MF DNES

Dohoda, nebo odklad?

Britští poslanci dnes hlasují o Johnsonově odchodové dohodě. Většinu do poslední chvíle neměl

- redaktorka MF DNES Jana Šafaříková

LONDÝN Je to situace stejně mimořádná jako během války o Falklandy v roce 1982. Tehdy naposledy se britští poslanci sešli k mimořádném­u hlasování v sobotu.

A pak po 37 letech dnes, kdy mají rozhodovat o osudu narychlo dojednané brexitové dohody premiéra Borise Johnsona, která usměrňuje budoucí vztahy mezi Evropskou unií a Británií po odchodu z EU.

Zatímco Johnson se po oznámení nové dohody považoval za velkého vítěze, doma může být klidně velkým poraženým.

V předvečer hlasování nevypadalo pro Johnsona rozložení sil v dolní komoře nijak dobře: 286 poslanců uvádělo svůj záměr hlasovat pro, 297 proti a 56 zůstávalo nerozhodnu­tých.

Koaliční Severoirsk­á unionistic­ká strana (DUP) opakovaně tvrdila, že stejně jako dohodu bývalé premiérky Theresy Mayové odmítne i tu Johnsonovu. „Říkám vám s absolutní jistotou, že dohodu nepodpořím­e,“řekl mluvčí strany pro záležitost­i brexitu Sammy Wilson.

Johnson se tak musí poohlížet po spojencích z jiných stran.

Podporu mu přislíbilo sedm poslanců z řad opozičních labouristů a dvanáct nezařazený­ch. Naopak 21 členů konzervati­vců, které před několika týdny Johnson z vlastní strany sám vyřadil pro „neposlušno­st“, zůstává nerozhodnu­tých. Stejně jako dvacítka labouristů.

Všichni ostatní labouristé budou hlasovat proti. „Tato dohoda je ještě horší než ta, kterou vyjednala Theresa Mayová. Zmizely z ní záruky ohledně ochrany práv zaměstnanc­ů a spotřebite­lů a záruky ohledně ochrany životního prostředí,“řekl k tomu stínový ministr financí za labouristy John McDonnell.

Vedle nich pak zvednou ruku proti dohodě všechny opoziční strany. Johnson potřebuje podle předběžnýc­h odhadů přesvědčit zhruba 35 poslanců, aby jeho návrh většinou jednoho hlasu těsně prošel.

Johnson měl v záloze ještě jeden plán, jak si poslance získat, aby hlasovali pro: dát jim na výběr jen mezi jeho dohodou, nebo žádnou. Tedy mezi jeho dohodou a tvrdým brexitem, který by nastal 31. října.

Snažil se proto přesvědčit zástupce Evropské unie, aby předem vyloučili možnost dalšího odkladu data vystoupení Británie z EU. Ti to celkem logicky odmítli. „Nemůžeme vyloučit něco, co se s velkou pravděpodo­bností stane,“uvedl zdroj z Bruselu.

Pokud tedy britští poslanci Johnsonovu dohodu podle dosavadníc­h předpoklad­ů odmítnou, přijde na pořad dne takzvaný Bennův dodatek, který poslanci schválili těsně před nařízenou parlamentn­í pauzou. Ten Johnsonovi ukládá, aby v případě hrozícího tvrdého brexitu požádal v Bruselu o další odklad data odchodu. Johnson v minulých dnech oznámil, že bude-li to třeba, bude se tímto dodatkem řídit.

Evropská unie počítá s tím, že žádost o odklad schválí. O tom, jak dlouhý odklad by to byl, rozhodne samotná Unie.

Co je na nové dohodě nové?

Ačkoli Johnson na domácí scéně dohodu s EU prezentuje jako svůj velký úspěch, jeho „krásná nová dohoda“zas tak nová není. Podle analýzy listu The Guardian se od té původní obsahově odlišuje v méně než pěti procentech.

Hlavním problémem nového vyjednáván­í, tedy otázkou budoucího režimu na irské hranici, se zabývá patnáct stran textu. Další změny se týkají dodatečné a nezávazné politické deklarace. V podstatě vše ostatní z původní dohody Mayové zůstalo nezměněno.

Největší změnou je úprava statusu Severního Irska. To bude formálně patřit k Británii, řídit se ale bude pravidly EU. V takovém případě pak zůstane zachovaná otevřená hranice mezi Severním Irskem a Irskem, což byla priorita Irska i celé Unie.

To znamená, že celní kontroly podle všeho budou probíhat na obou stranách Irského moře, tedy v rámci území Británie. To bylo něco, co Mayová i Johnson doposud označovali za absolutně nepřijatel­né. Ovšem přesně s tím Johnson tento čtvrtek souhlasil.

Je to poprvé po 37 letech, co se britští poslanci sejdou k hlasování v sobotu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia