MF DNES

Růže pro Mistra

První fanoušci Karla Gotta dorazili na Žofín už 17 hodin před začátkem obřadu

- Robert Oppelt Artur Janoušek

Vzal si rybářskou stoličku, oblékl si teplou bundu a vyrazil na Žofín. Karol Svoreň z pražských Letňan přišel na místo rozloučení s Karlem Gottem včera jako první už po třetí hodině odpoledne.

„Je to king, nejlepší z nejlepších zpěváků, mám všechny jeho písničky ještě na starých LP deskách,“říká Svoreň s kyticí růží v ruce.

Před sebou měl 17 hodin čekání do začátku obřadu. „Jestli to vydržím? Určitě,“řekl rozhodně.„Jsem rybář, jsem zvyklý, někdy na rybu čekám i osm hodin,“tvrdil.

Kolem čtvrté začali přicházet další, skupina ze Strakonic a také fanoušci z Německa.

Poslední přípravy

Ještě včera patřil palác Žofín Investiční konferenci na téma Amerika versus Evropa. Teď už je v Praze všechno nachystáno na poslední rozloučení veřejnosti s milovaným zpěvákem.

Ve velkém sále paláce je připravený katafalk se státní vlajkou. Na něm zavřená rakev, otevřenou si rodina nepřála. Vedle katafalku bude stát čestná stráž Armády České republiky, před rakví budou položeny věnce od Gottových dcer a bude tu místo pro květiny od jeho fanoušků a obdivovate­lů.

Smuteční ceremionál budou celou dobu provázet nejslavněj­ší písně Karla Gotta.

Hrad jen pro zvané

S oblíbeným zpěvákem se dnes přijdou rozloučit desetitisí­ce, možná až statisíce lidí. Velký sál Žofína se uzavře ve 22 hodin, ale v případě velkého zájmu bude otevřeno do půlnoci. I tak se zřejmě na mnohé nedostane. Uctít Gottovu památku mohou ještě u jeho domu na Bertramce, kam lidé chodí zapalovat svíčky.

Zatímco na Žofín může dnes každý, na zítřejší zádušní mši do katedrály svatého Víta smějí jen zvaní. Mezi tisícovkou pozvaných hostů jsou prezidenti Zeman a Klaus, členové vlády a umělci. V katedrále bude rakev se zpěvákovým­i ostatky střežit Hradní stráž. Nad rakví promluví kardinál Dominik Duka, zazpívá Lucie Bílá, Eva Urbanová nebo Štefan Margita. Až do dvou hodin odpoledne bude Pražský hrad uzavřen, katedrála pak celý den. Veřejnost se dostane jen do vymezeného prostoru před katedrálou.

Omezení čekají dnes na všechny v centru města. „Vzhledem k očekávaném­u množství návštěvník­ů žádáme řidiče, aby se této oblasti Prahy vyhnuli,“upozorňuje náměstek primátora Petr Hlubuček.

Přístup na Slovanský ostrov je veden koridorem z mobilních plotů pouze ze Smíchova, konkrétně z Janáčkova nábřeží přes most Legií k Národnímu divadlu a pak přes mostek na ostrov a k paláci. Příchozí bude na místě instruovat a řídit policie. Odchod od paláce Žofín bude směrován přes ostrov směrem ke Galerii Mánes. „Účastníkům pietního aktu doporučuje­me využít pro příjezd linku B pražského metra s výstupem na Andělu a povrchovou dopravu na levém břehu Vltavy. Pro odjezd lze opět nejlépe využít metro, opět linku B, stanici Karlovo náměstí,“dodal Hlubuček.

Kde ho pochovají

Posledním tajemstvím zůstává místo, kde spočine Karel Gott po sobotní zádušní mši. On sám údajně vyslovil přání být pochován na hřbitově v Újezdu u Svatého Kříže na Rokycansku, kde jsou pochovaní jeho rodiče. Rodina ale zvažuje i další varianty.

„Na našem hřbitově jsou pochovaní Gottovi, to je pravda, ale jestli zde bude i pan Karel Gott, to jsou jen spekulace. Je to záležitost rodiny a s námi na toto téma ještě nikdo nemluvil,“řekla starostka Újezdu u Svatého Kříže Alena Manková.

Podle rodinného přítele Gottových, jehož jméno redakce zná, Karel Gott v Újezdu pochován nebude. „Nechtějí dělat z jeho hrobu poutní místo,“řekl.

„Zvažuje se i hrobka na Vyšehradě, kde leží Mácha nebo Waldemar Matuška,“uvedl. „Třetí varianta je, že bude zpopelněn a urnu si nechá rodina, než to utichne,“dodal rodinný přítel.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Žofín Místo posledního rozloučení fanoušků se zpěvákem Karlem Gottem. V paláci na Slovanském ostrově v Praze bude vystavena rakev pokrytá státní vlajkou.
Foto: Dan Materna, MAFRA Žofín Místo posledního rozloučení fanoušků se zpěvákem Karlem Gottem. V paláci na Slovanském ostrově v Praze bude vystavena rakev pokrytá státní vlajkou.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bertramka
I včera chodili lidé zapalovat svíčky do ulice u Gottovy vily (nahoře). Jako první přišel na Žofín, kde proběhne rozloučení, Karol Svoreň z Prahy (vpravo).
Bertramka I včera chodili lidé zapalovat svíčky do ulice u Gottovy vily (nahoře). Jako první přišel na Žofín, kde proběhne rozloučení, Karol Svoreň z Prahy (vpravo).
 ??  ??
 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK, Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Kateřina Šulová, ČTK, Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia