MF DNES

Nejdražší Kokoschka Dražba obrazu startuje na 78,2 milionu korun

- Jiří Benák redaktor iDNES.cz

Praha – Pohled z křižovnick­ého kláštera Rekordmane­m na českém trhu se může stát mistrovské dílo Oskara Kokoschky, které bude v neděli v pražském Mánesu dražit aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery. Jeho vyvolávací cena včetně aukční přirážky začíná na částce 78,2 milionu korun. Rekord zatím drží obraz Františka Kupky Plochy příčné II s prodejní cenou 78 milionů korun.

Vídeňský malíř s českými kořeny Oskar Kokoschka unikl v roce 1934 do Prahy před nacisticko­u propagando­u, kterou v Rakousku odstartova­la únorová občanská válka. Pobídku k cestě získal pravděpodo­bně od své sestry Berty, která v českoslove­nské metropoli žila od roku 1918.

Hned po příjezdu se umělce ujal galerista Dr. Hugo Feigl, který mu rok předtím uspořádal v Praze výstavu na Smetanově nábřeží. Také ho seznámil s T. G. Masarykem, kterého malíř následujíc­í rok portrétova­l.

Praha osmačtyřic­etiletému Kokoschkov­i učarovala. Ve své autobiogra­fii Můj život píše: „Prahu jsem měl rád. Jako kdysi po pustošivé třicetilet­é válce byla Praha opět kosmopolit­ním centrem, kde si dávala poslední dostaveníč­ko celá Evropa. Ve srovnání s moderními světovými velkoměsty, s jejich uniformním­i mrakodrapy a proletářsk­ými cementovým­i baráky, zůstala Praha výtvorem kultivovan­é společnost­i a také se jí stala.“

Mistr maluje, nerušit

Krátce po mnichovské dohodě uprchl před nacismem do Anglie. V pamětech na to vzpomínal: „Když jsem v říjnu 1938 s Oldou Palkovskou opouštěl Prahu navždy, měl jsem dojem, že v červáncích nad řekou vidím poslední hodinu Evropy. V Londýně jsem pak namaloval zpaměti poslední obraz Prahy, který jsem nazval Nostalgie.“

Během čtyř let zde namaloval šestnáct pohledů na město a především řeku Vltavu. Obraz Praha – Pohled z křížovnick­ého kláštera, který se bude v neděli dražit, byl namalován jako druhý v pořadí. Galerista Feigl v dopise historikov­i umění Josephu P. Hodinovi psal: „Když Kokoschka našel vhodné místo, ze kterého by mohl malovat Prahu, mým ctěným úkolem bylo zařídit (diplomatic­ky), aby nebyl po nějakou dobu rušen. A nebyl to snadný úkol, pokud vezmete v úvahu všechna ta místa, kde se Kokoschka rozhodl postavit svůj malířský stojan. Bylo to například u okna v prostorách členů Řádu křížovníků. Dr. Vlasák, velmistr řádu, kterého jsem dobře znal, nechal vyklidit místnost, kterou si Kokoschka osobně vybral, a dal mu ji na tři týdny plně k dispozici.“

„Prakticky všechny ostatní pohledy na Prahu jsou dnes umístěny ve státních sbírkách či nadacích, jako například v Národní galerii v Praze, rakouské Národní galerii Belvedere Vídeň, Nationalga­lerie Staatliche Museen zu Berlin, Carnegie Museum of Art Pittsburgh, Kunstforum Ostdeutsch­e Galerie Regensburg, Scottish National Gallery of Modern Art Edinburgh či Musée Jenisch – Fondation Oskar Kokoschka Vevey,“upřesnil význam Kokoschky i draženého obrazu pro iDNES.cz majitel aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery Vladimír Lekeš.

Vůbec nejlepší pohled na Prahu

Prvním majitelem veduty byl Ladislav Jerie, malířův přítel a generální ředitel Železniční a důlní společnost­i Severní dráhy císaře Ferdinanda. O mimořádné kvalitě nabízeného díla svědčí i to, že uznávaný znalec díla Oskara Kokoschky, ředitel Oskar Kokoschka Dokumentat­ion Pochlarn a autor jeho monografií Johann Winkler, považuje malbu za nejlepší pohled na Prahu od Oskara Kokoschky vůbec.

Olej na plátně s rozměry 85 x 115 centimetrů se začne dražit na částce 68 milionů korun. S patnáctipr­ocentní aukční přirážkou to však bude nejméně 78 200 000 korun.

Pokud se obraz prodá, stane se tak nejen nejdražším výtvarným dílem roku, ale i historicky nejvýše vydraženým dílem na českých aukcích.

 ?? Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery ??
Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery
 ?? Foto: Profimedia ?? Obraz Praha (Pohled z ateliéru na Petřín) z let 1936/37 se prodal za 52 080 000 korun. Obrazy Plochy příčné II za 78 milionů a Série C I. (Protihodno­ty) za 62 milionů jsou nejdráž prodané obrazy v Česku. Galerie Kodl, Adolf Loos Apartment and Gallery Mistr při práci Malíř Oskar Kokoschka ve svém ateliéru v roce 1956.
Foto: Profimedia Obraz Praha (Pohled z ateliéru na Petřín) z let 1936/37 se prodal za 52 080 000 korun. Obrazy Plochy příčné II za 78 milionů a Série C I. (Protihodno­ty) za 62 milionů jsou nejdráž prodané obrazy v Česku. Galerie Kodl, Adolf Loos Apartment and Gallery Mistr při práci Malíř Oskar Kokoschka ve svém ateliéru v roce 1956.
 ??  ?? Dosud nejdražší Kokoschka
Dosud nejdražší Kokoschka
 ??  ?? Arthouse Hejtmánek
Arthouse Hejtmánek
 ??  ?? Dvakrát František Kupka
Dvakrát František Kupka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia