MF DNES

Hložek hlavou trefil bod

Sedmnáctil­etý sparťanský fotbalista už úřaduje v národním týmu do 21 let

- Reportér MF DNES

Petr Procházka

Dva odehrané kvalifikač­ní zápasy, čtyři získané body, tři střelci. Mezi nimi také Adam Hložek. Sedmnáctil­etý záložník pražské Sparty je sice v národním týmu do 21 let jednoznačn­ým benjamínke­m, ale zároveň už také důležitým hráčem a výraznou osobností.

Včera „lvíčata“marně naháněla Řeky, od třicáté minuty oslabené o vyloučenéh­o hráče. Manko jednoho gólu se nedařilo smazat, až se ozval Hložek. Po centru z rohového kopu vyrovnal povedenou hlavičkou na konečných 1:1.

„V přesilovce nám chybělo něco překvapivé­ho, nějaké náběhy za obranu. Nedávali jsme tam přihrávky, i když jsme měli dost šancí na to, abychom vyhráli. Nebylo to od nás ideální,“litoval Adam Hložek.

Dobrou možnost měl i na začátku druhého poločasu, to však jeho ránu soupeř srazil.

„A v první půli jsem se ocitl před gólmanem úplně sám. Bohužel mi to hezky chytil,“ohlížel se opěvovaný talent. „Určitě je to pro nás velké zklamání. Musíme se podívat na video a pořádně se připravit na pondělní utkání se Skotskem,“vyhlíží Hložek dalšího soupeře, který včera remizoval 0:0 v domácím prostředí s Litvou.

Mladík s velkou perspektiv­ou je v aktuálních nominacích jediným sparťanem ve dvou nejsledova­nějších výběrech.

Do áčka se nedostal nikdo, přestože musel reprezenta­ční kouč Jaroslav Šilhavý z původních jmen hodně škrtat a ukazovat na náhradníky. No a v jednadvací­tce je Hložek z letenského kádru jediný.

Ačkoliv zůstane ještě pár let teenagerem, není vyloučen jeho posun o stupeň výš.

„Diskutoval­i jsme o něm. Do ligy před časem vlétl jako kometa, na svůj věk je nesmírně vyspělý. Ale po dohodě má přednost mládežnick­á reprezenta­ce,“řekl Šilhavý.

Výběr do 21 let Hložka nutně potřebuje. V minulém cyklu se neprobojov­al na Euro a nyní by to rád napravil. Včerejší domácí remíza s Řeckem je proto velkou ztrátou.

„Oni ale mají hodně dobré hráče. Řada z nich už působí v zahraniční­ch soutěžích,“povídal Hložek před novináři. „Byli silní na míči a vynikající­m způsobem řešili brejky. A jejich stopeři hráli dobře do těla, bojovali na hraně.“

Hložkovi se předpovídá brzký přestup do evropského velkoklubu. Další góly v dresu národního týmu ho k němu mohou přiblížit.

 ?? Foto: Jaroslav Ožana, ČTK ??
Foto: Jaroslav Ožana, ČTK
 ??  ?? Mladičká opora Přestože je Adamu Hložkovi sedmnáct let, už je jedním z tahounů reprezenta­ční jednadvací­tky. Včera takhle s vyplazeným jazykem vodil balon proti Řecku.
Mladičká opora Přestože je Adamu Hložkovi sedmnáct let, už je jedním z tahounů reprezenta­ční jednadvací­tky. Včera takhle s vyplazeným jazykem vodil balon proti Řecku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia