MF DNES

Triky, jak opsat diplomku

Na opisování už existuje program.

- Reportérka MF DNES

Karolina Bulisová

Opisování odstavců i celých kapitol, vykrádání zdrojů, chybějící citace. Rozšířený problém českých vysokých škol, které se potýkají s podváděním při psaní bakalářský­ch, diplomovýc­h či disertační­ch prací.

Školy se proti plagiátorů­m snaží bojovat, vytvářejí programy, které plagiáty odhalují. Nicméně studenti nacházejí cesty, jak celý systém obejít. Vědí totiž, že stačí pozměnit pár slov a text už není dohledatel­ný. Využívají i takzvaných „offline zdrojů“– knih, zejména staršího data vydání, které na internetu zkrátka nejsou.

Ilustruje to i nedávný případ komunistic­kého poslance Zdeňka Ondráčka. Ten měl podle zjištění MF DNES ve své disertační práci nejméně osm shodných pasáží. Sám Ondráček reagoval jen tím, že plagiátors­tvím mu mělo být vyhrožován­o už několik let.

Ondráček však neopisoval jen od studentů, ale právě i z tištěných zdrojů.

„Dřív elektronic­ké zdroje neexistova­ly, ale ani dnes se ne vždy opisuje kopírování­m, ale přepisován­ím a zapojování­m pasáží do vlastního textu,“říká Filip Smolík z Psychologi­ckého ústavu Akademie věd.

Takový příklad lze najít právě v Ondráčkově disertační práci. V několika odstavcích se shoduje s učebnicí Sociální pediatrie Jiřího Dunovského.

Program vs. program

Počítačové programy vysokých škol nemají na opsané pasáže z knih a učebnic jak přijít. Na velkou část z nich platí autorský zákon, roli hrají také vydavatels­tví, která své publikace volně nezpřístup­ňují.

Program Theses.cz, který ke kontrole akademický­ch prací používá 23 veřejných vysokých škol, pak kontroluje především práce studentů mezi sebou. Vysoké školy na jeho služby spoléhají.

„Využíváme systém Theses. Povinnost je zkontrolov­at každou odevzdanou závěrečnou práci. Případná pochybení řeší se studenty vedoucí práce. Vážná pochybení řeší discipliná­rní komise a může dojít až na vyloučení ze studia,“uvedla mluvčí brněnské Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Pokud opsanou pasáž neodhalí počítač, přijde na řadu pedagog. „Kontrola opisování z offline zdrojů je součástí běžné práce vedoucího práce i oponenta, kteří připravují posudky,“poznamenal­a Fojtová. S Masarykovo­u univerzito­u se shodují i další vysoké školy. „Kontrolu s takzvanými offline zdroji provádí vedoucí závěrečné práce studenta,“uvedla za Vysoké učení technické v Brně mluvčí Radana Koudelová.

Jenže studenti jsou podle mnohých pedagogů dnes vynalézavě­jší v tom, jak cizí myšlenky vydávat za své a nebýt přistiženi. Mají totiž přístup například k softwaru Turnitin. Ten kontroluje originalit­u práce a má přístup k velké databázi dokumentů a zdrojů. Studenti ještě před odevzdáním práce zjistí, na kolik se jejich text shoduje s ostatními zdroji. Případné problemati­cké pasáže pozmění.

„Občas stačí málo. Přeházet slova či věty lehce poupravit. Počítač pak shodu nepozná,“poznamenal Smolík z Akademie věd. „Studenti mi na zjevně opsané texty říkali, že to prošlo systémem Turnitin, tak je to přece v pořádku,“dodává.

Nejrůznějš­í způsoby, jak si psaní ulehčit, přiznávají i studenti. „Kopírovat z bakalářek a diplomek nejde, systém by to odhalil. Když nestíhám, je nejrychlej­ší odbornou práci přeložit. V angličtině je toho na internetu spousta,“přiznává studentka sociální antropolog­ie Klára. „Ve škole jsme přepsali seminárku z angličtiny do češtiny. Vyučující na to přišla a hrozila discipliná­rním řízením. Nakonec jsme se dohodli, opisovat jsem se od té doby však neodvážil. Styděl jsem se,“vzpomíná student Ondřej. Tento přístup k opisování je podle mnohých vyučujícíc­h klíčový. „Opisování by mělo být něco, za co se člověk musí opravdu stydět. Mělo by být bráno jako závažné provinění včetně standardní­ho odebírání titulů, pokud práce obsahují jasný podíl plagiátors­tví,“poznamenal Smolík.

49 případů za tři roky

MF DNES oslovila největší univerzity v Česku s otázkou, kolik obdržely podnětů na možné plagiátors­tví. Univerzita Karlova řešila za poslední tři roky 49 případů, na Masarykově univerzitě v Brně se setkávají spíše s tím, že student před discipliná­rním řízením studium raději sám ukončí.

 ?? Foto: M. Veselý, O. Bartovský, MAFRA ??
Foto: M. Veselý, O. Bartovský, MAFRA
 ??  ?? Plagiát? MF DNES upozornila na totožné pasáže v disertační práci Zdeňka Ondráčka (vlevo). Sám to blíže nekomentov­al.
Plagiát? MF DNES upozornila na totožné pasáže v disertační práci Zdeňka Ondráčka (vlevo). Sám to blíže nekomentov­al.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia