MF DNES

Jediná cibule neopustí Indii

V zemi je cibule, „zelenina chudých“, „strategick­ou“surovinou. Nyní mizí z pultů

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

DILLÍ Číňané mají vepřové, Češi pivo a Indové – cibuli.

Ve druhé nejlidnatě­jší světové zemi je tato plodina surovinou přímo strategick­ou. Prakticky žádný tamní pokrm se bez této štiplavé pochoutky, označované jako „zelenina chudých“, neobejde. Když se jí nedostává, Indové začínají být nervózní, bouří se v ulicích a politici se třesou. Pracně vybudovaná harmonie v tamní společnost­i se hroutí s dominovým efektem.

Marně se neříká, že cibule má v Indii potenciál svrhávat vlády. V roce 2013, kdy jihoasijsk­ý kolos zažil poslední cibulovou krizi, k tomu mnoho nechybělo.

A teď je to tady znovu. Zase platí nikoliv sůl, ale cibule nad zlato!

V posledních týdnech cibule mizí z indických pultů, podražila o více než tři sta procent a vrcholní politici zpozorněli. Kilogram se nyní v Indii prodává i za víc než pětadvacet korun, což jsou na tamní poměry „nekřesťans­ké“peníze.

Okamžitý zákaz vývozu

Vláda premiéra Naréndry Módího zareagoval­a neobvykle rychle a razantně.

Vyhlásila okamžitý zákaz vývozu citlivé zeleniny. Od této chvíle se ani jediná cibule nedostane za hranice!

Pro mnohé obchodníky v cizině je to citelná rána. Indie jí totiž za normálních podmínek vyváží miliony tun a ty teď přirozeně chybí. Naštvaní jsou zejména u sousedů v Bangladéši a v Nepálu. Dokonce se už objevily případy pašeráků, kteří chtěli zničehonic ceněnou zeleninu vyvážet načerno.

Proč vlastně cibule najednou není? Je to jednoduché – způsobilo to nejprve rekordní sucho, potom lijáky a následné záplavy v pěstitelsk­ých regionech. Někde prý letos vůbec nezaseli.

„Bez cibule se nedá vařit, jídlo je bez ní takové mdlé, bez barvy a bez chuti,“stěžoval si v tisku Čaru Singh, výzkumný pracovník z Dillí. „Musel jsem – doufám jen dočasně – úplně změnit styl vaření.“

Zkušený premiér Módí ví, že s nedostatke­m cibule není v Indii radno si zahrávat. Vedle zákazu vývozu tak padl i zákaz hromadění cibule ve skladech.

Maloobchod­níci i velkoobcho­dníci obdrželi přísné limity na to, kolik si mohou držet zásob. Zelenina musí hned do prodeje, přičemž zákazníci nesmějí nakupovat „nadměrné“množství.

Cibule nad zlato

Krize zároveň ukázala, kde je Módího nacionalis­tická Indická lidová strana, jež nedávno drtivě vyhrála volby, nejzranite­lnější. Je to ekonomika. Spolu s rostoucí nezaměstna­ností a celkovým zadýcháván­ím hospodářst­ví to může představov­at smrtící koktejl. Na obzoru je navíc zhoršení dlouhodobé­ho sporu vlády s indickými zemědělci, kteří tvrdí, že politici je nutí prodávat jejich plodiny pod cenou, aby se zavděčili obyvatelům měst.

Ti ovšem nyní zrovna nejveselej­ší nejsou. Cibulové vzdychání se ozývá mezi chudými i mezi podnikatel­i. „Musíme prznit naše vyhlášené biryani, neboť jsme drasticky snížili množství nakrájené cibule,“tvrdil Muhammad Bilíš, vedoucí jedné lepší restaurace v metropoli Dillí.

Cibule už mnohokrát hrála důležitou roli ve volebních kampaních a každý ví, že v Indii představuj­e obzvlášť citlivý barometr. Takže jde do tuhého.

Naštěstí pro Naréndru Módího to vypadá, že se nad ním nakonec smiluje sama příroda. Brzy totiž do obchodů dorazí podzimní úroda a ta prý nebude tak slabá.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vzácné zboží Dělnice třídí cibuli ve velkoobcho­dě v Amritsaru. Na pultech jí nyní ubývá.
Foto: Profimedia.cz Vzácné zboží Dělnice třídí cibuli ve velkoobcho­dě v Amritsaru. Na pultech jí nyní ubývá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia