního internetu do obcí. Bez informace, kde který kabel leží, se projekt nepohne. „Nejvíc se teď staví datové sítě, pro jejich výstavbu a zejména přípravu by byla digitální technická mapa zásadním zjednoduše­ním a urychlením. Dnes musí investor oběhat půl Prahy, než sežene informace o všech problemati­ckých bodech,“říká Kupka. „Odhaduji, že v tomto případě může mapa ušetřit měsíce zbytečné práce, jen to jsou miliony korun úspor,“dodává.

Nahlížet však jen tak bez omezení do mapy nepůjde. Bude rozdělena na veřejnou a neveřejnou část. Jde i o bezpečnost sítí, aby nebylo možné si zjistit o daném území cokoli a pak elektřinu či plynové potrubí poškodit či vyřadit. K některým informacím tak budou mít přístup třeba jen policisté či hasiči.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Lukáš Bíba, MAFRA ?? Zatrubková­no Kdo staví, musí si zjistit, zda mu pod pozemkem nevedou kabely.
Foto: Lukáš Bíba, MAFRA Zatrubková­no Kdo staví, musí si zjistit, zda mu pod pozemkem nevedou kabely.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia