MF DNES

Výbuch v domě jako pomsta

Lidé z domu v Lenoře, ve kterém včera vybouchl plyn, tvrdí, že to byl úmysl. Dům půjde k zemi, jeden člověk zemřel a osm je zraněno.

- Václav Janouš Jakub Bartoš

„Bylo asi před čtvrtou ranní, když syn vstal a šel na záchod. Přes dveře slyšel, jako když chlístá voda. Nenapadlo ho, že by někdo mohl rozlévat benzin, ale po chvíli byl cítit. Všude. Pak se ozvala ta obrovská rána,“vypráví otec chlapce, který při včerejším výbuchu domu v Lenoře na Prachatick­u skončil těžce zraněný na popálenino­vém centru vinohradsk­é nemocnice.

Otec stejně jako velká část místních nepochybuj­e, že výbuch nebyl náhoda, ale úmysl. „Než syn odletěl vrtulníkem, jen řekl, že všude za dveřmi byly plynové bomby,“dodává otec.

Detonace byla obrovská. Bytovku u hlavní silnice roztrhala na kusy a obě její čela vyrazila několik metrů daleko. Kolem se povalovaly kusy nábytku i vyražených oken.

Kotelník vyhrožoval výbuchem

Muž, kterého lidé podezírají, že výbuch úmyslně způsobil, zemřel ve svém bytě. Dva lidé byli zraněni těžce, sedm lehce.

„Byl to blázen. Vyhrožoval lidem, že to tady všechno zapálí,“popisuje jeden ze sousedů z vedlejšího domu.

Proč by ale někdo chtěl vyhodit do povětří třípatrovo­u bytovku s devatenáct­i lidmi uvnitř? Muž byl roky správce zdejší plynové kotelny, když o „funkci“přišel, začaly dohady se sousedy a naschvály.

„Udělal to na just, to nemá jiné vysvětlení. Sám měl v minulosti úraz, při kterém byl popálen a nadýchal se zplodin. Měl invalidní důchod, chraptěl a toto byla pomsta těm lidem,“říká další muž, který byl s dotyčným na vojně.

Největší problémy a spory s mužem v bytovce měla žena, která dělala na zdejším obecním úřadě uklízečku.

„Nějaké věci o tom, že jsou v domě spory, řekla, ale jen když jsme se tu potkali, tak jako známému. Nikdy jsme žádnou oficiální stížnost neobdrželi a paní na jaře po těžké nemoci zemřela,“vysvětluje starosta Lenory Antonín Chrapan.

V rukou kriminalis­tů

Případ si převzali krajští kriminalis­té a výbuch šetří jako úmyslné zapálení a obecné ohrožení. Zatím vedou trestní řízení proti neznámému pachateli.

 ??  ??
 ?? Foto: David Peltán, MAFRA ?? Exploze Mohutný výbuch a požár bytovky v šumavské Lenoře včera ráno zabil jednoho člověka a devět dalších zranil, z toho dva těžce. Policie nevylučuje úmyslné zapálení plynové láhve.
Foto: David Peltán, MAFRA Exploze Mohutný výbuch a požár bytovky v šumavské Lenoře včera ráno zabil jednoho člověka a devět dalších zranil, z toho dva těžce. Policie nevylučuje úmyslné zapálení plynové láhve.
 ??  ?? LENORA
LENORA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia