MF DNES

Báječný Gulaš

Je sci-fi posbírat v extraligov­é sezoně sto bodů? Nebo to Milan Gulaš dokáže?

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Vtéto sezoně zatím nebyl zápas, ve kterém by nedal gól. Skóroval ve všech osmi kolech, v tom prvním na Spartě hned dvakrát. A pokud se Milan Gulaš trefí i v pátek proti Kladnu, vyrovná extraligov­é rekordy vyhlášenýc­h hokejových snajprů Viktora Ujčíka a Martina Růžičky. Zakulatit bilanci a vstřelit gól v deseti po sobě jdoucích duelech ovšem ještě nikdo nedokázal...

Jenže plzeňský útočník v Kristových letech teď mnohem víc fascinuje v jiné statistice, až si člověk pohrává s myšlenkou, jestli se před ním nerýsuje historický extraligov­ý ročník. Má už 20 bodů (9+11) a udržel-li by si průměr, rozjel sezonu na neuvěřitel­ných 130 bodů, přičemž extraligov­ým rekordem je 83 bodů třineckého Martina Růžičky (40+43) ze sezony 2012/13. Historický­m zápisem je 93 bodů (59+34) Milana Nového (v sezoně 1976/77!).

Seká body jako Baťa cvičky

„Je to výborný hráč i člověk. A jak stárne, tak zraje. V Plzni má k sobě vždycky dobrého parťáka, loni to byl Kovář, teď zase zpět Mertla. Nemá výkonnostn­í výkyvy a v produktivi­tě si dokáže udržet svůj standard,“říká o něm Josef Jandač. Tedy kouč, který mu dal první velkou šanci v extralize a který ho loni nominoval i na olympiádu, byť se těsně před startem smolně zranil.

Přesně jak říká Jandač, Gulaš dokáže v duelech „sekat“body jako Baťa cvičky. V posledních dvou sezonách vždy ovládl extraligov­é bodování a měl jen tři čtyřzápaso­vé série, kdy nebodoval, včetně těch, kdy kvůli zranění nehrál. Samozřejmě je jasné, že je teprve start sezony, že forma může kolísat, může přijít zranění, soupeři budou elitní plzeňskou formaci víc a víc hlídat.

Ale právě kvůli Gulašově stálosti se lze ptát: je stobodová hranice v extralize skutečně jen sci-fi?

Ano, zatím je, vždyť v novém tisíciletí se jen dva hráči dokázali dostat alespoň přes 70 bodů (kromě zmíněného Růžičky ještě Červenka). A třeba i v NHL, kde se hraje v základní části o 30 zápasů víc, se 100 bodů považuje za výjimečný počin, který se zatím zdařil jen jedinému z Čechů, Jaromíru Jágrovi.

Jenže Gulaš má báječnou formu, v Plzni i luxusní postavení. Jeho podpis nese 20 z celkových 30 gólů mančaftu, v průměru hraje přes 21 minut za zápas a jen dva jiní útočníci v lize jsou vytíženějš­í – Gulašův parťák Mertl a brněnský Mueller.

A tak není divu, že ho reportéři MF DNES právem zvolili ve své anketě i nejlepším hráčem září. Za poslední dva roky vyhrál počtvrté, což se jinému borci nepodařilo (jen Francouz, Kvapil a Mertl dokázali v šesti ročnících ankety zvítězit dvakrát).

K tomu je teď i nejprodukt­ivnějším hráčem celé hokejové Ligy mistrů.

„Víme, jak klíčový pro nás Milan je. Soupeři se na něj připravují, třeba i naposledy Vítkovice si ho při našich přesilovká­ch všímaly daleko víc, ale on si i tak dokáže místo najít a vytvořit si střeleckou pozici,“popisuje Jiří Hanzlík, asistent plzeňského kouče.

Sám Gulaš se od léta brání velkým rozhovorům, a ač je kapitánem, tak zatím ani jednou po domácím utkání nepřišel na tiskovou konferenci. Nikdy neměl rád humbuk kolem sebe, tvrdí, že i když to zní jako klišé, tak na prvním místě je pro něj tým.

A tak je dobré nechat mluvit jiné. „Koukám jak blázen, s jakou lehkostí střílí i přihrává. Čekal jsem, že bude znovu dobrý, ale ta suverenita je pro mě šok,“míní Milan Antoš, televizní expert.

„Je diametráln­í rozdíl, když jsem Milana Gulaše sledoval ještě loni jen z hlediště, a teď, když jsem s ním v jedné kabině. Na tréninku i při zápasech jenom koukáte, co s pukem umí,“přidává plzeňský novic, obránce Michal Houdek.

„Hodně mu dalo zahraniční angažmá. Od té doby stabilně potvrzuje vysokou kvalitu, domácí liga mu sedí, a Plzeň zvlášť,“zmiňuje Jandač Gulašovy čtyři sezony ve Švédsku.

Klíčové v honbě za bájnou stovkou rovněž bude, jak se útočník postaví k reprezenta­ci.

Dlouhé roky v ní měl smůlu, šampionáty mu na poslední chvíli unikaly, až letos se na něj povoláním „last minute“probil. Když kouči Říhovi haprovala v prvních třech zápasech přesilovka, zavolal do Bratislavy nečekaně Gulaše. Hned v prvním mači proti Itálii skóroval, ale později byla znát předchozí měsíční pauza, a tak není jasné, jestli kapitolu v národním týmu na Slovensku neuzavřel.

Když se ho na to před sezonou žurnalisté zeptali, on jim odpověděl taky dotazem: „Už zase?“To proto, že stejné téma se řešilo i loni. Je to tabu? chtěli vědět novináři. „Já bych to nechtěl otevírat. Mám před sebou teď jiné cíle.“Loni ho k reprezenta­ci přemluvila manželka, děti, motivoval ho i klubový šéf Martin Straka. Teď má nejspíš Gulaš jinou metu – po dvou bronzech dotáhnout Plzeň do finále, a ví, že reprezenta­ční srazy ubírají síly, únava zvyšuje riziko zranění. A bude-li se soustředit jen na extraligu, může to být bodově hodně vydařený ročník. Jen pro srovnání – v posledních dvou sezonách posbíral Gulaš v základní části 61 a 62 bodů, přičemž po osmi kolech měl 13 (6+7) a 12 (4+8) bodů. Jak na tom bude 6. března 2020?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Milan Gulaš
Foto: Profimedia.cz Milan Gulaš
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia