MF DNES

Kreuziger chce metr a půl mezi auty a cyklisty

- — Tomáš Macek

Statistiky jsou varující. Ročně dojde na českých silnicích ke čtyřem tisícům nehod s účastí cyklistů. Velká Británie pro změnu hlásí, že 92 procent nehod cyklistů bylo způsobeno jejich střetem s motorovým vozidlem. A dle údajů Evropské unie tvoří cyklisté 30 procent hospitaliz­ovaných účastníků dopravních nehod.

Jednou z hlavních příčin je nedostateč­ná vzdálenost automobilů při předjížděn­í cyklistů.

Tento problém se dotýká jak profesioná­lů, tak amatérů.

Petr Vakoč loni v lednu málem přišel o život, když ho při tréninku v Jižní Africe srazil nákladní automobil, který jej předjížděl. Smrtí skončila srážka s automobile­m pro Michele Scarponiho, šampiona Gira 2011. Loni byl agresivním řidičem odmrštěn ze silnice rovněž Chris Froome, čtyřnásobn­ý vítěz Tour.

„Střet auta nebo náklaďáku s cyklistou má většinou tragické následky,“říká Roman Kreuziger. „To riziko se týká nejen nás závodníků, ale každého, kdo někdy sedne na kolo, hobíků, dětí, prostě všech. Proto jsme se s manželkou rozhodli oslovit naše kamarády, otevřít toto téma a zkusit situaci změnit.“

Výsledkem má být dlouhodobá kampaň Romana a Michaely Kreuzigero­vých, kterou nazvali „Jeden a půl metru“a s níž chtějí zasáhnout celý středoevro­pský region. Jejími ambasadory se stali Peter Sagan, Petr Vakoč a olympijský vítěz z horských kol Jaroslav Kulhavý.

„Chceme dosáhnout osvětou nebo i zákonem, aby motoristé předjížděl­i cyklisty ve vzdálenost­i minimálně 1,5 metru na šířku vozovky,“popisuje Kreuziger. „Je to jednoduché opatření, které může ušetřit spoustu životů. Funguje to tak například ve Španělsku, kam pravidelně jezdím trénovat.“

Svoji aktivitu chtějí prezentova­t i na nejvýznamn­ějších světových cyklistick­ých závodech, ale současně i emočně působivými videi na sociálních sítích, které budou vydávat od jara 2020.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Oběť Petr Vakoč po střetu s kamionem.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Oběť Petr Vakoč po střetu s kamionem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia