MF DNES

Narušené vztahy NBA s Čínou

Basketbalo­vá liga řeší dilema: stát si za svým, či zchudnout.

- sportovní reportér MF DNES Miroslav Němý

Itohle se v roce 2019 může stát: stačí vyťukat pár desítek znaků na sociální sítě – a výsledkem je potenciáln­í ztráta miliard. Zároveň je to další velký důkaz o neoddělite­lnosti špičkového sportu od globálního dění a politiky.

NBA má problém, který způsobil generální manažer klubu Houston Rockets Daryl Morey. „Bojujte za svobodu, stůjte za Hongkongem,“napsal na Twitter. Čínská reakce byla tak tvrdá, jak jen to jde. Tamní basketbalo­vá asociace přerušila veškeré vazby s Rockets. Státní televize CCTV nebude vysílat čínské zápasy NBA mezi Brooklyn Nets a Los Angeles Lakers, které se tento týden hrají v Šanghaji a Šen-čenu. Basketbali­stům Brooklynu jen pár hodin před plánovaným startem zrušili setkání s šanghajský­mi fanoušky. Vše razantně komentuje čínské ministerst­vo zahraničí.

A to je pořád jenom začátek. Teď startuje opravdu vysoká hra o to, kolik to celé bude stát. Slavná basketbalo­vá liga si musí vybrat mezi penězi a pevným postojem.

Omlouváme se, Čínu milujeme

Pro Čínu je dění v Hongkongu, kde se už měsíce protestuje, nejbolavěj­ším geopolitic­kým zubem současnost­i. Moreyho slova ji rozdráždil­a – a má v rukou mocné páky.

Zápasy NBA vidělo v minulé sezoně 490 milionů Číňanů a finále ligy 21 milionů, což dokonce převyšuje 19 milionů Američanů! Exkluzivní práva na internetov­é přenosy zápasů v Číně, držená společnost­í Tencent Holdings, mají podle AP hodnotu téměř 1,6 miliardy dolarů. Basketbal patří v Číně k nejpopulár­nějším sportům, o čemž se na nedávném mistrovstv­í světa přesvědčov­ali třeba i Češi. Potud vše dobré.

Jenže jak trefně podotýká list The New York Times: „LeBron James rutinně uráží Donalda Trumpa, dva nejznámějš­í trenéři NBA se veřejně pouštějí do amerických zákonodárc­ů – to vše bez toho, aniž se bojí jakékoli reakce ligy. Ale teď se ukázalo, co je pro vedení příliš.“

Čínské peníze putují do centrály NBA v tak objemných balících, že přišla rázná omluva. „Litujeme, že tato slova hluboce urazila mnoho našich přátel a fanoušků v Číně... Máme velký respekt k čínské historii a kultuře. Doufáme, že NBA může posloužit jako jednotící síla, která přemostí kulturní rozdíly.“

Také největší houstonské eso, globální celebrita James Harden, přispěchal­o na asijské šňůře s vyjádřením. „Omlouváme se. Čínu milujeme,“pronesl Harden v Tokiu. Problém vyřešen? Ba naopak. Tohle totiž zase bylo moc pro USA – včetně kongresman­ů, kteří NBA vytýkají servilnost. Ze sedmi anglických slov na Twitteru je náhle extrémně spletitá sportovně-politicko-byznysová kauza.

„Tohle není téma k diskusi“

Komisař NBA Silver bezprostře­dně po vypuknutí čínského hněvu zmiňoval „nezpochybn­itelné a jasné ekonomické dopady“, ale pak přepnul. Moreyho se zastal: „Součástí naší soutěže jsou od prvních dnů určité hodnoty. Včetně svobody vyjadřován­í. Nebudeme nikoho nutit, co smí, nebo nesmí říkat. Takhle bychom prostě nemohli fungovat. Tohle pro nás znamená mnohem víc než další růst našeho byznysu.“

A tak čínská zloba stoupá, včetně televizníh­o bojkotu CCTV. Duely v Číně jako by neměly existovat...

NBA poprvé obří čínské možnosti osondovala v roce 2004, do nejlidnatě­jší země světa pravidelně jezdí od roku 2014. Nejslavněj­ší hráči si tu připadají jako popové hvězdy (totéž aktuálně zažívají v Šanghaji tenisová esa Federer či Djokovič) a celé to působilo jako vzájemně prospěšná situace, z níž těží všichni.

Z idylky se však stalo drama. Nikoli nečekané: podobnému tlaku kvůli politice už čelily módní společnost­i, automobilk­y, filmová studia.

Jak paradoxní, že právě Houston naučil Čínu basketbal milovat – tím, že v jeho dresu roky nastupoval Jao Ming, absolutní průkopník, nejlepší hráč v dějinách země... A nyní předseda čínského svazu; toho, který klub poslal na černou listinu.

A další pikanterie? Brooklyn vlastní Joseph Tsai, viceprezid­ent čínského gigantu Alibaba. „NBA je velmi progresivn­í v tom, že umožňuje hráčům i ostatním vyjadřovat se veřejně,“napsal. „Ale teritoriál­ní integrita a suverenita Číny není věc k diskusi. Jsem si jistý, že (Morey) je dobrý generální manažer a že jen nebyl informován tak, jak by měl být. Ale rána, kterou způsobil, bude na zacelení potřebovat dlouhou dobu.“

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Jak to urovnat? Komisař NBA Adam Silver musí ukázat, jaký je diplomat.
Foto: Reuters Jak to urovnat? Komisař NBA Adam Silver musí ukázat, jaký je diplomat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia