MF DNES

JAK SEPSAT ZADARMO ZÁVĚŤ

Seriál pro seniory: vyřešte dědictví včas

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES — konzultace Radim Neubauer, notář

Jestli chcete ještě za svého života uspořádat po svém majetkové věci pro chvíle, až tu nebudete, vede k tomu několik cest. Můžete:

1 Rozdat majetek za života

Jedno z dětí se o vás stará víc než ostatní, máte majetek a nechcete, aby děti musely jednou řešit složité dědictví a třeba i platit vysoké poplatky za vyřízení pozůstalos­ti... Tak majetek rozdejte ještě za svého života. Pokud jde o nemovitost­i, nevzdávejt­e se jich jen tak: v darovací smlouvě byste si měli vymínit doživotní využívání nemovitost­i i jeho podmínky – dříve „věcné břemeno“, podle nového občanského zákoníku „služebnost“. Budete mít jistotu, že vám děti neprodají střechu nad hlavou, pokud se ocitnou v nouzi.

Pozor, pokud darujete jednomu dítěti

dům a druhému nic, může se neobdarova­ný bránit a žádat započtení daru do dědictví. Chcete-li tomu předejít, vyřešte to závětí.

2 Sepsat závěť

Závěť má přednost před děděním ze zákona, takže si v ní můžete nadeklarov­at, co kdo po vaší smrti dostane. Když jeden den sepíšete závěť, druhý den můžete sepsat jinou. Tu původní nemusíte ani roztrhat – bude platit ta s pozdnějším datem. Závěť také můžete odvolat a nepořizova­t novou – je to na vás.

Při sepisování závěti je třeba pamatovat na to, že děti jsou neopominut­elnými dědici. Pokud některému z nich nechcete odkázat nic, musíte to řešit pomocí vydědění. Jinak platí, že zletilé dítě musí dostat alespoň čtvrtinu svého zákonného podílu a nezletilé tři čtvrtiny podílu, který by mu připadl při dědění ze zákona.

V závěti můžete majetek přiřknout i někomu, kdo by podle zákona vůbec nedědil – kamarádovi, charitě, rodné obci... Zároveň si můžete klást podmínky. Třeba že chalupa potomkovi připadne, jen když vystuduje vysokou školu. Těžko však docílíte splnění podmínky „chalupa bude tvoje, jen když se o ni budeš řádně starat a nikdy ji neprodáš“. Ve chvíli, kdy se stane jeho majetkem, může s ní nakládat dle svého uvážení. Případná podmínka musí být splněna předtím, než pozůstalý majetek dostane.

Pokud budete sepisovat závěť úplně sami, musíte to udělat vlastnoruč­ně a vlastnoruč­ně se i podepsat. Povinné součásti dokumentu jsou jen kdo, komu, co, datum a podpis. Nemusíte nic složitě zdůvodňova­t, ale případné zdůvodnění smysl má – předejdete tak napadení závěti ze strany těch, kdo se budou cítit ošizeni... Tedy nepředejde­te, jen jim znesnadnít­e případný úspěch u soudu.

Část majetku můžete v závěti rozdělit formou odkazu. Ti, kterým něco odkážete, jsou takzvaní odkazovníc­i. Mají výhodu v tom, že nejsou dědici, nemusí řešit vaše případné dluhy, jen dostanou to, co jim je odkázáno. Může to být třeba obraz, který se u vás vždy líbil kamarádovi. Nebo šperk pro milenku z mládí... Odkazem nelze rozdělit celý majetek – každému z dědiců musí zůstat z hodnoty dědictví alespoň čtvrtina odkazy nezatížená.

Závěť můžete sepsat a podepsat i u notáře. To vás sice bude stát 1 815 korun

(i s DPH), má to však mnohé výhody: nemusíte řešit čitelnost svého rukopisu, notář dohlédne na to, aby závěť neopomenul­a dědice, kteří podle zákona musí dostat povinný díl,

pokud si připlatíte 300 korun, bude závěť uschována u notáře, a tak se nemůže stát, že nebude nalezena či bude zničena.

Za notářem můžete osobně zajít nebo ho k sobě povolat – to třeba ve chvíli, kdy jste ve špatném zdravotním stavu.

3

Sjednat dědickou smlouvu

Rozdíl mezi smlouvou a závětí je v tom, že smlouva není jednostran­ným aktem. Když ji sepíšete a budete ji chtít zrušit, musíte se na tom opět dohodnout. Dědická smlouva se v praxi moc nevyužívá, protože pro pozůstaléh­o nemá velký smysl – zůstavitel totiž může za života i se smluvně vázaným majetkem nakládat po svém. Takže třeba prodá dům, který je předmětem dědické smlouvy.

4

Někoho vydědit

Uniklo vám někdy v rozčilení „Neštvi mě, nebo tě vydědím!“? Lze to, ale vůbec to není snadné. Tedy sepsat vydědění snadné je – prostě co nejlépe vydědění zdůvodníte, sepíšete to vlastní rukou, podepíšete a je hotovo. Podle zákona onen důvod úplně podrobně uvádět nemusíte, ale je to lepší. Postižený se totiž může bránit. S tím nic nenaděláte, protože to nastane až po vaší smrti, kdy se o vydědění dozví. Pak bude záležet na onom dobrém zdůvodnění, které advokáti vyděděného nedokážou rozporovat.

Ale pozor, důvodem není to, že jste spolu třeba nemluvili... K vydědění by bylo třeba, abyste se prokazatel­ně snažili o kontakt a vyděděný ho zatvrzele odmítal. Nebo se k vám choval násilně, snažil se vás podvést, odmítl vám pomoci, když jste to potřeboval­i, chová se marnotratn­ě, vede trvale nezřízený život či byl odsouzen za úmyslný trestný čin...

Vydědit můžete jen děti, případně vnuky. Pokud chcete z dědictví pominout někoho jiného z příbuzenst­va, budete to řešit závětí.

Prohlášení o vydědění můžete vlastnoruč­ně sepsat a podepsat, riskujete tím však, že se nenajde, nebo dokonce to, že ho najde vyděděný a zničí ho. Jistotu budete mít, pokud je sepíšete u notáře, který tento akt zaznamená formou notářského zápisu. A ten už se neztratí.

Sepsání dokumentu u notáře vás vyjde na 1 815 korun (i s DPH), vydědění může být také součástí závěti, pak budete platit jen jeden poplatek za celý dokument.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia