MF DNES

Burger King bez masa začal nadějně

- — Ondřej Svoboda

Krok do neznáma se Burger Kingu zatím daří. Whopper, ve kterém je místo masa rostlinná náhražka, se totiž nejen dobře prodává. Zároveň na něj do restaurací chodí lidé, kteří by jinak do rychlého občerstven­í nezamířili.

Na Impossible Whopper, jak se jmenuje bezmasý Whopper, láká fastfoodov­ý řetězec americké zákazníky od letošního dubna. Výhledově by se měl dostat i do Evropy.

A strávníci o něj mají zájem, přestože stojí o dolar více než masová varianta. Analytici ze společnost­i Barclays zkoumali návštěvnos­t restaurací a zjistili, že podniky nabízející bezmasý Whopper během úvodních měsíců testování přilákaly o 18 procent více zákazníků.

Ostatní restaurace přitom větší návštěvnos­t nezaznamen­aly. Kromě toho, že si novinku kupovali stálí zákazníci, dokázal bezmasý Whopper přilákat i nové hosty.

Návštěvnos­t restaurací Burger Kingu v USA navíc od srpna, kdy řetězec spustil prodej Impossible Whopperu po celých Spojených státech, rostla oproti McDonald‘s o dvě procenta rychleji.

Úspěch bezmasého Whopperu zaujal také investory, informoval­a televizní stanice CNBC. Hodnota akcií řetězce totiž od srpna vzrostla zhruba o 3,5 procenta.

Rostlinnou bílkovinu pro vegetarián­ský Whopper pro Burger King vyrábí společnost Impossible Foods. Od většiny ostatních podobných produktů se jejich „maso“liší tím, že se snaží co nejblíže imitovat chuť i strukturu živočišnéh­o produktu.

Toho firma dosahuje pomocí speciálně geneticky upravených kvasinek. Extrahuje je ze sóji a mohou mimo jiné za to, že burger při zmáčknutí „krvácí“. Jeho chuť pak podle výrobce i Burger Kingu má být nerozeznat­elná od masa.

Kromě Impossible Foods je na trhu s rostlinným­i náhražkami masa ještě jeden velký hráč, společnost Beyond Meat. Ta po vstupu na burzu zažila raketový růst hodnoty, když její akcie z původních 25 dolarů za kus vystřelily až na 234 dolarů. Od letošního června však pozvolna klesají.

Podle analytiků televizní stanice CNN je důvodem poklesu ceny akcií hlavně růst konkurence. Potenciál Beyond Meat má vzhledem k tomu, že výrobce uzavřel dohodu s řetězcem McDonald‘s. V Kanadě nyní společně testují, jak se na Beyond Burger budou dívat zákazníci těchto restaurací.

 ?? Foto: Václav Nývlt, Technet.cz ?? Impossible Whopper
Foto: Václav Nývlt, Technet.cz Impossible Whopper

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia