MF DNES

Miloš Zeman, sám doma

Prezident Zeman stráví listopadov­é oslavy doma při svíčce. Nikomu chybět nebude, říkají jeho odpůrci. Co bychom jako občané této země měli od prezidenta při takové příležitos­ti očekávat? A co by měl prezident čekat od nás?

- Tomáš Procházka publicista

Jak pravil spisovatel Graham Green: „Budoucnost se děje teď.“Jestliže však máme vykročit vpřed, musíme být zcela vyrovnáni se svou minulostí. Příštích pět týdnů nám v tomto směru nastaví zrcadlo. 17. listopadu si totiž připomenem­e třicáté výročí pádu komunistic­ké diktatury v tehdejším Českoslove­nsku.

Vláda pro tento účel vyčlenila celkem 45 milionů korun, jež rozdělila na 70 projektů, nejčastěji diskusí či výstav. Část programu už odstartova­la v Senátu a postupně se připojí i Poslanecká sněmovna. Pražský hrad ovšem nikoliv. Prezident Miloš Zeman se sice aktuálně zotavuje v Ústřední vojenské nemocnici, aby byl plně fit na státní svátek 28. října, ale pokud jde o následný svátek listopadov­ý, už avizoval, že se letos žádných veřejných akcí k výročí sametové revoluce nezúčastní.

V rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že si události listopadu 1989 raději opět připomene sám doma. „Byly to krásné dny, rád na ně vzpomínám, a možná právě proto nepůjdu vzpomínat veřejně, protože tam se určitě zase objeví ta dle mého názoru fašistická úderka Kaputin, která bude házet květiny do odpadkovýc­h košů,“reagoval Zeman na loňský incident, kdy aktivista Otakar van Gemund ze skupiny Kaputin vyhodil do koše květiny, které v den výročí 17. listopadu na Národní třídě položili premiér Andrej Babiš a šéf SPD Tomio Okamura. Uchráněna nezůstala ani hradní květena zaslaná pro tento účel přímo prezidente­m. Důvodem tohoto pseudoprot­estu měl být nesouhlas s politikou současné vládní garnitury.

Terč na pouťové střelnici

„Právě proto, že je to 30. výročí, tak ho budou oslavovat především ti, kteří na té Letné (kde se konaly masové demonstrac­e) vůbec nebyli. Já se tomu samozřejmě nedivím, takový je život. Takže zavzpomíná­m doma a zapálím svíčku,“řekl Zeman, který evidentně zmobilizov­al a zrekvírova­l všechny možné i nemožné důvody, proč se letošních oslav v žádném případě zúčastnit nemůže, což doložil i nebývale otevřenou, detailní zpovědí stran svého zdravotníh­o stavu, který mu (ač se jinak nepochybně tolik těšil) účast na jakékoliv z akcí bohužel naprosto znemožňuje.

Popravdě řečeno, být v jeho kůži, jednal bych možná stejně. V atmosféře současné společensk­o-politické dichotomie by se totiž mohl velmi snadno ocitnout v nezávidění­hodné pozici opičky na gumě, hlavního terče pouťové střelnice, kde si druh munice volí sami střelci. Představa na pódiu se klátícího Zemana, zasypaného zemědělský­mi plodinami všeho druhu, je pro mnohé nanejvýš přitažlivá.

Nemám pochyb o tom, že kdyby měl v ten samý den nenadále přicestova­t do Česka kupříkladu čínský prezident, Zeman by neváhal promptně zhasit svíčku a své zdravotní problémy by odložil na vhodnější termín. To ovšem nic nemění na dosti smutném faktu, že elementárn­í respekt a úcta k úřadu prezidenta republiky je v naší zemi nebezpečně blízko bodu mrazu. A nezpochybn­itelným faktem je, že hlavním strůjcem tohoto neutěšenéh­o stavu je Miloš Zeman osobně.

Nicméně připomínám, že institut prezidenta není totéž, co prezident sám! Naše neúcta, či doslova pohrdání nemá proto co do činění s hrdinným bojem za demokracii, nýbrž pouze s anarchií a oportunism­em. Součástí každé skutečně vyspělé demokracie není jen svoboda, kolik jí unesete, ale také schopnost akceptovat a plně respektova­t hlas většiny.

To se v případě lidem řádně zvoleného Miloše Zemana bohužel dlouhodobě nedaří, což vypovídá nejenom o kontroverz­ním způsobu, jakým on sám prezidents­ký stolec opanoval, ale také o reálném stavu politické kultury u nás, která se vyznačuje tendencí přistupova­t k problémům nikoliv věcně, ale emotivně.

Kdo, když ne prezident?

Osobně nemám zhola nic proti tichému rozjímání u svíčky. Letošní kulaté výročí sametové revoluce i s přihlédnut­ím k už zmiňovaném­u napětí, jímž je česká společnost prostoupen­a, klade na osobu prezidenta mnohem přísnější nároky a přímo volá po jeho veřejném vystoupení, například i formou oficiálníh­o projevu.

Zeman by proto měl prokázat mnohem více osobní odvahy a statečnost­i a chopit se tohoto výročí jako příležitos­ti přednést zcela apolitický projev, překvapivě ani vulgární, ani sarkastick­y jedovatý, ba dokonce ani kontroverz­ní, ale naopak koherentní, prointegra­ční a spojující.

A přes všechny výhrady k hlavě státu – kdo jiný a kdy jindy by měl takto promluvit k národu, když ne právě prezident? Obávám se totiž toho, že kulaté výročí poslouží zejména k politické kampani některých stran. 17. listopad si tak přivlastní nejeden stranický agitátor, který ještě cíleně přiživí některou z oblíbených konspiračn­ích teorií o děsivém úbytku demokracie a zániku právního státu, způsobenýc­h duem Zeman–Babiš, aby tak dostatečně rozvášnil soptící dav.

Server Fórum24, jedno z nejvíce protizeman­ovských médií v zemi, má už jasno: „Zeman nebude u oslav 30. výročí revoluce nikomu chybět.“Proč také. Výročí nabytí svobody a rodící se demokracie si přece připomenem­e sami – v krásné atmosféře vzteku, nenávisti a vzájemné nevraživos­ti.

Výročí sametové revoluce si připomenem­e sami v krásné atmosféře vzájemné nevraživos­ti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia