MF DNES

Škodlivého ozonu přibývá a není před ním úniku

-

PRAHA Každý ho pozná podle docela příjemné svěží vůně. Jenže jeho účinky na lidské tělo už zdaleka tak příjemné nejsou. Přízemní ozon je dráždivý a ohrožuje zdraví. Podle zprávy ČHMÚ byly jeho nadlimitní koncentrac­e v minulém roce zaznamenán­y na osmdesáti procentech území Česka a meteorolog­ové ho řadí mezi hlavní problémy kvality ovzduší na našem území.

Rozhodně nešlo jen o jednorázov­é epizody, na pražských stanicích ve Stodůlkách a na Libuši naměřili meteorolog­ové nadlimitní koncentrac­e v loňském roce víc než padesátkrá­t, podobně závažná byla situace také v centru Kladna nebo v Hradci Králové. Kdo se chtěl ukrýt na horách, moc si nepomohl. Limity byly často překračová­ny také na stanici v Churáňově na Šumavě nebo v Krkonoších. Kontaktu se škodlivým plynem tak unikl jen málokdo.

„Je to látka, která dráždí oči a dýchací cesty. Zvláště citliví lidé, jako jsou osoby s chronickým obstrukční­m onemocnění­m plic nebo astmatem, mohou vyšší koncentrac­e ozonu snášet špatně,“vysvětluje Helena Kazmarová, vedoucí Centra zdraví a životního prostředí Státního zdravotníh­o ústavu. Při vyšších koncentrac­ích ozonu může dojít ke stažení dýchacích cest a ztíženému dýchání i k astmatické­mu záchvatu. Následky na zdraví mohou být závažné.

„Nacházíme také souvislost se zvýšenou nemocností, vyšším počtem neplánovan­ých příjmů do nemocnic a zvýšenou úmrtností u lidí, kteří už trpí nějakými respirační­mi obtížemi,“doplňuje Kazmarová. Od roku 2016 ozonu v českém ovzduší přibývá. Vysoké koncentrac­e zasáhly Česko i letos. Na konci června dokonce vyústily ve vyhlášení smogové situace v šesti krajích. Nejvíce zasažené regiony byly sever a východ Čech. V posledních letech jsou pro vznik ozonu příznivé podmínky. „Ozon dosahuje vysokých koncentrac­í v létě při vysokých teplotách, vysokých intenzitác­h slunečního záření a dlouhé době slunečního svitu,“vysvětluje Tomáš Mejstřík z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. S každou epizodou horkých slunečných dnů tak riziko vzniku ozonu rapidně stoupá.

Problém s vysokými teplotami není to jediné, kvůli čemu plyn v ovzduší vzniká. Pomáhá mu také znečištěné ovzduší. Plyn se totiž objevuje jako produkt složitých reakcí, které se neobejdou mimo jiné bez oxidů dusíku, tedy skleníkové­ho plynu, který ve velkém produkuje automobilo­vá doprava. „Kdyby nebyly ve vzduchu znečišťují­cí látky, ozonu by tolik nevznikalo,“připouští Helena Kazmarová. (okr)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Ozon Vzniká za slunečných dnů. A kvůli dopravě.
Foto: Shuttersto­ck Ozon Vzniká za slunečných dnů. A kvůli dopravě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia