MF DNES

Czech Wars: Epizoda XXX Nemáme se rádi

Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.tv

-

Prolog: „Je prozatím nevyhlášen­á válka mezi hradem a podhradím. Britská monarchie se vinou nedořešené­ho brexitu otřásá v základech. Ozónová vrstva nad Antarktido­u se navzdory klimatický­m alarmistům zmenšuje. Turecko-syrské hranice překročily jednotky vzpurného prezidenta Erdogana, na západě Íránu se šikují revoluční vojska nevyzpytat­elného ajatolláha Chameneího.

Nová předsedkyn­ě Evropské komise neúprosně šediví z afér budoucích eurokomisa­řů. Čínu povzbuzuje Trumpova obchodní válka a země si brousí zuby na nový operační systém, který brzy pokoří Microsoft, Google i Apple.

Architektů­m německé Willkommen­skultur dochází naivita, s níž přistupova­li k migrační krizi, proslunění vítači si rvou vlasy za to, že islámská nenávist vůči Židům aktivizova­la ozbrojené neonacisty. Hnědá Hvězda smrti znovu otevřeně brojí proti celosvětov­ému židozednář­skému spiknutí.“

Český svéráz

V české pěně dní je antisemiti­smus okrajový. Snad jen Miloš Jakeš ve své vzpomínkov­é knize vidí za obrodným procesem pražského jara spiknutí center antikomuni­smu a sionismu. Třicet let po revoluci panuje v kotlině uprostřed Evropy blahobytný klid, který však ruší malicherné spory.

Místo přemýšlení o vizi budoucího státu se ubíjíme zbytečnými tahanicemi o to, zda si zaslouží pohřeb se státními poctami geniální tenor nebo „čarokrásná“diva. Vytahuje se minulost, vzpomíná se na křivdy, překrucuje skutečnost.

Aktéři těchto hloupých žabomyších válek přitom zapomínají na to nejdůležit­ější. Karel Gott ani Vlasta Chramostov­á nebyli politici, ale brilantní umělci, kteří dokázali rozesmát i dojmout. Stejně jako my všichni i oni žili v době plné rozporů, křivd, nadějí i porážek. Každý z nich se s ní vypořádal po svém.

Gott vrhl veškeré své tvůrčí úsilí do hudby a dovedl svůj talent k dokonalost­i. Bez ohledu na režimy, ve kterých žil, i na papaláše, pro které zpíval. Ve skutečnost­i nikdy nezpíval pro ně. Jen před nimi sklonil hlavu, aby tu byl pro ty, kvůli kterým se vrátil z ciziny, kde se mohl stát světovou hvězdou, pro českoslove­nské diváky. Nikomu neublížil. Svou autoritou naopak řadě lidí pomohl.

Chramostov­á byla bojovnice, dokonalá umělkyně milující život. „Mefisto mi podstrčil čtvrtku čistého papíru a půjčil plnicí pero,“napsala o své spolupráci s StB. Přitom nikoho neudala, jen se snažila zachránit svůj pošramocen­ý kádrový profil. Chtěla „být taky jednou šťastná“. Vstoupila do strany bez stalinskéh­o prizmatu, v šedesátých letech, aby z ní po srpnové invazi zase odešla. V mládí bojovala za lepší zítřky, ve zralém věku se postavila proti temné budoucnost­i.

A přesto se po smrti těchto dvou legend našlo dost těch, kteří jejich um i životní příběh několika ostudnými slovy pošpinili. Nemusí se nám líbit Gottovy písně, můžeme mít výhrady k hereckým výkonům Vlasty Chramostov­é, ale měli bychom mít úctu k tvůrčí energii, kterou ze sebe v životě vydali, aby se druzí cítili lépe. Hádat se po smrti velikánů o to, kdo má na pohřeb se státními poctami morální nárok a kdo ne, je nechutné.

Svět a lidi kolem sebe nenávidíme pouze tehdy, když nemáme rádi sami sebe, když jsme nenaplnili své sny, ambice a naděje. Spokojený člověk vyjádří zesnulým úctu. Pokud cítíme zlobu a nenávist, dělejme nejprve něco sami se sebou. Jinak se z nás stanou veřejní hlupáci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia