MF DNES

S Karlem mi odešlo mládí, truchlí Němka

- Karolína Bulisová reportérka MF DNES

Vkopci v pražském parku Mrázovka stojí dvě ženy. Jako desítky dalších míří do ulice Nad Bertramkou položit svíčku k vile zesnulého zpěváka Karla Gotta. Cesta Therese a Marlene Thalbergov­ých, maminky a dcery, byla ale o něco delší než pro zbytek příchozích.

Do Prahy se vydaly z městečka Barby poblíž Magdeburgu.

„Výlet do Česka jsme měly naplánovan­ý asi půl roku. Když jsme slyšely tu smutnou zprávu o smrti Karla Gotta, bylo jasné, co budeme v Praze dělat,“popisuje pětašedesá­tiletá Therese. Karla Gotta poslouchal­a od roku 1972.

„První koncert Karla Gotta jsem navštívila v roce 1972 v Hamburku. Nevěděla jsem, o koho jde. Vzala mě s sebou kamarádka. Hned jsem se do jeho hlasu zamilovala,“vzpomíná Therese Thalbergov­á.

Cestou ke zpěvákově vile obě ženy několikrát překvapí, kolik lidí se na pietní místo i devět dní po zpěvákově smrti vydává. Někteří přijíždí auty, většina však jde pěšky. Většinou přichází ve dvojicích, objevuje se ale i skupina několika dětí se školními taškami na zádech.

Marlene s Therese celou cestou k zpěvákově vile nadšeně vyprávějí. Dětství Marlene zpěvákova hudba provázela téměř nepřetržit­ě. „Jako první se mi samozřejmě vybaví legendární Včelka Mája. Když jsem byla starší, začala jsem s mamkou chodit i na jeho koncerty,“popisuje mladší z žen. Naposledy viděly Karla Gotta koncertova­t vloni v červnu. „Věděly jsme, že překonal rakovinu a zároveň jsme tušily, že se do Německa už asi nepodívá. I proto jsme si sehnaly lístky do Prahy. Že byl koncert v češtině, nám vůbec nevadilo,“líčí Therese. Nejvíc ji ve vyprodané O2 areně dojal Gottův duet s dcerou Charlotte.

V Německu měl Gott početnou fanouškovs­kou základnu. I proto se dá čekat, že se Němců na Žofín přijde rozloučit víc. Německá ambasáda v Praze však o žádných hromadných zájezdech do Prahy neví. Na rozloučení do katedrály svatého Víta se nechystá ani nikdo z německých politiků. Většina Němců míří do Prahy po vlastní ose, velká část z nich má v plánu přijet pouze na páteční rozloučení na Žofíně. „Zítra přijede i moje kamarádka. Bydlí v Drážďanech, přijede brzy ráno, zajdeme na Žofín a večer pojede zpět,“vysvětluje Therese.

To její plány na víkend se kvůli zpěvákově smrti změnily. „Původně jsme měly na pátek naplánovan­ý výlet do Českého Krumlova. To ale asi nestihneme. Slyšely jsme, že se na rozloučení chystají tisíce lidí.“

Svíček a květin v ulici Nad Bertramkou stále přibývá. Autem už se do domu nedostanou ani sousedé Gottových. Když to Therese spatří, vhrknou jí do očí slzy. „Je mi to moc líto. Stále mám pocit, jako kdyby s jeho odchodem odešel i obrovský kus mého mládí,“povzdechne si. S dcerou každá položí na cestu jednu svíčku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia