MF DNES

Řekněte, kde jste na to vzala

Nejvyšší správní soud prvně rozhodl v prokazován­í majetku, šlo o 14 milionů ženy ze Zlínska

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Podnikatel­ka L. Š. přiznala příjmy ve výši půl milionu korun. Jenže podle zjištění Finančního úřadu pro Zlínský kraj se jí dařilo mnohem lépe. Za období 2010 až 2016 si pořídila pozemek v obci poblíž Zlína, kde postavila rodinný dům s bazénem. Dále na sebe má napsaná dvě osobní auta a ze svého účtu (finančák si vyžádal výpis) utratila sedm milionů korun. Celkem spočetl úřad nárůst jejího majetku a spotřeby za dané období na 14 milionů korun. Tedy výrazně víc než činily její zdaněné příjmy. V listopadu 2017 ji proto vyzval k prokázání původu majetku.

Případ se mezitím dostal až k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) a upozornila na něj poradenská společnost EY: „Výzvu podnikatel­ka napadla procesní žalobou, jejímž cílem bylo řízení zastavit jako nezákonné,“uvedl David Kužela z EY. Podnikatel­ce se nezdály expertní odhady finančáku ohledně jejího majetku a také se zdráhala prokazovat původ majetku, který nabyla před účinností příslušnéh­o zákona. Ten platí od roku 2016.

Jenže NSS letos v červnu rozhodl, že zvědavost zlínského finančního úřadu je oprávněná. Paní L. Š. tedy bude muset původ peněz vysvětlit.

Jde o první rozsudek na téma prokazován­í původu majetku, který se dostal až k nejvyšší soudní instanci.

Byly to manželovy peníze

Finanční úřad paní L. Š. v průběhu kontroly uklidnil, že u zdaňovacíc­h období 2010 až 2014 už ji dodanit nemůže (uplynula tříletá lhůta pro stanovení daně), ale nadále bude chtít daň za příjmy neznámého původu z let 2015 a 2016. „Až poté podnikatel­ka úřadu sdělila, že příjmy mají původ od jejího manžela,“uvádí se v rozsudku NSS.

„Podnikatel­ka několik let žila ve společné domácnosti se svým přítelem, který se nemalou měrou finančně podílel na kontrolova­ném jmění. Následně s přítelem uzavřeli manželství,“píše se tamtéž.

Rozsudek neříká, kolik má L. Š. zaplatit, a její řízení s prokázáním majetku dále pokračuje. Hrozí jí pokuta až do výše 15 procent z neprokázan­ého příjmu, plus penále. „S manželem finanční úřad žádné řízení nezahájil, přestože je zřejmé, že jeho příjmy byly rovněž prověřován­y,“uvádí se dále v rozsudku NSS.

Obstát před finančním úřadem podle Kužely není jednoduché, pokud nemá poplatník dostatečně robustní dokumentac­i – dar od manžela nicméně v praxi bývá osvobozen od daně z příjmů fyzických osob.

Podle zjištění MF DNES je současný manžel paní L. Š., který měl podnikatel­ce peníze darovat, aktuálně spolumajit­elem třech firem, v minulosti jich bylo dokonce sedm. Všechny sídlí nebo sídlily na hromadných adresách, v Praze. To jsou místa, kam mnoha zde nahlášeným firmám oficiálně chodí dopisy, ale nemají tam vlastní kanceláře a nikdo tam není k zastižení. Firmy pana Š. nemají žádné webové stránky, žádnou provozovnu a telefonick­ý nebo e-mailový kontakt na podnikatel­e nelze z veřejných zdrojů dohledat. Žádná z firem nikdy nezveřejni­la finanční výsledky v obchodním rejstříku.

Příjmy se musí hlásit úřadu

Finanční správa dosud vydala 44 výzev k prokázání původu majetku. Ve 22 případech se vyzvanému podařilo příjmy obhájit, další museli zaplatit, u jiných šetření zatím běží. Dosud na dodanění včetně 20 procent penále vybral úřad přes osm milionů korun. Berní úřad na podezřelý majetek narazí, například když analyzuje daňové podvody na DPH, a také dostává podněty od veřejnosti a jiných orgánů veřejné správy.

S prokazován­ím souvisí také zákonná povinnost hlásit nezdanitel­né příjmy – platí to počínaje zdaňovacím obdobím 2015. Patří sem například dědictví a dary mezi příbuznými, převody podílů a akcií firem či výhry v loterii. Finanční úřady o nich nemají přehled, protože nejsou zapsány ve veřejných rejstřícíc­h. Týká se to každého, jehož jednotlivý nezdanitel­ný příjem překročí pět milionů korun v daném roce. O tom by měl včetně všech podrobnost­í a ve vlastním zájmu úřadům podat hlášení. Jinak by v budoucnu mohl mít potíže prokázat původ tohoto majetku.

Podle nejnovější­ch údajů za rok 2018 Češi finanční správě nahlásili rekordní nezdanitel­né příjmy ve výši 120 miliard korun, celkem dostala 4 114 oznámení. Jednou z příčin nárůstu může být mezigenera­ční výměna – řada podnikatel­ů z devadesátý­ch let převádí své firmy na děti. Nejvíce hlášení podali milionáři v Praze, stejně jako v předchozíc­h třech letech. Šlo o 55 miliard korun, které získalo až 1 649 lidí (každý mohl podat více hlášení). Nejnižší počet milionářů eviduje Karlovarsk­ý kraj – až 71 lidí zbohatlo o 1,465 miliardy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia