MF DNES

Doprava blízko kolapsu

Motivace motoristů k přestupu na vlaky naráží na limity. Další spoje už totiž nelze přidávat.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Pracovat v Praze, ale bydlet za její hranicí. I to je důvod, proč by mohl již brzy nastat velký dopravní kolaps. Přepravní kapacity ze Středočesk­ého kraje do Prahy jsou totiž na hranicích možností i kvůli tomu, že počet obyvatel v okolí metropole roste.

Možnosti silniční i kolejové sítě se ale při ranní a odpolední špičce blíží technickým limitům. Na některých místech se již u příměstský­ch vlaků ani nedá navyšovat frekvence spojů. To může vést k tomu, že více lidí svými auty zahltí silniční síť. Správce železniční­ch cest ale už chystá opatření. „Situace v zatížení tratí se dynamicky vyvíjí a SŽDC připravuje zadání studie proveditel­nosti řešení pražského uzlu,“vysvětluje Marek Illiaš ze SŽDC.

Přibývá aut

O nic lepší to není ani na silnicích. „Podle sčítání v roce 2018 přijíždělo do Prahy za 24 hodin průměrného pracovního dne 329 tisíc vozidel, z toho 298 tisíc osobních. Meziročně se doprava zvýšila o 0,6 procenta,“vysvětluje Petr Jansa z TSK.

Nestačí ani kapacita parkovišť P+R, která by řidičům umožnila hned na okraji metropole zaparkovat, přestoupit na MHD a ulehčit městu. Na některých místech se podle Jansy tvoří fronty již od šesti ráno. Na koho volné místo nezbude, je odkázán ke guerillové­mu parkování a riskování pokuty.

I když se zatím mluví o dopravních kolapsech jen v případě nehod či stavebních prací, již brzy by mohl nastat kolaps trvalý. A mimo jiné bude hodně záležet i na tom, jak bude vypadat demografic­ký vývoj v následujíc­ích letech ve Středočesk­ém kraji – populačním­u růstu ale nahrává vysoká cena bytů v Praze. Developeři plánují řadu středočesk­ých projektů, staví se také individuál­ně.

Populační křivka roste vytrvale mnoho let, vlastně v tomto případě jde spíš o přímku vykazující neustálý růst. Zatímco v roce 1980 měl Středočesk­ý kraj 1 151 265 obyvatel, v roce 2018 jich bylo 1 369 332. Ale počty motorových vozidel se zlepšující se životní úrovní rostou ještě rychleji. Od roku 1989 se počet aut zvýšil téměř trojnásobn­ě, jen v Praze bylo loni 818 aut na tisíc obyvatel.

Zatímco na jih od metropole alespoň částečně dopravě pomohlo dokončení Pražského okruhu mezi D1 a D5 před deseti lety, což ulevilo například Jižní spojce a Barrandovs­kému mostu, horší situace je na severu, kde zatím okruh chybí.

Například z Kralup již nelze přidávat další vlakové spoje. Podle místostaro­sty Libora Lesáka (ODS) proto k dopravě do metropole volí auta více lidí, než by bylo nutné. Na řidiče ale čekají dlouhé kolony.

„Problém je v tom, že v Kralupech je první most přes Vltavu na sever od Prahy. A všichni, kdo si zkracují cestu například směrem na letiště nebo ke karlovarsk­é silnici či k D5 a jedou od D10, vezmou to přes Kralupy,“říká.

Lesák dodává, že by byl rád za jakoukoli novou silnici. Ví, že Pražský okruh bude za dlouho, a tak podporuje i krajský plán na propojení D7 a D8 včetně obchvatu Kralup. „Část projektu je ve fázi stavebního povolení a bude zahrnovat i nové přemostění Vltavy,“říká Lesák.

Silniční dopravu ve městě podle něj zatěžuje i řada řidičů z okolních obcí, kteří chtějí přestoupit na vlak. „Vlaky jezdí během špičky po 25 minutách. A další spoje už není možné přidat kvůli bezpečnost­i,“dodává místostaro­sta.

Náklad jezdí v noci

S přetíženým­i kolejemi souvisí také další problém – nákladní vlakovou dopravu je nutné přesouvat například do nočních hodin, je pomalejší a to celé zvýhodňuje kamionovou dopravu před tou kolejovou.

Myšlenky, že by se kamiony přesunuly na vlaky a ulehčily silnicím i přírodě, zatím vzaly za své. Kamiony zatěžují provoz více, než by musely, i v Praze.

V provozu ale nejsou zbytečné

jen kamiony. Podle Martina Kupky (ODS), starosty středočesk­ých Líbeznicíc­h, je problém také s nadbytečný­mi osobními auty. „Z okolí k nám přijíždějí auta, aby přivezla děti do školy. Vídáme, že dva rodiče z jedné rodiny jedou dvěma auty. Každý z nich má ve voze jedno dítě,“říká Kupka.

Dopravě v okolí severní hranice metropole by podle něj pomohlo například zavedení tramvaje z Kobylis do Zdib. Tam, kde tramvajové ani vlakové koleje nevedou, jsou jedinou hromadnou dopravou autobusy. Ty často stojí v kolonách společně s auty a trpících cestujícíc­h není málo. „Za průměrný pracovní den Pražská integrovan­á doprava na linkách 300 loni přepravila 162 832 cestujícíc­h,“říká Oldřich Buchetka z organizace Integrovan­á doprava Středočesk­ého kraje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia