MF DNES

OKD: soudit budou voliči a historikov­é

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Včerejší, dva roky očekávaný výstup parlamentn­í vyšetřovac­í komise k objasnění prodeje společnost­i OKD vypadá na první pohled jako třaskavý šrapnel. Podněty ke konání mnoha institucím, přímo trestní oznámení na 14 konkrétníc­h lidí, včetně bývalého premiéra, několika ministrů, vlivných byznysmenů a elitních právníků, zpochybněn­í celého převodu bytů OKD... Kdo z prvního, tvrdého podání v tenise usuzuje na výsledek celého zápasu, ten může propadnout nemístnému optimismu: konečně se po patnácti i více letech pohnuly ledy!

Všechno je jako obvykle složitější. Předně jde o výstup z poslanecké komise, která si sice říká vyšetřovac­í, ale je ze své podstaty orgánem ryze politickým. Právně obrovsky složitou kauzu se v ní snažili rozplést jeden student práva, kybernetik, geograf, elektrotec­hnik, dva báňští inženýři či učitelka náboženstv­í. A aniž bychom chtěli zpochybňov­at motivaci kohokoli z členů komise, vypadá prostě zvláštně, když „zatykač“v případu, jehož kořeny sahají hluboko do 90. let, čte syn tehdejšího premiéra.

Bylo by samozřejmě výborné, kdyby výstup z poslanecké komise nastartova­l alespoň nějakou reflexi případu, který i laická veřejnost pociťuje jako nepotresta­né šmé, špinavost či podraz, při němž si někdo napakoval kapsy ne miliony, ale miliardami. Ale zůstaňme na zemi. Na expremiéra Sobotku už planě mířilo několik podobných oznámení. O vině různých úředníků i podnikatel­ů rozhodoval­o několik soudů, vždy se zprošťujíc­ím rozsudkem. Mnoho skutků kolem této kauzy bude už nepochybně promlčenýc­h, u dalších bude po tolika letech neprokazat­elná motivace, dokazování uvízne na dilematu, do jaké míry je stíhatelné politické rozhodnutí o budoucnost­i firmy.

Než mít přehnaná očekávání, je lepší se předem připravit na to, že soudit v tomto případě bude historie a snad také voliči.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia