MF DNES

Kauza Kuciak: obviněný se dohodl na trestu

Muž, který figuroval jako zprostředk­ovatel vraždy slovenskéh­o novináře, uzavřel dohodu. Bude svědčit

-

BRATISLAVA Dohodu o vině a trestu včera s prokurátor­em uzavřel Zoltán Andruskó, zprostředk­ovatel loňské vraždy slovenskéh­o novináře Jána Kuciaka. Podmínky advokáti ani prokuratur­a zatím nezveřejni­li, dohodu totiž ještě musí schválit soud. Andruskó je jedním z pěti obviněných ve zmíněné kauze, která v zemi vyústila v politickou krizi a v odchod Roberta Fica z funkce premiéra.

Andruskó v případu vystupoval jako zprostředk­ovatel mezi objednavat­elem vraždy a nájemnými vrahy. Hrozil mu trest 25 let vězení nebo doživotí. Po zadržení však s policií spolupraco­val na vyšetření vraždy, při které byla zastřelena i reportérov­a snoubenka Martina Kušnírová.

Podle právního zástupce Kuciakovy rodiny Daniela Lipšice padla ohledně Andruskóa dohoda na mimořádném snížení trestu, tedy výrazněji než o jednu třetinu, jak to umožňuje obvyklá dohoda o vině a trestu. „Jeho výpověď byla klíčová pro identifika­ci a obvinění dalších pachatelů, zejména zprostředk­ovatelky a finálního objednavat­ele,“řekl Lipšic o roli Andruskóa při vyšetřován­í dvojnásobn­é vraždy. Z Lipšicova dalšího vyjádření vyplynulo, že Andruskóov­i by měl být uložen trest mezi osmi až 16 lety vězení.

Uzavírání dohody o vině a trestu, jejímž předpoklad­em je doznání pachatele, není na Slovensku neobvyklé. Obviněný se vyhne soudnímu líčení a dostane nižší trest, než mu podle trestního zákona hrozí.

V případě dalších čtyř obviněných, podnikatel­e Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsové, Tomáše Szabóa a Miroslava Marčeka, prokurátoř­i připravují obžalobu. Ta by měla být podána v příštích týdnech. V procesu s touto čtveřicí bude Andruskó podle Lipšice vystupovat jako svědek.

Podle vyšetřovat­elů si Kuciakovu vraždu objednal Kočner, o jehož podnikatel­ských aktivitách investigat­ivní reportér psal. Zsuzsová podle dostupných informací objednávku předala Andruskóov­i, který najal bývalého vyšetřovat­ele a bývalého vojáka. Policie původně jako vraha označila expolicist­u Tomáše Szabóa, později se ke střelbě přiznal bývalý voják Miroslav Marček. Ten dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia