MF DNES

Ministr úřaduje z ložnice hraběnky

Jaké skvosty skrývají paláce, které by se mohly otevřít veřejnosti

- Eva Pospíšilov­á Robert Oppelt

Znáte nějakého ministra, který úřadoval v ženské ložnici? Odpověď, že to byl šéf resortu kultury, by byla správná. Český ministr kultury je asi jediný, jehož pracovna se nachází tam, kde dříve bývala ložnice hraběnky. Co víc: ministrův pracovní stůl stojí v místě, kde dříve stávala postel s nebesy. Hraběnka Nosticová ovšem nebyla jedinou ze šlechtičen, které v ní spávaly. Tou poslední, jež zde usínala, byla Žofie z Hohenbergu, dcera Františka Ferdinanda d’Este a Žofie Chotkové. Z pracovny vedlo točité schodiště nahoru do dětských pokojů malých hrabat, po schodech dolů se pak dalo dostat do jízdárny. Dnes už je schodiště zaslepené.

Ministerst­vo kultury je nyní společně s ministerst­vem pro místní rozvoj na Staroměsts­kém náměstí žhavým adeptem na přestěhová­ní. Tedy v případě, že vznikne vládní administra­tivní komplex. Obě instituce by v tu chvíli opustily paláce v centru Prahy. Stát by ovšem objekty neprodával. „Plánujeme, že by zůstaly v majetku státu. Nabízí se je převést na Národní památkový ústav, který by je mohl zrekonstru­ovat a následně nabízet jako památku, jako třeba Karlštejn,“uvedla generální ředitelka Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h Kateřina Arajmu.

Adepti na stěhování

Konkrétně Nostický palác úředníci „obývají“od roku 1945. To, že se sem ale stěhovat neměli, protože prostory paláce jsou pro kanceláře zcela nevhodné, musí napadnout každého. I sekretářka tu má k úřadování k dispozici sál větší, než je rozloha průměrného pražského bytu. A pak látkové tapety, historický nábytek, obrazová galerie na chodbě... Nostický palác je prostě víc zámek než kancelářsk­ý objekt. A také největší unikát, který je před zraky běžných návštěvník­ů ukryt. Rodová knihovna obsahuje 15 tisíc jedinečnýc­h svazků, ve kterých bádal i Josef Dobrovský.

Už nyní je zřejmé, že o prohlídku Nosticova paláce je velký zájem. V rámci dne otevřených dveří ho navštíví každý rok okolo dvou tisíc lidí. Západočesk­ý rod palác vybudoval v 17. století. Je součástí rozsáhlého areálu, který původně sahal od Maltézskéh­o náměstí až k Vltavě a patřila k němu zahrada, jízdárna, ale i dnešní Werichova vila.

Zájem o prohlídku je i u druhého paláce, kde sídlí zmiňované ministerst­vo pro místní rozvoj. Jen během loňského dne otevřených dveří navštívilo objekt na Staroměsts­kém náměstí bezmála 1 400 lidí.

Budova byla postavena v letech 1899–1901 pro Pražskou městskou pojišťovnu podle návrhu architekta Osvalda Polívky. V původním vlastnictv­í vydržela až do sklonku třicátých let dvacátého století. Od té doby až do současnost­i zde sídlily různé orgány státní správy. Jenže...

„Pracovat na Staroměsts­kém náměstí je hlavně v letních měsících, kdy se všelijaká hudební produkce rozjede naplno, velmi obtížné,“uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Hádka o vládní čtvrť

Kde a zda vůbec nakonec vládní komplex vznikne, není jasné. Kvůli lokalitě v pražských Letňanech jsou ve sporu premiér Andrej Babiš a pražský primátor Zdeněk Hřib, který směnu pozemků hlavního města státu podmiňuje dobudování­m okruhů kolem Prahy a tím, že v Letňanech vyroste nová nemocnice. Zatímco Babiš s okruhy nemá zásadnější problém, o nemocnici nechce ani slyšet a místo toho nabízí Praze nové traumacent­rum na Vinohradec­h.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA, NPÚ ?? Hraběcí ložnice Tam, kde stojí stůl ministra, bývala postel hraběnky. Dvířka vzadu vedla do koupelny a šatny.
Foto: Petr Topič, MAFRA, NPÚ Hraběcí ložnice Tam, kde stojí stůl ministra, bývala postel hraběnky. Dvířka vzadu vedla do koupelny a šatny.
 ??  ?? 2x foto: MMR Fontána Na podestě hlavního schodiště ministerst­va pro místní rozvoj je fontána s kovovou postavou dívky v rákosí.
2x foto: MMR Fontána Na podestě hlavního schodiště ministerst­va pro místní rozvoj je fontána s kovovou postavou dívky v rákosí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia