MF DNES

Rath nastoupil za mříže do Teplic. Může malovat obrazy

- Reportéři MF DNES

Jakub Pokorný, Artur Janoušek

TEPLICE, PRaHa Vězni v oknech ruzyňské věznice se včera na Davida Ratha evidentně těšili a pokřikoval­i už od odpoledne: „Davide, vezmi s sebou nějaký víno!“

Marně. Bývalý středočesk­ý hejtman David Rath sice dostal obsílku, aby do pondělních šesti večer přišel do věznice Praha-Ruzyně. Jenže si v tichosti vybral věznici Teplice. Žádný předpis tím neporušil.

Jednak se vyhnul desítkám novinářů, televizním štábům a asi i fotkám, jak zvoní u brány se sportovní taškou. Ale hlavně asi moc dobře věděl, kterou adresu si vybrat. Věznice Teplice – aktuálně se 156 vězni – je vyhlášená lidským zacházením s vězni. Nejsou tam žádní „kápové“s těžšími tresty, kteří by mohli nováčka šikanovat. „Odsouzený si může vybrat z dvanácti nástupních věznic,“vysvětlila včera mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. I když se mluví o nástupní věznici, Rath má za příznivých okolností šanci, že už v Teplicích zůstane natrvalo.

Projížďka na kole a odjezd

Včera už Rath ve své ordinaci nepracoval. Dopoledne ještě dával poslední rozhovory novinářům ve svém bydlišti v Hostivici, pak se jel projet na kole a následně se všem „ztratil z očí“. V teplické věznici včera Ratha přijali a ani se příliš nevyptával­i, proč si vybral zrovna toto zařízení.

Věznici to ani nepřísluší. V Teplicích pobývá za mřížemi asi dvě stě obviněných a odsouzenýc­h. Teplická věznice je vyzdobena malířskými výtvory, protože tamní ředitel Petr Blažek vystudoval výtvarné umění a k malování jsou tam vedeni i vězni.

„Klidně zřídíme i zdravotnic­ký kroužek,“řekla včera s nadsázkou MF DNES v reakci na Rathův nástup šéfka správního oddělení teplické věznice Bohumila Güntherová.

Práce se tam nabízí příjemná. Třeba odsouzený kmotr Alexandr Novák zametal sousední stadion.

Rath kromě vězení dostal i peněžitý trest deset milionů korun. Do včerejšího nástupu neuhradil ani část, ostatně teprve k tomu bude vyzván. Rath se však nechal slyšet, že peníze na pokutu nemá. Pokud nezaplatí, hrozí mu, že si bude muset odsedět náhradní trest.

„Lhůta k úhradě byla stanovena, v současné době jsou doručovány výzvy k úhradě všem odsouzeným v této věci. Počátek běhu lhůty závisí na tom, kdy byla výzva doručena. Pokud není peněžitý trest řádně zaplacen, soud jej nejprve vymáhá a teprve za situace, kdy to není úspěšné, přichází v úvahu rozhodnutí o výkonu náhradního trestu odnětí svobody,“uvedla včera Hana Černá, mluvčí Krajského soudu v Praze.

 ?? Foto: ČTK ?? Před objektivy Před svou ordinací v Hostivici včera v mikině České lékařské komory vystoupil před novináře. Na dlouhou dobu naposledy.
Foto: ČTK Před objektivy Před svou ordinací v Hostivici včera v mikině České lékařské komory vystoupil před novináře. Na dlouhou dobu naposledy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia