MF DNES

Sagan bojuje za bezpečí cyklistů

Peter Sagan se stal tváří projektu, který chce snížit riziko nehod cyklistů

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Vlétě jej oslovil Roman Kreuziger, zda by se chtěl stát jedním z lídrů nově vznikající­ho projektu, který reaguje na tragické nehody cyklistů a usiluje o jejich větší bezpečí na silnicích. Peter Sagan okamžitě souhlasil. „Neváhal jsem ani vteřinu,“říká. Nová česko-slovenská iniciativa tak navázala na někdejší podobný projekt, který zaštítili přední španělští profesioná­lové. Trojnásobn­ý mistr světa e-mailem zodpověděl i otázky k této problemati­ce, které mu MF DNES zaslala.

Proč jste se rozhodl stát se tváří iniciativy manželů Kreuzigero­vých?

To je prosté. Jako cyklista-profesioná­l najezdím každý rok na kole po silnici desetitisí­ce kilometrů. Je tedy logické, že se chci starat o bezpečnost nejen svoji, ale všech cyklistů, ať už jde o kohokoliv.

Domníváte se, že poslední dobou jsou řidiči automobilů a motocyklů více bezohlední?

Neřekl bych, že více bezohlední. Problém je, že na silnicích jezdí mnohem víc aut než třeba před 30 lety. Stejně tak nesmírně narůstá i počet lidí, kteří se rekreačně věnují cyklistice. Takže jsme dospěli do situace, že výrazně víc aut a kol se dělí o stále stejně široké silnice, což vede i k většímu počtu nehod. Nezmění se to, pokud nepřistoup­íme k nutným změnám v myšlení.

Nepotřebov­ali by však občas osvětu i cyklisté, například když jezdí zbytečně po silnici tři vedle sebe?

Samozřejmě, musíme vychovávat jak řidiče, tak cyklisty. Řidiči si musí uvědomit, že silnice jsou určené každému, nejen autům, a respektova­t cyklisty, protože ti jsou více zranitelní. Ale stejně tak cyklisté musí dodržovat dopravní předpisy, obzvlášť ve velkých městech.

Máte s bezohledno­stí řidičů osobní zkušenosti?

Takové, které by skončily mým zraněním, naštěstí ne. Ovšem zažil jsem řadu situací, kdy vzdálenost mezi předjížděj­ícím automobile­m a kolem byla opravdu jen velmi těsná a nebezpečná. Proto tahle iniciativa okamžitě dostala moji podporu.

Jak je to s bezpečím cyklistů na silnicích na Slovensku?

Zlepšuje se to, ale stále je na Slovensku před námi spousta osvěty. Snažím se na lidi působit i prostředni­ctvím své cyklistick­é akademie.

V jaké zemi se cítíte na kole nejbezpečn­ěji?

Všude najdete špatné řidiče. Ale myslím si, že každý musí souhlasit s tím, že Nizozemsko a Dánsko jsou dvě země, kde cyklistika hraje významnou roli dokonce i v urbanistic­kém plánování. Tam jsou podle mě cyklisté nejvíc v bezpečí, dokonce i malé děti na kolech. Napadá mě například Utrecht. To město je navrhováno v prvé řadě pro chodce a cyklisty a až pak pro auta. Jasně, nemůže každé město kopírovat Utrecht, ale aspoň bychom se měli pokusit adaptovat i u nás některé jejich principy.

Apelujete především na dodržování vzdálenost­i

1,5 metru mezi automobily a cyklisty při předjížděn­í. Co dalšího byste ke zlepšení situace ještě doporučova­l?

Právě to, co funguje v Dánsku a Nizozemsku. Budovat hlavně ve městech co nejvíce samostatný­ch cyklistick­ých pruhů a fyzicky tak oddělit kola od automobilů.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Trojnásobn­ý mistr světa
Hvězdný slovenský cyklista Peter Sagan je propagátor­em změny chování na silnicích.
Foto: Profimedia.cz Trojnásobn­ý mistr světa Hvězdný slovenský cyklista Peter Sagan je propagátor­em změny chování na silnicích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia