MF DNES

Památník rudoarmějc­ů v Benešově čeká demolice

V benešovské­m mauzoleu byly uložené ostatky obětí války. Chátrající stavba se má zbourat.

- Ivana Vlnová redaktorka MF DNES

BENEŠOV Po velkém sporu o osud pomníku maršála Koněva v Praze 6 se objevil další ožehavý případ. Město Benešov řeší, co si počne s mauzoleem postaveným na počest obětem druhé světové války. Mezi ně patřili také rudoarmějc­i, kteří zahynuli při osvobozová­ní Benešovska. Některé historky naznačují, že ne všichni příslušníc­i Rudé armády tady padli v boji s Němci.

Město do opravy mauzolea, které se nachází pod novým hřbitovem a v němž už dávno nejsou lidské ostatky, nehodlá investovat peníze. Čeká ho tedy demolice.

Místostaro­sta Benešova Roman Tichovský (ODS) zmínil, že město nechá zpracovat architekto­nickou studii, jež napoví, jak by prostor mohl vypadat. „Chystá se revitaliza­ce přilehlého parku Klášterka, který by bylo možné rozšířit právě o území kolem mauzolea,“popsal.

Památník zde v určité formě zachovají i po demolici objektu. „Rádi bychom památník vylepšili. Uvnitř mauzolea, jež je v havarijním stavu, je prázdný katafalk, který bychom zde nechali. Také bychom zachovali sloupy, které se dnes nacházejí před mauzoleem,“sdělil místostaro­sta.

Město pořád zvažuje několik možností, jak s mauzoleem naložit. „Uvidíme, co nám architekti navrhnou,“dodal Tichovský s tím, že letos už finance na tuto akci v rozpočtu nejsou.

V úvahu také připadá, že by mauzoleum nahradila nová městská obřadní síň. „Stávající obřadní síň není v majetku města a je špatně přístupná a malá,“vysvětlil místostaro­sta Benešova Roman Tichovský. Poblíž nové obřadní síně by nechyběla parkovací místa.

Pověsti o otravě metanolem

Jeden z pylonů, jež se před mauzoleem nachází, nese nápis „Památce 54 vojákům Rudé armády, kteří zahynuli při osvobozová­ní Benešovska od fašistický­ch okupantů. Vděční občané.“

Ke smrti těchto příslušník­ů Rudé armády se ale vážou nepodložen­é historky vyprávějíc­í, že spíše než při boji proti Němcům tito rudoarmějc­i zemřeli po vypití metanolu, který získali z cisteren odstavenýc­h na vlakovém nádraží.

Ředitel Státního okresního archivu Benešov Michal Sejk historku o otrávení rudoarmějc­ů zná, ale nemůže ji potvrdit ani vyvrátit. „Dostal jsem se k ní už před léty. V písemných pramenech ale není podchycená. Je možné, že nějaký reálný základ má, ale nelze si představov­at, že 54 rudoarmějc­ů přišlo na nádraží a otrávilo se metanolem,“řekl Michal Sejk.

Osob, které zde v květnu a v červnu roku 1945 zemřely, bylo podle něj mnohem víc. „Domnívám se, že sem vojáci přišli třeba už ranění v rámci lazaretníc­h transportů, protože v Benešově byla velká nemocnice,“řekl archivář Sejk.

Podle archiváře Sejka neexistuje ani jednoznačn­á odpověď, kdo roku 1945 osvobodil Benešov. Blízko Benešova se nacházelo vojenské cvičiště SS a na zámku Konopiště sídlilo jeho velitelstv­í. V závěrečné fázi války nacistická propaganda hlásala, že celá východní část města, minimálně po trať i dál, je podminovan­á. Němci tvrdili, že jsou tuto oblast schopni z Konopiště odpálit. Napětí rostlo a místní měli oprávněný strach.

„Osvobození tenkrát bylo spíše záležitost­í vyjednáván­í mezi tehdejšími špičkami benešovské­ho odboje a velitelstv­ím cvičiště SS na Konopišti,“upřesnil ředitel archivu Sejk.

Ústup do zajetí

Němci si nakonec uvědomili, že válku prohráli. Padnout do zajetí Rudé armády nechtěli.

Proto po dohodě s odbojáři ustoupili z prostoru cvičiště směrem na Kamýk nad Vltavou, kde se dostali do zajetí Američanů.

„Myslím si, že přítomnost Rudé armády je zde sice prokázaná, ale fakticky šlo o diplomatic­kou záležitost,“pokračoval Michal Sejk.

Podle něj se nedá říct, že by zde probíhaly přímé boje.

„K nějakým incidentům zde docházelo, ale rozhodně se nejednalo o vojenské osvobozová­ní nebo o nějaké obsazování města,“uzavřel Sejk.

 ?? Foto: Ivana Vlnová ?? Pietní místo Mauzoleum Rudé armády v Benešově je už dávno prázdné a chátrá. Původně bylo postaveno pro ostatky 54 vojáků. Teď se uvažuje i o jeho odstranění.
Foto: Ivana Vlnová Pietní místo Mauzoleum Rudé armády v Benešově je už dávno prázdné a chátrá. Původně bylo postaveno pro ostatky 54 vojáků. Teď se uvažuje i o jeho odstranění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia