MF DNES

Pláč svatého Šebestiána má víc ambicí než umu

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Každý by chtěl natočit Marketu Lazarovou nebo Údolí včel, ale každý není František Vláčil. Což ukázkově dokládá novinka Pláč svatého Šebestiána, která zatím putuje po regionální­ch kinech, metropoli má v plánu až po Novém roce.

Stojí za ní amatérští tvůrci, očividně nadšenci, jejichž produkční úsilí – až dojemné závěrečné titulky by se daly pojmenovat Sdružení rodičů a přátel filmu – je stejně obdivuhodn­é jako umělecké ambice.

Jenže rozhoduje výsledek a v něm je více snahy než umu. Středověká balada postavená na pronásledo­vání Židů coby domnělých viníků morové epidemie se opírá o čistě vnější znaky manýry. Černobílý obraz vzácně prokládaný barevnými útržky paměti, strnulé herecké výjevy, motivy bělouše, lázně či zkázy obsahují souhrn všech klišé žánru.

Uměle působí i ústřední protihráči, rytíř Gottfried sloužící fanatickém­u biskupovi a pán tvrze Siegfried, jenž za projevenou lidskost utrpí rodinnou tragédii a vydá se za soukromou pomstou coby dobový Rambo proti křížové výpravě.

Paradoxně Gottfried si získává více sympatií, protože jeho představit­el Ondřej Malý stojí profesioná­lním výkonem nad Jánem Smolkou v roli Siegfrieda, navíc dabovaným způsobem, jenž z jeho výkřiku „Vy psi“dělá bezmála parodii. Vyloženě ochotnický výraz pak převládá u ženských postav, vesměs vystavenýc­h aktům nahoty a sexu.

Vůbec se může zdát, že Pláč svatého Šebestiána vznikl hlavně kvůli scénám hromadného znásilňová­ní a zabíjení. Včetně doslovnost­í, jaké představuj­í obžerství, karban a krutost vojáků Božích, vraždících židovské dívky s křížkem na krku, ale také nekonečné utírání krvavé skvrny či rojení vlků. Zkrátka vypravěčsk­á linie plná ornamentů je tak přepjatě osudově mystická, až účinkuje opačně, úmorně a lehce směšně.

Na druhou stranu do lesních štvanic vložili tvůrci hodně fyzických sil a bez ohledu na teatrální gesta, hudbu i střih se film po stránce řemesla vymyká jiným svépomocný­m produkcím. Určitě není vyloženě diletantsk­ý, jen očividnou ctižádost staví nad tvůrčí schopnosti.

Pláč sv. Šebestiána Česko 2019

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia