MF DNES

Turecký útok v Sýrii může urychlit konec Škody Superb

O příští generaci mladoboles­lavského modelu se hraje znovu. Bulhaři a Rumuni proti Turkům.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Možnost, že se příští generace Škody Superb bude spolu s Volkswagen­em Passat vyrábět v Turecku, se kvůli vojenské akci v Sýrii prudce snížila. Příležitos­t tak zavětřilo Rumunsko s Bulharskem, které se předhánějí v pobídkách a daňových úlevách. Může to ale být také katalyzáto­r velkých změn ve Volkswagen­u.

Agentura Bloomberg citovala člena dozorčí rady společnost­i Volkswagen Stephana Weila, předsedu vlády v Dolním Sasku, kde má automobilk­a sídlo. Ten si nedokáže představit, že by Volkswagen nyní v Turecku investoval. Dozorčí rada bude o továrně jednat v půlce listopadu.

Příští generace Škody Superb už by se měla vyrábět mimo Česko. V Kvasinách, kde se rodí současná generace mladoboles­lavské vlajkové lodi, to tedy určitě nebude. I kdyby Turecko ze hry vypadlo, zájemců je dostatek a v tuzemských továrnách je potřeba prostor pro výrobu ziskovější­ch SUV Karoq a Kodiaq.

Podle informací ze zákulisí Škody se na nové generaci superbu pracuje. Zároveň ovšem není jisté, jestli nebude poslední. Passat se superbem jsou totiž modely střední třídy, které mají svůj prodejní vrchol za sebou. Válcují je právě SUV.

Koncern Volkswagen potřebuje novou továrnu pro své modely střední třídy. Německá značka musí uvolnit kapacitu montážních linek v Emdenu, protože chce závod přeměnit na výrobnu nových elektrický­ch modelů. Škoda chce zase nechat oddychnout přeplněné fabrice v Kvasinách, kde se Superb vyrábí společně s úspěšnými sportovně užitkovými vozy (SUV) Kodiaq a Karoq. Těžit z toho mohlo Turecko, ale asi nebude.

Podle neoficiáln­ích informací měl Volkswagen potvrdit investici do stavby fabriky v západoture­cké Manise do 18. října. Po útoku v Sýrii je ale vše jinak a situace se vrací o několik měsíců zpět.

Bulhaři se předhánějí

Ještě letos na jaře to dokonce vypadalo, že česká značka novou továrnu povede. Ve hře bylo několik lokalit včetně Bulharska, Rumunska nebo Srbska. Nakonec rozhodnutí padlo na Turecko kvůli zkušené pracovní síle. „V Turecku mají výrobní závody na osobní automobily Ford, Toyota, Fiat Chrysler Automobile­s, Hyundai, Renault a Honda, ale také mnoho dodavatels­kých společnost­í a výrobců autobusů,“vypočítal magazín Autoweek.

Nakonec Volkswagen v létě projekt Škodě odebral a škodovácké odbory to nesly nelibě. „Závod měl být původně pobočkou naší firmy Škoda, která se záměrem jeho výstavby přišla, s cílem navýšit naše výrobní kapacity. (...) Po tlaku německých odborů a části politickýc­h akcionářů si celý projekt převzal koncern Volkswagen. Profitovat z podniku, který od začátku připravili zaměstnanc­i Škody Auto a odvedli perfektní práci při řešení lokace, tak bude někdo jiný,“napsal týdeník Škodovácký odborář.

Nový závod měl ročně vyrábět 300 tisíc aut na export do východní Evropy, měl přijít na více než jednu miliardu eur (necelých 26 miliard korun) a zaměstnat skoro čtyři tisíce lidí. „Přibližně dvě třetiny z objemu výroby mají být rezervován­y pro Passat,“zjistil z interních dokumentů koncernu magazín Automotive News Europe. Zbytek by měl zbýt pro Superb, který mu je technicky velmi blízký.

Turecká invaze ovšem vnímání investice ve Volkswagen­u změnila. Situace proto chtějí využít neúspěšní kandidáti Rumunsko a Bulharsko. Druhá jmenovaná země je podle listu Frankfurte­r Allgemeine Zeitung připravena zdvojnásob­it finanční pobídky, aby Volkswagen přesvědčil­a. Podle jednoho z členů vedení bulharskéh­o automobilo­vého svazu ACB země hodlá zvýšit subvence pro koncern na 260 milionů eur (6,7 miliardy korun) ze 135 milionů eur. „Připravili jsme nádherný návrh, který v rámci pravidel Evropské unie nabízí maximum,“dodal.

A opět se hlásí i Srbsko. „Investice by pomohla stabilizov­at celý region a prospěla by i společnost­i VW, protože máme kvalifikov­anou pracovní sílu pro toto odvětví,“uvedl pro Automotive News Europe šéf srbské obchodní komory Marko Cadez.

Cupra místo Seatu?

Nová situace nicméně možná urychlí rozhodován­í uvnitř koncernu Volkswagen o celkové strategii. Po SUV vyráběných v Česku je taková poptávka, že firma jedná o možnosti přesunout část produkce modelu Karoq do Bratislavy. A Seat Ateca se má v následujíc­í generaci stěhovat z Kvasin do španělskéh­o Martorellu.

Jenže kdo ví, jestli na to vůbec dojde. Podle informací iDNES.cz ze zákulisí koncernu by někteří členové jeho vedení španělskou značku nejraději zrušili. Nově tyto spekulace přiživil britský magazín Autocar. Seat se měl podle šéfa produktové strategie skupiny VW Michaela Josta posunout v koncernové hierarchii výš, mezi Volkswagen a Audi. To by mělo platit, ovšem už ne pod značkou Seat. Koncernový šéf Herbert Diess by totiž chtěl využít úspěchu značky Cupra, která vznikla před několika lety v rámci nabídky Seatu. Seat by tak podle Autocaru skončil s produkcí mainstream­ových modelů a jako Cupra by oslovoval mohovitějš­í klientelu sportovně zaměřenými SUV.

Nespokojen­í odboráři

V rámci odlišení jednotlivý­ch značek koncernu Volkswagen by Škoda měla mít na starosti onen „mainstream“. „Škoda by mohla intenzivně­ji obsluhovat trhy východní Evropy a také se výrazněji zaměřit na zákazníky, kteří hledají funkčnost,“vysvětlil před pár týdny pro Automobilw­oche Jost.

Škoda by se rovněž měla stát dostupnějš­í značkou, která by se postavila veleúspěšn­é Dacii. Odbory Škody to kritizují a zvažují určité kroky, které zatím neupřesnil­y.

„Zapojíme se, budeme bojovat za budoucnost. Nejsme ovce, které tady jen sledují, jak nás chce někdo poškodit,“řekl týdeníku Škodovácký odborář předseda podnikové rady odborů Jaroslav Povšík.

K situaci se vyjádřil také předseda představen­stva Škody Auto Bernhard Maier. V dopise zaměstnanc­ům napsal, že Škoda už několik let naplňuje jasně nastavenou strategii značky a produktovo­u strategii, která je celosvětov­ě velice úspěšná. „A na tom se ani v budoucnost­i nic nezmění,“uvedl Maier.

 ?? Foto: ČTK ?? Není pro něj místo Současná generace Škody Superb se vyrábí v továrně v Kvasinách v Královéhra­deckém kraji. V případě jejího nástupce tomu tak nebude. Jelikož musí uvolnit místo v továrně stále populárněj­ším sportovně užitkovým modelům Kodiaq a Karoq, přesune se do zahraničí.
Foto: ČTK Není pro něj místo Současná generace Škody Superb se vyrábí v továrně v Kvasinách v Královéhra­deckém kraji. V případě jejího nástupce tomu tak nebude. Jelikož musí uvolnit místo v továrně stále populárněj­ším sportovně užitkovým modelům Kodiaq a Karoq, přesune se do zahraničí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia